
Hankkeet ja projektit
Viimeksi muokattu: 12.6.2025Mäntsälän kunnan varhaiskasvatuksessa on toteutettu 1.1.-31.5.2025 välisenä aikana kansallisen laadunarviointijärjestelmä Valssin arviointiprosessi.
Valssi on Kansallisen arviointikeskuksen ylläpitämä digitaalinen arviointijärjestelmä ja osa varhaiskasvatuksen arvioinnin kansallista kokonaisuutta. Valssin tarkoituksena on tukea varhaiskasvatuksen järjestäjiä ja palveluntuottajia heidän laadunhallinnassaan ja arviointitehtävässään. Valssin avulla voidaan tuottaa tietoa niin varhaiskasvatuksen saatavuudesta, järjestämisestä ja johtamisesta kuin varhaiskasvatuksen pedagogisesta toiminnasta ja sen laadusta.
Valssin arviointiprosessissa laadunarviointi perustuu varhaiskasvatuksen laadun rakenne- ja prosessitekijöihin sekä niitä kuvaaviin laatuindikaattoreihin. Laatuindikaattorit pohjautuvat varhaiskasvatuksen tutkimustietoon, lainsäädäntöön ja varhaiskasvatusta ohjaaviin asiakirjoihin. Niillä kuvataan millaista korkeatasoinen ja laadukas varhaiskasvatus on.
Mäntsälän varhaiskasvatuksen ensimmäiseksi arvioitavaksi laadun prosessitekijäksi valikoitui henkilöstön ja lapsen välinen vuorovaikutus ja siihen liittyvät laatuindikaattorit:
- Vuorovaikutus on myönteistä, välittävää, kannustavaa ja hellää. Henkilöstö sitoutuu lapseen ja lapsiryhmään.
- Henkilöstö toimii sensitiivisesti ja havaitsee lasten aloitteet sekä vastaa niihin lasten osallisuutta ja toimijuutta tukevalla tavalla.
- Henkilöstö huomioi ryhmän kaikki lapset ja ymmärtää lasten erilaisia ilmaisun tapoja.
Valssin arviointiprosessin aikana varhaiskasvatusyksiköissä on tehty henkilöstön itsearviointia, tiimiarviointia sekä luotu päiväkotikohtaiset kehittämisen tavoitteet henkilöstön ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tukemiselle. Valssin arviointiprosessin myötä, päiväkotien kehittämisen teemoiksi ja tavoitteiksi nousivat:
- Vuorovaikutusta tukevien pedagogisten materiaalien käyttö arjessa
- Kiireetön arki; Miten kasvattaja ja tiimi toimii sensitiivisesti hektisissä ja muuttuvissa tilanteissa mahdollistaen lasten kiireettömän arjen.
- Miten toimitaan sensitiivisesti lasten kanssa: kun paikalla on kaksi kasvattajaa -siirtymätilanteissa -haastavissa tilanteissa lasten kanssa
- Miten kasvattaja vahvistaa omaa sensitiivisyyttään muuttuvassa, hektisessä arjessa niin, että lapsilla on tilanteesta riippumatta päivän kaikissa hetkissä sitoutuneet, välittävät, heidät osallistavat ja huomioivat aikuiset? Mitä siihen tarvitaan? Mitä se vaatii kasvattajalta?
- Kuvatuen käyttö vuorovaikutuksen tukemisessa
- Miten aikuinen omalla sensitiivisellä toiminnallaan vahvistaa lapsen ja aikuisen välistä vuorovaikutusta ja luottamusta päivän eri vaiheissa?
- Miten aikuinen omalla sensitiivisellä toiminnallaan auttaa lasta arjen haastavissa tilanteissa, ulkona ja sisällä?
Kehittämistoimenpiteitä päiväkodin tavoitteen saavuttamiseksi ollaan käynnistämässä ja niistä sekä Valssin arviointiprosessista tiedotetaan vielä huoltajia uuden toimintakauden alkaessa elokuussa.
Sairauspoissaolojen vähentämisen projekti varhaiskasvatuksessa
Henkilön sairastelut vaikuttavat negatiivisesti henkilön itsensä yleiseen jaksamiseen ja työkaverin sairastelu heikentää muiden työhyvinvointia ja pedagogiikan toteuttamista ryhmissä, lisäävät työtehtäviä (perehdytys, toiminnan uudelleen järjestelyt, muuttuneet työtehtävät). Sairaslomat lisäävät johtajan työtehtäviä (rekrytointi, perehdytys, työsopimukset) ja aiheuttavat kunnalle suuria kustannuksia, varhaiskasvatuksessa sijaiskulut olivat vuonna 2023 noin 0,5 miljoonaa. Myös huoltajille tulee poissaoloja töistä lasten sairastelujen vuoksi ja mahdollisia ansionmenetyksiä.
