Erityisruokavalio-ohje

Viimeksi muokattu: 23.3.2022
Mäntsälän kunnan kouluissa tarjotaan erityisruokavalioiden mukaista ruokaa henkilöille, joilla on tätä edellyttävät eettiset tai vakavat lääketieteelliset syyt. Tässä ohjeessa kerrotaan menettelytavat erityisruokavalion saamiseksi koululaiselle.

Ruoka-aine-allergia

Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita, kuten ohimenevä suun kutina tai kirvely taikka ihon punoitus, ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä lääkärin ohjeiden mukaisesti. Lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei tarvitse tehdä ilmoitusta kouluun.

 

Koulun erityisruoka

Koulussa erityisruokavalioateriat noudattavat perusruokalistaa niin paljon kuin se on mahdollista. Esimerkiksi kalaruokapäivinä myös erityisruoka sisältää kalaa, mikäli kyseinen henkilö ei ole allerginen kalalle.

Erityisruoka-ateria valmistetaan pääsääntöisesti aina laktoosittomana.

Mikäli kotona herää epäily lapsen tai nuoren allergiasta, huoltajia kehoitetaan ottamaan yhteyttä kouluterveydenhoitajaan.  Kouluterveydenhoitaja selvittää yhdessä huoltajien kanssa mahdollisen lisätutkimus- tai lääkärintodistustarpeen. Mikäli lapselle on jo aikaisemmin tehty allergiatutkimuksia, tiedot niistä tulee ottaa mukaan.

 

Lomakkeet

Erityisruokavalion hakulomakkeet löytyvät Opetuspalveluiden lomakkeet -sivulta. Lomakkeet tuottaa ateria- ja puhtauspalvelut.

  • todistus erityisruokavaliotarpeesta.pdf
  • eettiset syyt ruokavalio (sähköinen lomake)

 

Erityisruokavalion hakeminen ja lääkärintodistus

Huoltajat täyttävät erityisruokavalion saamiseksi lomakkeen ”Todistus erityisruokavaliosta”. Todistus erityisruokavalioista tulee päivittää aina uuden lukukauden alkaessa. On tärkeää ilmoittaa muutoksista, mikäli rajoitettuihin ruoka-aineisiin tulee muutoksia.

Pysyvästä erityisruokavaliosta tulee lisäksi olla lääkärintodistus. Tämä koskee erityisesti keliakiaa, maidotonta ruokavaliota, diabetesta ja vaikeita ruoka-aineallergioita. Lääkärintodistus toimitetaan kouluterveydenhoitajalle, joka vie tiedon asiasta keittiöhenkilökunnalle.

Vaikeissa allergioissa olisi erittäin tärkeää, että vanhemmat ottaisivat myös suoraan yhteyttä keittiöhenkilökuntaan ja yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa neuvoteltaisiin erityisruokavalion toteuttamisesta. Koulukeittiöiden yhteystietoihin pääset linkkipolusta tämän sivun alaosassa.

Laktoosittomasta ruokavaliosta ei tarvitse toimittaa lääkärintodistusta. Tieto asiasta tulee kuitenkin toimittaa koulun keittiöön ruokajuoman sekä aamu- ja välipalatuotteiden tilaamista varten.

Erityisruokavalioissa lääkärintodistus koskee myös koulussa ruokailevaa henkilökuntaa.

 

Uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset

Huoltajat ilmoittavat uskonnollisista ja eettisistä ruokarajoituksista suoraan koulun keittiön ateriapalveluvastaavalle sähköisellä lomakkeella. Lääkärintodistusta ei tarvita. Vegaaniruokavaliosta tulee keskustella myös kouluterveydenhoitajan kanssa, ja sopia siitä yhdessä.

On tärkeää, että erityisruokavaliota noudattavan ruokailijan poissaolosta ilmoitettaisiin mahdollisimman hyvissä ajoin, esimerkiksi poissaolon alkaessa aikaisin aamulla kello 7:00–8:00 suoraan oman koulun keittiölle. Varhaisella Ilmoituksella vältetään turhien erityisruokavalioiden valmistus.