Hyppy tuntemattomaan on helpottanut elämää

Viimeksi muokattu: 29.9.2022
Labradorinnoutaja Nuno sai talon 1-vuotislahjaksi. Koiran - ja talon - omistajalle, Eeva Partaselle muutto Mäntsälään oli täydellinen hyppy tuntemattomaan. Hyppy, joka on tuottanut elämään arjen helpotusta ja aivan uusia tekemisen mahdollisuuksia.

Heti portilla hurmaava 4-vuotias herra, labradorinnoutaja Nuno, toivottaa tervetulleeksi kumealla haukulla ja uteliaalla nuuskuttelulla. Seuraavaksi esitellään lelut. Avara piha ja talo, Nunon 1-vuotislahja, kuten koiraherran kanssa taloa asusteleva Eeva Partanen naureskelee, kiinnittää huomion vasta tämän jälkeen.

Nunolla on käynyt hurja tuuri! On iso piha, jossa riittää lääniä leikkiä, tutkia ja ottaa juoksuspurtteja. Iso hevoskastanja keskellä pihaa, pensaita ja puskia, joiden varjossa istuskella. Ja oma talo, yksitasoinen, valoisa 1960-luvun lopun bungalow, joka istuu ympäristöönsä kuin valettu. Entisen kerrostalokaksion sijaan Eevalla ja Nunolla on nyt käytössään reilusti tilaa, oma sauna ja piharakennus. Koira-arjen pelastaja, kaunis jokireitti alkaa muutaman askelen päästä takapihalta.

Palloleikeille on isolla pihalla hyvin tilaa.

– Miksi yksin elävän pitäisi asua aina jossain yksiössä?, Eeva kysyy. – Kun muutin tänne, järkeilin, ettei kannata ostaa liian pientä asuntoa. Kun on tilaa, voi ystäviä käydä yökylässä ja muutenkin elämiseen on tullut hyvää väljyyttä. Nykyään kaikki kaverit haluavat tulla tänne. Joulut, juhannukset, Euroviisu-katselut ja muut vietetään minun luonani. Kaverit tulee Helsingistä mieluummin tänne, kun täällä on niin ihanaa. Ollaan pihalla ja saunotaan. Seuraavaksi on suunnitteilla venetsialaiset, Eeva kertoo.

Mökin sijaan oma talo

Ajatus ympäristönvaihdoksesta ja muutosta syntyi oikeastaan juuri Nuno-koiran ansiosta. Helposti stressaava nivelvaivainen koiraherra tarvitsi lenkkimaastoja, joissa ei koko ajan tarvitse väistellä ja varoa ohikulkijoita ja jossa on asfaltin sijaan mukavampi maasto kulkea.

– Kun asuimme Helsingissä, Nuno jäi lenkkien jälkeen aina pihalle hengailemaan. Se nautti niin paljon ulkona olosta. Ensin mietin mökin hankkimista, mutta totesin, että jatkuva reissaaminen ja tavaroiden siirtely edes takaisin olisi liian stressaavaa. Päätin alkaa etsiä taloa, Eeva kertoo.

Sopivan asumuksen etsinnässä tuli käytyä läpi monta eri pääkaupunkiseudun paikkakuntaa, Sipoo, Porvoo, Järvenpää jne. Eeva halusi kuitenkin radan varteen, jotta oman auton käytölle olisi varteenotettava vaihtoehto.

Nykyinen koti on oikeastaan Eevan isän löytö.

– Ihan alkuun en lämmennyt ajatukselle tästä sijainnista, vaikka varsinkin piha teki avaruudellaan ja mahdollisuuksillaan heti vaikutuksen. Puusaunakin oli ja tykkäsin talon selkeästä pohjasta ja huonejaosta. Edellinen asukas oli tehnyt remonttia, joten tämä oli meille muuttovalmis.

Sijaintikin oli loppujen lopuksi erinomainen. Rautatieasema on parin kilometrin päässä, keskustan palvelut aivan lähellä ja tarvittaessa motarillekin ajaa hetkessä. Toki myös hintataso ratkaisi asian Mäntsälän eduksi.

Koiraparatiisin äärellä

Eeva harrastaa koiran kanssa monenlaista tekemistä ja siihen Mäntsälän seudulla on erinomaiset edellytykset. On retkeily- ja juoksutusmetsiä, harrastusryhmiä ja kurssipaikkoja ja muutenkin paljon koirahenkisiä ihmisiä. Nunon 4-vuotissynttäreillä oli kunnon meno, kun yksityiskäyttöön varattavissa olevan koirapuiston kaverisynttäreillä huiski kahdeksan lajitoveria ihmisineen.

Takapihalta muutaman askelen päässä alkaa Mäntsälänjoen kaunis joenrantareitti, jossa ulkoillaan aamuin ja illoin. Noutajana Nuno osaa nauttia myös joen tarjoamasta pulikoinnin riemusta.