Varhaiskasvatus kutsui laajan joukon mukaan pohtimaan keinoja sairauspoissaolojen vähentämiseksi: henkilöstöpalvelut, ateriapalvelut, tilapalvelut sekä varhaiskasvatuksen henkilöstön, lapset ja huoltajat. Päiväkodeissa kaikki pääsevät itse pohtimaan omia keinojaan sairaspoissaolojen vähentämiseksi, mukaan otetaan faktatietoa, arjen toimien arviointia ja oman toiminnan pohdintaa: miten toimin, miten voisin toimia. Projektin aikana on mahdollista tehdä uusia kokeiluja sairauspoissaolojen vähentämiseksi.
Liitteissä on varhaiskasvatuksen henkilöstön ja huoltajien tiivistetyt vastaukset kyselystä.
Digitaalisten oppimisympäristöjen edistäminen Mäntsälän varhaiskasvatuksessa – hanke 9/24–12/25
Mäntsälän kuntastrategian sekä hyvinvointisuunnitelman yhtenä painopistealueena on kaikenikäisten kuntatalaisten digiosallisuuden edistäminen. Varhaiskasvatuksessa lasten oikeutta digiosallisuuteen vahvistetaan varmistamalla, että varhaiskasvatuksen henkilöstön digitaalinen osaaminen on ajan tasalla, digiturvataitoihin kiinnitetään huomiota sekä selvitetään, että yksiköissä on tarvittavat laitteet laadukkaan ja turvallisen digipedagogiikan toteuttamiselle.
Varhaiskasvatuksen digitaalisten oppimisympäristöjen edistämisen hankkeen tavoitteita ovat muun muassa:
- kehittää varhaiskasvatuksen digitaalisia oppimisympäristöjä
- edistää digitaalisen osaamisen kuvausten ja varhaiskasvatussuunnitelman mukaista digipedagogista toiminta
- vahvistaa henkilöstön ja lasten digitaalista osaamista
- kouluttaa henkilökuntaa digipedagogiikan ja digitaalisen osaamisen aiheista
- kehittää digitalisaation johtamista
- vahvistaa digiturvataitoja
Varhaiskasvatuksessa digitaalisuuden huomioimisen ei ole tarkoitus korvata mitään, vaan sen on tarkoitus mahdollistaa, monipuolistaa ja rikastaa toimintaa sekä olla yksi apuväline oppimisessa ja pedagogisessa toiminnassa. Digipedagogiikassa korostuu lasten aktiivinen osallisuus ja vuorovaikutus toisiin. Toiminnassa hyödynnetään päiväkotien digilaitteita kuten tabletteja, älytauluja ja oppimisrobotteja tarpeen mukaan, sillä digipedagogiikkaa voidaan toteuttaa myös ilman laitteita!
Lapsiryhmissä mm. valokuvataan, videoidaan, tehdään animaatioita ja elokuvia, harjoitellaan ohjelmoinnin alkeita BeeBot-robottien avulla, tutustutaan arjen teknologisiin laitteisiin, harjoitellaan monilukutaitoa sekä digiturvataitoja, hyödynnetään ääntä ja kuvaa leikkien sekä toiminnan rikastuttamisessa, luetaan kirjoja, katsotaan kuvia, tehdään omia sanomalehtiä ja tutustutaan erilaisiin medioihin, mediavälineisiin ja mediasisältöihin arjessa. Tarkoituksena on harjoitella digitaalisen osaamisen taitoja ikätasoisesti, yhdessä tehden ja yhdessä oppien.
Anna Ahveninen
hankekoordinaattori
anna.ahveninen@mantsala.fi
Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma
Mäntsälän varhaiskasvatus on mukana valtakunnallisessa Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa, jonka tavoite on yksinkertainen: Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon.
Ohjelmasta lisää Liikkuva varhaiskasvatus sivuilta.
Varhaiskasvatuksen tasa-arvohanke
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke on osa hallituksen Oikeus Oppia- kehittämisohjelmaa. Ohjelmassa edistetään oppimista, tasa-arvoa ja hyvinvointia.
Tavoitteena on kaventaa ja ennaltaehkäistä oppimiseroja sekä vahvistaa oppimisen tukea.
Tutustu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmaan tarkemmin Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.
Loisto – Varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto
Opetushallituksen koordinoiman varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto LOISTON tavoitteena on vahvistaa varhaiskasvatuksen kansallista kehittämistä ja luoda sille yhtenäistä rakennetta ja suuntaa. Tutustu hankkeeseen tarkemmin opetushallituksen sivuilla.
Yhteyshenkilö varhaiskasvatuksessamme on varhaiskasvatuksen asiantuntija Tiina Korhonen.