Nummisten taika siivittää mestarillista soitantaa

Viimeksi muokattu: 6.7.2023

Numminen piano festival tarjoaa maailmanluokan konsertteja matalalla kynnyksellä. Lavalla kohtaavat mestaripianistit ja maailman paras flyygeli. Festivaali järjestetään Nummisten tapahtumatalossa kesä-heinäkuun vaihteessa jo toisen kerran.

Yleisö istuu hipihiljaa. Kesäsillassa soivat sävelet vievät tunnelmasta toiseen. Konserttiflyygeli soi, laulaa, pauhaa ja herkistyy sitten hiljaiseen kuiskaukseen. Kunnes hiljenee. Kuluu sekunti, toinenkin, musiikin luoma lumo väreilee ilmassa vielä silloinkin, kun yleisö yltyy pauhaaviin aplodeihin, joille ei ole tulla loppua.

Nummisten kylällä on juuri oltu taiteen taikapiirin äärellä, kun maailman parhaat ovat kohdanneet. Maailmanluokan tähtipianisti, kriitikoiden täydelliseksi ylistämä Mackenzie Melemed ja maailman parhaaksi konserttiflyygeliksi arvostettu Bösendorfer 280 Vienna Concert -konserttiflyygeli ovat tarjonneet yleisölle ikimuistoisen kokemuksen keskellä kesäistä maaseutua.

Näiden kahden pianomaailman huipun yhteen saattaminen oli se alkusysäys, jolle Numminen pianofestivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja Henri Lidsle perusti visionsa. Lidsle asuu puolet ajasta Nummisissa, puolet Helsingissä, ja toimii päätöikseen F-musiikin pianoteknikkona. Näissä hommissa hän tapasi kylällä Nordbon kartanossa asuneen Eeva Kohosen, jonka yli sata vuotta vanhasta flyygelistä uupui norsunluisia kosketinpintoja. Niitä uusiessa Lidsle sai kuulla, että Mackenzie Melemed oli jo useana vuonna käynyt Kohosen luona kartanossa pitämässä kotikonsertin, alun perin hänen lapsenlapsensa Viivi Kohosen kutsumana. Vuosien saatossa nyt jo edesmenneestä Eeva Kohosesta tuli myös Melemedille tärkeä ”Suomen isoäiti”.

 

– Tuon tarinan jälkeen halusin todellakin kuulla Melemedin soittavan täällä. Sitten korona tuli väliin ja kotikonsertit jäivät pitämättä. Kun kuulin ystävieni tekevän Nummisten vanhasta seurojentalosta tapahtumataloa, syntyi ajatus pianofestivaalin järjestämisestä Nummisissa. Jos saisin Melemedin konsertoimaan tänne, työnantajani F-musiikki tulisi vastaan ja saisimme maailman parhaan flyygelin festivaalin käyttöön, Lidsle kertaa todeksi tulleen alkuidean vaiheita.

Tapahtuman mahdollistaa myös Mäntsälän kunnan ja Porvoonseudun musiikkiopiston tuki.

 

Nummisten pianofestivaalin tähtivieras Mackenzie Melemed. Kuva: taiteilijan kuva-arkisto.

Konserttiin vaikka pyöräilytrikoissa

Numminen pianofestivaali pidettiin ensi kerran viime kesänä ja se oli menestys. Sekä artistit että yleisö pitivät festivaalin lämpimästä ja rennosta tunnelmasta. Eräskin pariskunta saapui konserttiin pyöräilytrikoissa ja kukaan ei ollut moksiskaan. Osallistumisen kynnys halutaankin pitää mahdollisimman matalalla, vaikka ohjelmisto on maailmanluokkaa. Täällä ei tarvitse hienostella tai toimia tietyn etiketin mukaan, tärkeintä on upean musiikin ja ihmisten kohtaaminen.

Viime vuonna Nummisissa konsertoinut pianisti Fanny Söderström kertoo, että tunnelma Nummisissa oli aivan erityinen. ”Heti ensimmäisen kappaleen jälkeen yleisö kiitti suurella riemulla ja muutenkin eli vahvasti mukana koko konsertin ajan. Oli valtava ilo soittaa Nummisissa.”

Henri Lidsle puolisoineen onkin alkanut puhua Nummisten taiasta. Täällä sattuu ja tapahtuu hyviä, jopa taianomaisia asioita. Kuten nyt sekin, että kun pariskunta muutti vanhaan taloon joen toiselle puolelle, vastarannalla naapurina asui jo toinen Henkka, jolla on vieläpä sama ammatti kuin Lidslen ensimmäinen: hienopuuseppä. Samainen naapurin Henkka on puolisonsa Isa Kukkapuron kanssa myös yksi Nummisten tapahtumatalon omistajista.