Jokirannan ulkoilureitti on koira-arjen pelastus ja ilon aihe.

– Jokireitti on ihana. Ei tarvitse stressata ohikulkijoista ja pulahdus jokeen on Nunolle varsinkin lämpiminä päivinä ihan pelastus.

Eeva ja Nuno ovat myös aktiivisia retkeilijöitä. Mäntsälästä käsin Etelä-Suomen retkeilypaikat ja -reitit saavuttaa nopeasti ja vaivattomasti, kun ei tarvitse ensin jonottaa Helsingin seudulta ulos vievien pääteiden ruuhkissa.

– Olen löytänyt lähiseuduilta aivan uusia hienoja luonto- ja retkeilykohteita. Enää ei ole mitään tarvetta mennä Nuuksioon tai Sipoon kansallispuistoon kulkemaan muun joukon mukana. Täältä käsin teemme Nunon kanssa päiväretkiä eri puolille eteläistä Suomea ja pidemmällekin. Nyt on suunnitteilla lomaretki Päijänteen kansallispuiston alueelle, joka sekin on kätevän ajomatkan päässä.

Sen kun menet ja teet!

Eeva kertoo nauttivansa siitä, että Mäntsälässä elämään on löytynyt uusi, omatahtinen rytmi. Täällä voi pysähtyä ja luoda omannäköistä arkea. Kun Eeva muutti Mäntsälään, hän teki osittain etätyötä. Nyt koti on myös työpaikka, sillä etätyö on mahdollista koko ajan. Väljissä tiloissa ja toimivassa asunnossa työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on sujunut jouhevasti.

– Olen yhtä paljon erakko kuin sosiaalinen ihminen. Minusta on ihana vetäytyä oman kodin suojiin tekemään töitä ja muuta, mutta yhtä ihanaa on myös tavata ystäviä ja toimia myös osana yhteisöä. Olen ilahtuneena huomannut, että Mäntsälässä on vielä esimerkiksi aitoa auttamisen halua. Ihana naapuri on auttanut mönkijöineen lumitöissä ja on luvannut auttaa vastakin. Toisen naapurin kanssa jaamme bioroskiksen. ”Kylän” henkeä kuvaa sekin, että jos joltain on vaikkapa kissa kateissa, koko naapurusto osallistuu etsintään, Eeva kuvailee.

Senkin hän huomannut, että inhimillisen kokoisessa paikassa on helppo toteuttaa ja toimia. Esimerkkinä vaikka suuri kokous, jota hän oli järjestämässä; tilat kunnantalolta järjestyivät yhdellä puhelinsoitolla. Ihmisiin saa yhteyden ja asioita on helppo järjestää, kun ei ole valtava byrokratia tai hallintoporras vastassa.

Eevan motto onkin nykyään: sen kun menet vaan ja teet! Mäntsälässä se on mahdollista. Mahdollisuuksia tehdä ja vaikuttaa on monia ja jos ei ole, voi ne itse järjestää. Samanmielisiä ihmisiä löytyy yllättävän helposti.

Kun kysyn lopuksi, millä mielellä Eeva on nyt, kolme vuotta Mäntsälässä asuneena, hän vastaa näin:

– Mäntsälään muutto oli minulle täydellinen hyppy tuntemattomaan. Mutta kyllä se on kannattanut. Olen oikeastaan hitaasti vasta tajuamassa, miten montaa arjen asiaa elämä täällä on helpottanut. Oma olemisen tapa on muotoutunut ja muotoutuu vielä lisää. Haluan myös itse olla aktiivisesti vaikuttamassa siihen, että Mäntsälässä on kaikenlaisten ihmisten hyvä elää ja asua. Tässä kunnassa on paljon potentiaalia!

Teksti ja kuvat: Jaana Jetzinger, Mäntsälän kunta

 

Eevan paikkavinkkejä koiraharrastajille ja muille ulkoilijoille:

Mäntsälän joenrantareitti: kaunis joenrantamia myötäilevä ulkoilureitti keskustan tuntumassa. Reitin varrelta löytyy useita levähdyspenkkejä, kuntoportaat ja monipuolinen liikuntapuisto, ns. senioripuisto.

Linkki lisätietoihin.

Vuokrattavia alueita ja koiratoimintaa:

Touhu ja temmellys. Puuhamaa ja juoksutusalue koirille Mäntsälän ja Tuusulan rajalla.

Linkki lisätietoihin.

Eläinkuusikko. Koirametsä, kursseja sekä eläinavusteista terapiaa Mäntsälän Nummisissa.

Linkki lisätietoihin.

Tahtotassut. Erilaisia koiran harrastuskursseja sekä koirahierontaa ja -fysioterapiaa Mäntsälässä Vanhan Lahdentien varrella.

Linkki lisätietoihin.

 

Nuno, vauhdissa jälleen!