On Ukraina mielessäin

Viimeksi muokattu: 13.4.2022
"Päällimmäisenä mielessä on käynnissä oleva Ukrainan sota. Kovin pieniltä tuntuvat oman kunnan murheet tämän humanitaarisen kriisin edessä", kirjoittaa kunnanjohtaja Hannu Laurila.
Kunnanjohtaja Hannu Laurila

Mäntsälän kunnanjohtaja Hannu Laurila, kuva: Juha Vääräkangas

Aloitamme uusien nettisivujen myötä myös kunnan blogipalstan. Kirjoitamme kunnan ajankohtaisista aiheista ja blogi julkaistaan aina kerran kuukaudessa. Sain kunnian kirjoittaa tämän ensimmäisen.

Kovin vaikeaa on aloittaa mistään, kun päällimmäisenä mielessä on käynnissä oleva Ukrainan sota. Sen käsittämättömyys ja täydellinen julmuus. Kovin pieniltä tuntuvat oman kunnan murheet tämän humanitaarisen kriisin edessä.

Tähän mennessä meille Mäntsälään on tullut noin 40 ukrainalaista turvapaikanhakijaa. Hakijat ovat pääosin olleet naisia ja lapsia. He ovat tulleet ns. yksityisiä reittejä pitkin ja ovat tähän asti olleet kotimajoituksessa. Haluankin myös tässä yhteydessä kiittää teitä kaikkia mäntsäläläisiä, jotka olette monin tavoin auttaneet ja tukeneet tässä kriisin alkuvaiheen hoidossa.

Kunnan oma Ukraina-tiimi tekee päivittäin töitä -suurella sydämellä- tilanteen helpottamiseksi.  Tilanne on monelta osin erittäin haastava. Ratkottavia asioita ja yksityiskohtia on lukemattomia. Yritämme löytää niihin vastauksia ja teemme parhaamme ukrainalaisten auttamiseksi tässä humanitäärisessä kriisissä. Teemme myös laajasti yhteistyötä mm. alueen kuntien, seurakunnan sekä kunnassa toimivien kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Kunnanvaltuusto hyväksyi joulukuussa kunnan uuden strategian. Osana strategiaa määritettiin myös toiminnan arvot. Arvot kuvaavat sitä, mikä organisaatiossa on pysyvää ja miten esimerkiksi vastataan toimintaympäristön muutoshaasteisin. Arvot kuvaavat myös sitä, mille periaatteille toiminta, päätökset ja kehittyminen rakentuvat.

Mäntsälän kunnan arvoiksi määriteltiin: turvallisuus, yhteisöllisyys ja vastuullisuus. Vaikea nähdä paremmin tähän hetkeen sopivia ja osuvia toiminnan arvoja.

Näiden mukaisesti on ollut hyvä toimia ja tehdä tarvittavia linjauksia.

Viime viikolla (8.4) Suomen eduskunnalle puhunut Ukrainan presidentti Zelenskyi sanoi, että ”Vihan on pakko hävitä, ja vapauden voittaa. Ensin Ukrainassa, ja sitten muualla maailmassa, jossa tyrannia yrittää nostaa päätään.” Tähän on erittäin helppo yhtyä ja Mäntsälä on koko Suomen mukana tukemassa Ukrainan alueellista koskemattomuutta, riippumattomuutta ja itsenäisyyttä.

Toivottavasti jaksamme myös kriisin keskellä nähdä, että valo voittaa pimeyden ja että tärkein tehtävämme on luoda uskoa tulevaan ja antaa toivon näkymä paremmasta maailmasta.

Haluan tähän loppuun vielä laittaa ensimmäisen säkeistön Eino Leinon vuonna 1917 kirjoittamasta runosta  ”Terve Ukraina”.

Terve Ukraina! Kunnias soikoon,
huutona huomenen valkenevan!
Voimasi, lempesi leimaus voikoon
vaatia, laatia maan vapahan!
Uljas Ukraina! Nyt älä horju!
Kerran se koittaa kansojen koi.
Tyynenä, vankkana vaarasi torju,
tai jos on tarpehen, niin salamoi!

Hannu Laurila
Kunnanjohtaja