Puukkokursseja, luontoa ja agilityä ­– Mäntsälä yllätti iloisesti

Viimeksi muokattu: 29.9.2022
Saa­ren ky­läl­tä Mänt­sä­läs­tä löy­tyy elä­mi­seen ja viih­ty­mi­sen kaik­ki tar­vit­ta­va. On vai­kea oi­keas­taan edes pyy­tää enem­pää, ker­too Pet­te­ri.
laavulla

Nysténien autotalliin on viritetty pieni puusepän verstas. Käsillä tekeminen on talon isännälle Petterille mieluisaa, ja vuosien aikana hän on tehnyt muun muassa puukkoja.

Omien projektien lisäksi Petteri Nystén on osallistunut kahdelle perinteiselle puukontekokurssille Mäntsälän ja Järvenpään kansalaisopistoissa.
– Kursseilla opimme tekemään puukon alusta loppuun, alkaen terän taonnasta kahvaan ja tuppeen asti. Sen lisäksi olen ollut Saaren koululla puutyökurssilla. Helsingin seudulla näin hyviä mahdollisuuksia oppia puutyöhommiin ei samalla tavalla tullut vastaan, kertoo Petteri Nystén.

Luonto ja sijainti ratkaisivat muuton

Nysténit muuttivat Mäntsälän Saaren kylälle Helsingistä vuonna 2015. Valintaan vaikuttivat kolme asiaa: itse asunto, tontti ja luonnon läheisyys. Mäntsälästä kuntana ja sen tarjoamista palveluista ei heillä ollut juurikaan tietoa.

– Työskentelin tuolloin Espoossa ja vaimoni Maria Helsingissä. Vaikka nuorempana Espoossa olin asunut aina rivi- tai kerrostaloissa, kaipasin ympärilleni tilaa. Vaimoni on taas kotoisin Nurmeksesta Pohjois-Karjalasta, joten hänelle maalaisympäristö oli entuudestaan luonteva asuinpaikka.

Alun perin Nysténit katselivat uutta kotia korkeintaan 50 km Helsingistä. Tarjontaa oli paljon ja he kiersivät katsomassa useita vaihtoehtoja eri paikkakunnilla. Lopulta yli 70 km:n etäisyys Helsingistä ei haitannut, kun paikka tuntui muuten juuri sopivalta.

Petteri Nysten työskentelee keskijohtotehtävissä Lidlillä. Työtehtävien kannalta Mäntsälä sijaitsee logistisesti keskellä hänen vastuualueellaan olevaa yli 35 myymälän verkostoa Helsingistä Karkkilaan ja sieltä aina Heinolaan sekä Vaalimaalle asti. Konttori sijaitsee lisäksi lyhyen ajomatkan päässä Järvenpäässä.
– Itse asiassa minulla ei ole ollut koskaan aikaisemmin näin lyhyttä työmatkaa varsinaiselle toimistolleni.

Maria Nysténin työmahdollisuudet laajenivat yllättäen Mäntsälään muuton myötä.  Hän on ammatiltaan eläinlääkäri. Vastaanotto sijaitsee Helsingin yliopiston Saaren tuotantoeläinsairaalan tiloissa, Saaren kartanon alueella. Sen lisäksi hän käy töissä Lahdessa ja Helsingissä.

Pannukahvi valmistuu nuotiotulella

Keskustan palvelut kohenevat 

Kun Nysténit muuttivat Mäntsälään, ensimmäinen kosketus palveluihin oli seurakunta. He menivät nimittäin naimisiin Mäntsälän kirkossa. Seuraava kosketus palveluihin oli terveyskeskus.
– Loukkasin käteni raivaussahalla. Kun ajoimme appiukkoni kanssa keskustaan, jouduin googlettamaan terveyskeskuksen sijainnin. Ei ollut aikaisemmin ollut tarvetta selvittää missä terkkari sijaitsee. Helpostihan se kuitenkin löytyi, ja päivystävä lääkäri tikkasi käden kuntoon, kertoo Petteri Nystén.

Lapsiperheen näkökulmasta uimahalli olisi tulevaisuudessa luonnollisesti kova juttu. Sitä odotellessa matkustaminen naapurikuntien uimahalleihin tuntuu kuitenkin kohtuulliselta.
– Kyllä koululaiset omassa nuoruudessani Espoossakin kulkivat busseilla uimahalleihin, eikä puoli tuntia matkaan ollut ongelma.

