
Mäntsälän perusopetuksen lukutaitotyön malli
Viimeksi muokattu: 25.7.2025Kaikki Mäntsälän perusopetuksen koulut ovat mukana OPH:n Lukeva koulu- ohjelmassa. , joka perustuu Kansalliseen lukutaitostrategiaan. Lukeva koulu -ohjelma tarjoaa konkreettisia työkaluja ja tukea koulujen lukutaitotyön kehittämiseen. Sen tavoitteina on vahvistaa lukevaa kulttuuria koulun arjessa, kehittää lukutaidon tukea eri tiedonalojen yhteistyönä, luoda pysyviä lukemista tukevia rakenteita koulun toimintakulttuuriin sekä innostaa ja kannustaa kouluja lukutaidon parantamiseen systemaattisesti yhdessä koko kouluyhteisön kanssa. Se ei velvoita tietynlaiseen toimintaan, vaan tarjoaa joustavan kehyksen, jonka puitteissa koulut voivat rakentaa omannäköistään lukemista tukevaa toimintakulttuuria.
Mäntsälän kouluissa rakennettaan Lukevan koulun mallin mukaisesti lukevan, kielitietoisen yhteisön kulttuuria, jossa jokainen on lukija ja lukemisen mahdollistaja ja kaikki opettajat ovat lukutaidon ja oppiaineiden kielten opettajia. Tavoitteena on tukea oppilaan kasvua aktiiviseksi, kriittiseksi ja innostuneeksi lukijaksi sekä kehittää ymmärrystä erilaisista teksteistä ja viestinnän muodoista. Lukutaitotyö on osa yksiköiden toimintakulttuuria ja se tehdään näkyväksi arjessa monin eri tavoin.
Mäntsälässä on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma, johon on kirjattu yhteistyö kirjaston kanssa. Suunnitelma sisältää myös paljon muuta toimintaa, joka tukee oppilaiden monilukutaidon kehittymistä.
Mäntsälän oma perusopetuksen lukutaitosivusto toimii materiaalipankkina, vinkkisivustona ja tukena koulujen omalle työlle.
Lukutaitotyö kirjataan perusopetuksen koulujen lukuvuosisuunnitelmaan.