Elinan kasvatit kisaavat voitosta jättikasvisten SM:ssa

Viimeksi muokattu: 17.10.2023
Ohkolan kylässä sijaitsee kasvihuone, jossa vaalitaan jättejä. Nytkin katosta roikkuu neljä "jätti-Jormaa", valmiina viikonvaihteen SM-kisaan.

Ulkoa päin ei arvaisi, että täällä asustaa neljä ”jätti-Jormaa”, yli 70 erilaista tomaatti- ja chililajiketta, yli 60 tuoksuvaa yrttilajiketta ja paljon muita kasvimaailman erikoisuuksia. 

Tuiki tavallisen näköinen kasvihuone sijaitsee Mäntsälässä Ohkolan kylässä, pellon laidalla. Ystävällinen kissa tulee tervehtimään kasvihuoneen edustalla, hevonen laiduntaa rauhallisesti vieressä. Kasvihuoneen oven avaa Elina Vuori, alun perin Porista kotoisin oleva hortonomi ja Suomen jättikasvisten SM-kisojen kilpailuvastaava. Tämä on hänen ja miehensä Matin sekä vieressä asuvan, niin ikään hortonomeina työskentelevän ystäväpariskunnan valtakunta, puuhamaa ja harrastus.

Sisällä kasvaa upeasti tuoksuvia yrttejä, kirkkaan punaisia ja keltaisia chilejä, erimuotoisia ja -kokoisia tomaatteja, kurkkuja, papuja, jättikokoisia kurpitsoja… ja mitä ihmettä, valtavia, katosta saakka kasvavia pitkiä ”puikuloita”.

– Tässä on Long Gourd -lajikkeen pullokurpitsa tai kuten harrastajat näitä kutsuvat, Jorma vaan, Elina Vuori esittelee.

Liki kolmemetrisiä ”Jormia” roikkuu kasvihuoneen katosta tuettuina useampia. Tässä kasvatetaankin Suomen ennätysyksilöitä, jotka veivät sarjassaan voiton viimevuotisessa SM-kisassa. Tuolloin voittajakasvilla oli mittaa 277 senttiä.

Keräkaalisarjassa Elina tuli toiseksi 21,1 kiloa painavalla jötikällä ja punajuurikas- sekä rehujuurikassarjoissa irtosi kolmas sija. Lisäksi Elinan kasvattama Costoluto Genovese -lajike voitti Kaunein tomaatti -maininnan. Tänä vuonna tähdätään jälleen voittoon ainakin pisimmän Long Gourdin sarjassa sekä ehkä suurimmissa munakoisoissa.

-Jättikasvisharrastuksessa kiinnosti alun perin oudot, uudet ja joillain tapaa äärimmäiset lajikkeet. Niihin perehtyminen on todella kiehtovaa ja koukuttavaa. Ja lisäksi tietysti aina on se kasvun ihme ja luonnon asettamat ehdot, jotka kiehtovat, Elina valottaa harrastuksen tenhoa.

 

Näin tehdään pullokurpitsan kukan hedelmöitys, yöaikaan ja käsipelillä.

Kasvisvalikoimaa lautasella kannattaisi laajentaa

Jättikasvien kasvatuksessa jokainen vaihe on tärkeä. Lajikkeita jalostetaan, hienoimpia yksilöitä vaalitaan ja hoidetaan tarvittaessa yötä myöten läpi kasvukauden ja siemenet kerään syksyllä talteen seuraavaa kautta varten.

-Itse yhdistyksessä mukavinta on vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia samanmielisten ihmisten kanssa. Ennen kasvukauden alkua jäsenet saavat siemenkirjeen, ja siitä se kasvatuskausi pyörähtääkin taas käyntiin. Yhdistyksen some-ryhmissä kysytään ja jaetaan vinkkejä ja muutenkin ollaan aktiivisesti yhteyksissä.

 

”Jos jättikasvisharrastus innostaa, sen voi aloittaa helposti liittymällä Suomen Jättikasvisyhdistyksen jäseneksi. Kasvihuonettakaan ei välttämättä tarvita, kun valitsee avomaakasvatukseen sopivat lajikkeet,” Elina Vuori rohkaisee.

Pullokurpitsat eli "Jormat" voivat kasvaa yli kolmemetrisiksi.

Jättikasviharrastuksen lisäksi Elina toimii aktiivisesti Ohkolan kyläyhdistyksessä. Ohkolassa on kaunista maaseutua ja mukava yhteisöllinen vire asukkaiden kesken, Elina kertoo.
-Vaikka olen kolmannen polven kaupunkilainen, ei minua saisi muuttamaan kaupunkiin enää millään. Kyllä ympärillä pitää olla tilaa ja avaruutta tehdä ja touhuta.

Kasvisten suhteen Elinalla on jättien kisamenestyksen lisäksi toinenkin missio.

-Toivon, että ihmiset alkaisivat syödä kasviksia monipuolisemmin. Juurekset, pavut, kaalit ym. ovat edullista, ekologista, hyvin säilyvää ja terveellistä syötävää.

Mäntsälän Saarella kisataan jälleen

Suomen Jättikasvisyhdistys ry (SJKY) kuuluu kansainväliseen, kilpailujen standardit sääntelevään The Great Pumpkin Commonwealth -kattojärjestöön. Suomen yhdistys järjestää jättikasvisten SM-kilpailut vuosittain syyskuun loppupuolella, tänä vuonna jo 16 kerran. Kisapaikkana 23.9.23 järjestettävässä tapahtumassa on Mäntsälässä sijaitseva Keudan Saaren kampus.

SJKY määrittelee ja hyväksyy SM-kilpailuihin oikeutetut kasvikset ja luokat. Kasvien kirjo vaihtelee erilaisista juureksista sipuleihin, kurpitsoihin ja eksoottisempiin chileihin ja paprikoihin. Kilpailussa ratkaisevia tekijöitä ovat kasvin pituus, paino ja auringonkukissa myös kukan läpimitta.

Suomen suurimpien kasvisten lisäksi tänä vuonna esillä on erilaisia värikkäitä porkkanoita, sillä porkkana on tänä vuonna Vuoden vihannes. Lisäksi esittelyssä on yli sata muuta erilaista syötävää vihannesta. Keuda järjestää paikalle kahvion ja myös koulun puutarhamyymälä on avoinna kukkien, taimien ja vihannesten ostoksia varten.

Paljonkohan painaa tänä vuonna ennätyskurpitsa tai kuinka pitkäksi Elinan Jormat ehtivät kasvaa? Sekin selviää lauantaina 23.9.23, kun jättikasvikset valtaavat estradin. Tervetuloa mukaan!

Kisat järjestävän Suomen Jättikasvisyhdistyksen kotisivuilta (linkki sivuille) löydät paljon lisätietoa harrastuksen liittyen sekä SM-kisojen kasvisluokat ja arvostelukriteerit.

Teksti ja kuvat: Mäntsälän kunta/Jaana Jetzinger

Eri tomaattilajikkeita kasvihuoneesta löytyy yli 70.