Mäntsälään muuttaessaan Nysténit yllättyivät hyvästä kuntosalitarjonnasta ja sisäliikuntatiloista. Viime vuosina ilahdutti uuden elokuvateatterin tulo, sekä keskustan hotelli- ja ravintolapalveluiden kohentuminen.

Nysténit toivovat erikoisliikkeiden tuloa keskustaan tulevaisuudessa. Tällä hetkellä on kuitenkin tärkeää pitää huolta nykyisistä palveluista ja kehittää niitä edelleen. He pitävät lisäksi tärkeänä, että kunnan viihtyvyyttä kehitetään pitämällä huolta ympäristöstä ja esimerkiksi vanhemmista rakennuksista.

Aktiivinen Mäntsälä

Helsingin Viikissä asuessaan Nysténit olivat tehneet vuosien ajan paljon retkiä luonto- ja vaelluskohteisiin. Useampikin loma ja viikonloppu oli mennyt patikoidessa kansallispuistoissa aina Lappia myöten. Saarella sijaitseva Haukan kierros onkin ollut runsaassa käytössä – tosin nyt hiukan vähemmin, kun perheessä on kaksivuotias poika, ja vauvakin tuloillaan.

Nysténejä on ilahduttanut Saaren kylän uudehko päiväkoti, koulu ja lähikauppa. 300 asukkaan Saarella asuukin sosiaalista väkeä. – On tuntunut mukavalta, kun paikalliset ovat ottaneet meidät vastaan niin hyvin. Lähimmät naapurit tulivat nopeasti tutuiksi ja kauempanakin olevat tuntuvat olevan kiinnostuneita uusista asukkaista – viimeistään silloin kun koirat piipahtavat heidän pihoillaan, naureskelee Petteri.

Liikunta- ja Urheiluseura Mäntsälän Ilves järjestää mm. kahvakuulatreenejä Keudan liikuntasalilla. Petteri osallistui aktiivisesti naapurin kanssa ennen koronaa. Hän on myös ahkera Mäntsälän keskustan kuntosalin ja personal trainer -palveluiden käyttäjä.

Maria Nystén on jatkanut agility-harrastusta Mäntsälässä asuessaan. Lisäksi Maria käy poimimassa ahkerasti marjoja ja sieniä joka vuosi omiin tarpeisiin, sillä perheen koti sijaitsee käytännössä keskellä metsää.

– Harrastus- ja yhdistystarjontaa Mäntsälässä tuntuu olevan runsaasti. Lähes kuuden vuoden aikana emme ole kerta kaikkiaan ehtineet edes tutustua kaikkeen, tuumii Petteri.

Toiveena on kuitenkin, että Mäntsälä säilyttää sivukylien toiminnallisuuden ja palvelut. Tämä on erityisesti lapsiperheiden näkökulmasta merkittävä osa Mäntsälän vetovoimaa, tuumaa Petteri.

 

laavulla koirien kanssa

Kehityskohteina kylät ja kevyen liikenteen väylät

Mäntsälän kylien kehittämiseen Petterillä on ehdotus: – Pyöräteitä ja jalkakäytäviä, sekä niiden valaistusta kannattaisi parantaa. Tämä helpottaisi kevyen liikenteen käyttöä ja lisäisi erityisesti pienten koululaisten turvallisuutta.

Petteri antaa myös vinkin pitää tonttien koot Mäntsälässä edelleen riittävinä.
– Liian pienet tontit eivät houkuttele ainakaan meidän kaltaisia asunnon etsijöitä. Jos joku pieniä tontteja haluaa, niitä on kyllä tarjolla lähempänä Helsinkiä.

Petteri Nysténin mukaan Saaren kylältä Mäntsälästä löytyy elämiseen ja viihtymisen kaikki tarvittava. – Olemme valinneet asuinpaikan, joka on pääosin meille valmis. Mäntsälän keskusta on meidän keskustamme. Jos tarvetta on, teemme kauppareissuja Lahteen tai pk-seudulle. Meidän on oikeastaan vaikea pyytää enempää. Meiltä löytyy kyllä tuonnempana ideoita, miten asuinkuntaamme voisi kehittää.

Teksti: Heikki Nuutinen
Kuvat: Pauliina Anttila
julkaistu: 2021