Sujuvasti koiran kanssa

Viimeksi muokattu: 27.11.2023
Suomen kennelliitto on valinnut Mäntsälän Suomen koiraystävällisimmäksi kunnaksi. Meillä on varmistettu monin tavoin, että täällä myös karvakaverien on mahdollista elää hyvää arkea.

Mäntsälän kunta ja muut toimijat tarjoavat palveluja, joiden ansiosta arki koiran kanssa sujuu mutkattomasti. Lisäksi Mäntsälässä toimii monia yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet koirien hyvinvointiin ja harrastustoimintaan. Olemme koonneet näille sivuille karvakavereiden omistajille hyödyllisiä tietoja ja linkkejä.

Suomen koiraystävällisimmäksi kunnaksi valittu Mäntsälä on erittäin koiraystävällinen ja koirapalvelumyönteinen kunta, jossa panostamme siihen, miten helpottaa koiranomistajien arkea. Kunta toimii aktiivisesti koiraharrastajien kumppanina ja on houkutellut alueelleen monipuolista, laajemmankin alueen koiraharrastajia palvelevaa yritystoimintaa.

Mäntsälä antaa tiloja koiraharrastajien käyttöön. Koirille on monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia: lenkkipolkuja, koirametsä, uimamahdollisuuksia, koirien temmellysalue ja valjakkokoirareitistö. Reittien varsilla on roska-astioita, ja kunta tarjoaa koirankakkapusseja koirien jätöksille. Koulutus- ja harjoitushalleja on kunnassa pian kaksi.

Mäntsälässä on merkittävä koirapalveluiden keskittymä. Eläinlääkäripäivystys on Helsingin yliopiston alaisella klinikalla, jossa on klinikkatoimintaa päivisinkin. Lisäksi kunnassa on kaksi yksityistä eläinlääkäriklinikkaa, eläintarvikekauppa ja kolme koulutuspalveluiden tarjoajaa. Kunnassa on kaksi trimmausyritystä ja useita koirahierojia sekä koirahoitoloita, joista yhtä ylläpitävät ammattiopisto Keudan opiskelijat. Mäntsälästä löytyy myös homekoirapalvelu.

Koiran kanssa ulkoilu

Koirien kanssa saa Mäntsälässä kulkea rauhassa niin rakennetuilla poluilla kuin metsissäkin. Taajama-alueella on puistokäytäviä, jokirannan kaunis reitistö sekä muuta kävelytieverkostoa runsaasti. Mäntsälän kunta ylläpitää myös koirapuistoa, joka on kaikkien yhteisessä käytössä. Pienille ja isommille koirille on omat aitauksensa.  Alue on valaistu ja porttien edustat hoidetaan myös talvisin. Vesipisteet löytyvät viereisiltä viljelypalstoilta ja ovat käytössä kesäisin.

Virallisesti koirille osoitettu uimaranta on Keravanjärvellä, Uuvin ylläpitämänä. Koirien uimarannan sijainnin kartalla löydät tästä (linkki Uuvin sivulle). Mäntsälänjoen varressa on useita paikkoja, joiden kohdalla voi uittaa koiria. Uimapaikkoja löytyy myös järvistä,  jotka sijaitsevat eri puolilla kuntaa. Järvien sijainti löytyy kunnan karttapalvelusta.

Mäntsälässä hyviä ulkoilu- ja lenkkipolkuja riittää.

Millos lähdetään metsään?

Koirien ulkoilutukseen ja lenkkeilyyn sopivia ulkoilureittejä ja metsäalueita on todella runsaasti ja niissä luonnonmukaisia polkuverkostoja, joilla on hyvä samoilla koirien kanssa.  Hirvihaaran kuntoradalla on luvallista lenkittää koiria kytkettynä. Kunnan karttapalvelusta voit etsiä muun muassa ulkoilureittejä eri puolilta Mäntsälää.

Talvisin latujen vieritse paikoittain kulkee myös polkuverkostoja ja koiraladun tekeminen on kunnan selvityksessä. Muutoin talvisin puistokäytävät ja kevyenliikenteen väylät on hoidettuja ja metsiin muodostuu käyttäjien itse tekemiä reittejä.

Rakennetuilla alueilla on roska-astioita ja kakkapussitelineitä löytyy eri puolilta kuntaa. Koirien kakkapussiautomaattien sijainti (15 kpl) näkyy Mäntsälän opaskartasta kirjoittamalla haku-kenttään ”koirankakkapussi”. Monet asukkaat ovat laittaneet myös koirankakkaroskis -tarroja roskiksiinsa merkiksi siitä, että kakkapussi on lupa heittää sinne.

Kenttiä ja koirametsiä

Mäntsälän Koirakerholla on käytössä kunnan omistama kivituhkapohjainen kenttä, jossa harrastetaan tokoa, palveluskoiratoimintaa, agilityä ja muita lajeja. Lisäksi  alueita on mahdollista neuvotella muuhunkin harrastuskäyttöön. Urheilukenttä on ollut erilaisten koiranäyttelyiden pitopaikkana jo vuosia.

Kunnan alueella Nummisten kylässä sijaitsee Suomen ensimmäinen yksityinen vuokrattavissa oleva koirametsä Eläinkuusikko, jossa koira voi juosta ja hajustella vapaana.  Eläinkuusikossa on myös sisätiloja ja kota kokoontumisia varten. Lisäksi Mäntsälässä toimii yksityinen, myös vuokrattavissa oleva koirien ulkoilu- ja aktivointialue Touhu & Temmellys, jossa on kolme suurta, erillistä koirien virikkeellistämis-, treeni- ja ulkoilualuetta.

