Vammaisneuvoston liikkuvat terveiset ja kutsu Helppo liikkua -lenkille

Viimeksi muokattu: 16.5.2023
Esteetön ympäristö mahdollistaa myös liikuntaesteisten ihmisten liikuntaharrastuksen. Helppo liikkua -teemaviikon lenkille 22.5.23 toivotetaan kaikki tervetulleiksi.

Liikuntaesteisen ihmisen liikkuminen ei ole aina yhtä helppoa kuin terveen ihmisen. Esimerkiksi epätasaiset lenkkeilypolut, katujen korkeat kiveykset, ovien automatisoinnin puute ja jyrkät luiskat tuovat liikkumaan lähtemiselle ja liikkumiselle haasteita. Talvisin etenkin kävelyteiden kunnossapidon merkitys korostuu liikuntaesteisten elämässä.

Samalla terveyskanavilla kuitenkin kerrotaan, kuinka paljon ihmisen tulisi liikkua viikossa. On totta, että esimerkiksi jaksaminen on aivan toisella kantilla, kun ihminen harrastaa liikuntaa. Lihaskunnon lisäksi liikunnalla on suuri vaikutus myös ihmisen henkiseen hyvinvointiin. Liikunta tutkitusti vähentää ahdistusta ja masennusta.

Mäntsälä on ihanteellinen paikka asua, jos kaipaa luonnonrauhaa ja arvostaa lähiliikuntapaikkoja. Sen lisäksi, että Mäntsälän kirkonkylää ympäröivät kylät ovat ihanteellisia paikkoja luonnossa liikkumiseen, keskustataajamassakin asuva ihminen pääsee luonnon helmaan lyhyellä kulkemisella.

Muutama vuosi taaksepäin kunta teki keskustan jokivarteen lenkkeilypolut, joilla voi lenkkeillä vuodenajasta riippumatta. Jokipolku on saanut ihmiset ylös, ulos ja lenkille. Varsinkin varttuneempi väestö on löytänyt reitistön ja poluilla tuttu näky, mutta myös nuorempi väestö käyttää jokivartta paljon.

Jokivarren lenkkeilypolut sopivat myös apuvälineitä käyttäville liikkujille mainiosti. Etenkin näin kesän korvilla, kun talven lumet ja liukkaus eivät enää toimi esteenä tai hidasteena ulkoilemaan lähtemiselle.

Mäntsälän vammaisneuvosto on mukana toukokuun loppupuolella vietettävässä kansallisessa Helppo liikkua -viikossa. Viikon aikana vammaisneuvosto järjestää Mäntsälän kunnan kanssa esteettömän Helppo liikkua -lenkin ma 22.5. klo 10.00. Lähtö tapahtuu Senioripuistosta (Kaakkumäentie).

Reitin varrella on runsaasti penkkejä ja lenkkimaasto sopii erilaisia liikkumisen apuvälineitä, kuten rollaattoria, pyörätuolia, polkupyörää tai kävelykeppiä, käyttäville. Lenkin lopuksi pelaillaan mölkkyä ja kahvitellaan Senioripuistossa.

Vammaisneuvosto toivottaa kaikki ilman apuvälineitä ja apuvälineiden kanssa liikkuvat lämpimästi tervetulleiksi lenkille!

Liikkuvin terveisin,

Mäntsälän Vammaisneuvosto