Mäntsälän tulevaisuus on valoisa

Viimeksi muokattu: 3.10.2022
Palvelualuejohtaja Mika Pynttäri kirjoittaa kuntablogissa huomioitaan siitä, miten Mäntsälä on muuttunut sisäänlämpiävästä maalaispitäjästä avoimeksi, kehitysorientoituneeksi kunnaksi. Yhdessä tekemällä ja positiivisiin asioihin keskittymällä rakennetaan parhaan arjen paikkakuntaa.

Kunnan uuden strategian mukaisesti visiomme on olla ”kasvava ja kehittyvä Mäntsälä, parhaan arjen paikkakunta”. Tuohon erittäin vahvaan lauseeseen kiteytyy isoja tavoitteita. Visiota tarkastellessa on hyvä katsoa hieman taaksepäin ja miettiä miten Mäntsälä on kasvanut ja kehittynyt viimeisten vuosien aikana yhä myönteisempään suuntaan. 

Allekirjoittanut on ajautunut Mäntsälään vuonna 1989 ja kunta näyttäytyi tuolloin sekä henkisesti, että fyysisesti täysin toisenlaiselta kuin tänä päivänä. Henkisesti tuntui Mäntsälä, tuolloin juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneen silmin, kovin sisäänpäin lämpiävältä maalaispitäjältä. Naapurikunnasta muuttavaa katsottiin paikoin hieman kyräillen ja ulkopuolisuuden tuntu oli välillä ”käsin kosketeltavaa”.

Fyysisesti maalaispitäjän leima konkretisoitui hieman karuna keskustan ympäristönä ja investointiympäristökin oli paikoin hitaasti lämpiävä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mäntsälässä on investoitu uusiin koulu- ja päiväkotirakennuksiin 84 miljoonaa euroa ja katujen sekä yleisten alueiden infraan 22 miljoonaa euroa. Uskallan väittää, että olemme yksi harvoista Suomen kunnista, joissa on tehty näin mittavia investointeja palveluverkkoon koko kunnan alueella, ja varsinkin keskustaajaman ulkopuolella.

Kuntaan on rakennettu kuusi uutta koulua ja kuusi uutta päiväkotia. Lisäksi on rakennettu mm. upea jokiranta, yksityinen elokuvateatteri, jääurheilukeskus, keilahalli, kulttuurimeijeri ja lukuisia kiinteistöjä on vuosittain kunnostettu ja peruskorjattu. Lisäksi kuntaan on saatu useita merkittäviä yrityksiä ja tulijoita tuntuu olevan jatkossakin.

Kolikon toinen puoli on se, että olemme velkaantuneet ja tulevina vuosina joudumme kiristämään investointejamme.

Koko työurani kunnan ulkopuolella käyneenä ja nyt neljä vuotta ns. ”kunnan sisältä” asioita katselleena, voin ilolla ja ylpeydellä todeta kunnan vahvasti pesseen kasvojaan sekä fyysisesti, että henkisesti. Muilta paikkakunnilta tulleita asukkaita tervehditään ilolla ja virkakoneiston henki on rakentavasti yhteen hiileen puhaltava.

Nykyisessä some-kulttuurissa on valitettavasti myös ikävämpi puoli. Kritiikkiä ja puskista huutelua on helppo harrastaa faktoja tarkastamatta. Aina löytyy jokin epäkohta, jolla saa äänensä kuuluviin ja peukuttajien armeija seuraa perässä. Onneksi kuitenkin teot puhuvat puolestaan ja presidentti Niinistön sanoin ”valo voittaa pimeyden”.

Mäntsälän tulevaisuus on valoisa. Pääkaupunkiseudun kehyskuntana saamme osamme kaupungistumisen megatrendistä. Yhdessä tekemällä ja positiivisiin asioihin keskittymällä sekä toinen toisiamme tsemppaamalla voimme rakentaa kasvavaa ja kehittyvää Mäntsälää, parhaan arjen paikkakuntaa!

 

Mika Pynttäri 
Palvelualuejohtaja
Tekninen ja elinvoimapalvelut, Mäntsälän kunta