Taikaa oli siinäkin, että joenvarren talo valloitti pariskunnan jo ensi tutustumisella, kirsikkana kakun päällä edessä siintävä joki ja uimaranta. Vahinko vain, että toinen ostajaehdokas voitti tarjouksellaan kaupat. Jotka sitten perui. Ja nyt joen äärellä asustaa tyytyväinen festivaalijohtaja puolisoineen.

Tämä maisema Mustijoelle valloitti heti.

Toiveena suosio ja festivaalin kehittyminen

Puolet Lidslen ajasta menee vielä pk-seudulla töiden ja lasten takia, mutta haaveena on muuttaa kokonaan Nummisiin, sillä ”Helsingissä ei ole enää oikein mitään, mitä kaipaan”.

Täällä Nummisissa sen sijaan on ideoita ja mahdollisuuksia vaikka mihin. Pianofestivaaliakin voi kehittää loputtomiin ja sehän siinä parasta onkin. Lidsle haaveilee muun muassa mestarikurssin järjestämisestä festivaaliviikon aluksi sekä tapahtuman mahdollisesta laajentamisesta ulkokentälle. Ja tietenkin festivaalin yleistä tasoa nostetaan koko ajan.

 

Tämän vuoden suhteen Lidsle toivoo, että yleisö löytää konsertteihin, jotta festivaali voi jatkua myös tulevina vuosina. Ja tietenkin suurin toive on, että Nummisten taika tavoittaa mahdollisimman monen kuulijan sydämet.

– Loppujen lopuksihan kyse on aika yksinkertaisesta asiasta. Tarvitaan vain maailman paras soitin, huippuluokan pianisti ja yleisö. Se on siinä!

Teksti ja kuvat: Jaana Jetzinger, Mäntsälän kunta

 

Numminen pianofestivaalin ohjelmisto pe 30.6. –  su 2.7.23:

Tänä vuonna ohjelmistossa kuullaan kolmen päivän aikana neljä soolopianokonserttia ja yksi duokonsertti tyylilajin vaihdellessa jazzista klassiseen.

Festivaalin maineikkain esiintyjä on muun muassa Arthur Rubinstein- ja  Maj Lind -pianokilpailut voittanut maailmanlaajuisesti arvostettu yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed, joka on urallaan esiintynyt muun muassa Valkoisesssa talossa ja New Yorkin Carnegie Hallissa. Nummisten konsertin Melemed haluaa omistaa ystävänsä Viivi Kohosen edesmenneelle isoäidille Eeva Kohoselle, josta tuli vuosien saatossa pianistillekin rakas ”Suomen isoäiti”.

Kotimaisista taiteilijoista Nummisissa kuullaan Lahden konservatoriossa pianonsoiton lehtorina toimivaa palkittua Tarmo Järvilehtoa, viime vuonna RSO:n nuoreksi solistiksi valittua, keväällä 19 vuotta täyttävää mäntsäläläistä Ilona Liimania, jazzista ja kansanmusiikista ammentavaa pianisti ja säveltäjä Aurora Hentusta sekä kitaristi Olli Soikkelin ja Grammy-palkitun pianisti Marian Petrescun muodostamaa jazz-duoa.

Festivaaliin myydään kolmen päivän lippujen lisäksi myös päivä- ja konserttikohtaisia lippuja.

Tarkemmat tiedot artisteista ja ohjelmasta (linkki Numminen Piano Festival -sivuille).

 

Nummisiin pääsee pyörällä, junalla tai autoillen

Kauniin kumpuilevan uusmaalaisen maiseman keskellä sijaitseva Nummisten kylä on elävä ja vireä kylä Mäntsälässä. Kolmen kartanon ja kylää halkovan Mustijoen luoma kulttuurimaisema sijaitsee 50 kilometrin päässä Helsingistä ja 40 kilometrin päässä Porvoosta. Nummisten seurojentalo toimii nykyisin tapahtumatalona, jossa toimii myös ravintola Ruokala. Se tarjoaa festivaalien ajan ruokaa ja juomia festivaalivieraille.

Paikanpäälle on hyvät tieyhteydet ja Mäntsälän juna-asemalta järjestetään ennakkoon varattavia kuljetuksia tapahtumapaikalle. Hyvä vaihtoehto ja oma elämyksensä on ottaa pyörä mukaan junaan ja ajaa asemalta halki maalaismaiseman Nummisiin.

Tapahtumatalo Numminen, Ojankulmantie 20, 04660 Numminen

Numminen piano festival – ohjelma ja liput  (linkki Numminen Piano Festival -sivuille)

Nummisten tapahtumatalo

Nummisten tapahtumatalolle pääsee autolla, julkisilla tai vaikkapa pyöräillen.