Lisäksi yksityisiä ratsastusmaneeseja on mahdollista vuokrata myös koiraharrastuskäyttöön.

Koirat ja terveys

Mäntsälässä päivystävä eläinlääkäri toimii Saaren eläinklinikalla, joka on Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan alainen klinikka. Saaren eläinklinikalla on peruseläinlääkäritoimintaa myös päivisin.

Lisäksi Mäntsälässä toimivat yksityiset eläinlääkäriklinikat Tassutalo ja Evidensia-ketjuun kuuluva Mäntsälän eläinlääkäriasema. Näissä hoituvat useimmat eläinlääkäripalvelut, kuten perustutkimukset, kirurgia ja hampaiden perushoito. Naapurikunnista löytyy muutaman kilometrin päästä myös erikoiseläinlääkäripalvelut, kuten hammas-, silmä- ja muut erikoislääkäripalvelut.

Muita koirapalveluita

Koirille muitakin palveluita tarjoavia yrityksiä löytyy Mäntsälästä lukuisa määrä. On koulutuspalveluita, trimmausta, eläinmuotokuvien maalausta, hoitolapalveluita jne.

Löydät koira-alan yritykset kätevästi Mäntsälän yrityskehityksen yrityshakemistosta (linkki vie MYK:n hakemistoon) hakusanalla ”koira”.

Mäntsälään kulkee Z-juna, ja junissa koiraa voi kuljettaa mukana. Linja-autoissa ja useimmiten myös takseissa on mahdollista matkustaa koirien kanssa. Taksia tilatessa kannattaa mainita, että koira on tulossa mukaan.

Lenni-pappakin arvostaa hyviä palveluita.

Koiraharrastusseuroja

Mäntsälän Koirakerho järjestää muun muassa koulutustoimintaa. Metsästyspuolelta Mäntsälän Kennel-ja Metsästysseura järjestää metsästyskoiratoimintaa, mm. kokeita ja näyttelyitä.

Kaiken kaikkiaan suhtautuminen koiriin on ystävällistä ja sallivaa kunnassamme. Kirjastossa on lukukoiratoimintaa ja Keudassa voi suorittaa myös eläintenhoitajan ammattitutkinnon, jossa koirat ovat yksi keskeinen asiakasryhmä.

Koirat ovat Mäntsälässä tervetulleita moniin liikkeisiin ja terasseille. Jatkossa nämä paikat tunnistaa kunnan tuottamasta Suomen koiraystävällisin  kunta -tarrasta.

Suomen koiraystävällisimmäksi kunnaksi valittu Mäntsälä on erittäin koiraystävällinen ja koirapalvelumyönteinen kunta, jossa on ymmärretty, miten helpottaa koiranomistajien arkea. Kunta toimii aktiivisesti koiraharrastajien kumppanina ja on houkutellut alueelleen monipuolista, laajemmankin alueen koiraharrastajia palvelevaa yritystoimintaa. - Suomen kennelliitto

Suomen koiraystävällisin kunta -kilpailu

Mäntsälä on iloinen ja ylpeä valinnastaan Suomen koiraystävällisimmäksi kunnaksi. Suomessa on noin 800 000 koiraa. Joka viidennessä taloudessa on koira, joten sillä on väliä, miten arki koiran kanssa sujuu.

Koirat ovat kiinteä osa suomalaista yhteiskuntaa, ja yhä enemmän kuin perheenjäseniä. Ne ovat mukana monessa, ja niistä halutaan pitää yhä paremmin huolta. Jopa asuinpaikka voidaan valita sen mukaan, miten koiraystävällisen asuinympäristö on.

– Suomen koiraystävällisimmäksi kunnaksi valittu Mäntsälä on erittäin koiraystävällinen ja koirapalvelumyönteinen kunta, jossa on ymmärretty, miten helpottaa koiranomistajien arkea. Kunta toimii aktiivisesti koiraharrastajien kumppanina ja on houkutellut alueelleen monipuolista, laajemmankin alueen koiraharrastajia palvelevaa yritystoimintaa, Suomen Kennelliitto toteaa kilpailun voittotiedotteessa.

Suomen koiraystävällisin kunta -kilpailu on osa Koira kansalaisena -teemavuotta, jonka aikana Kennelliitto nostaa esille koiran roolia yhteiskunnassa ja sitä, millaisia palveluita koirat tarvitsevat.

Kilpailun raatiin kuuluivat Kennelliiton hallituksen jäsen, Koira kansalaisena -teemavuoden työryhmän vetäjä Jussi Liimatainen, yrittäjä Marko Björs, Kennelliiton kunniapuheenjohtaja Helena Suni ja kaupunki- ja palvelumuotoilun lehtori Sara Ikävalko.

Suomen Kennelliiton sivuille

Kaikki kuvissa esiintyvät koirat asustelevat tyytyväisinä Mäntsälässä.

Jos haluat mukaan Suomen koiraystävällisin kunta -verkostoon ja tästä tunnuksen toimitilaasi, ota yhteyttä: mavi@mantsala.fi. Kerro viestissä, ovatko koirat tervetulleita asioimaan liikkeessäsi/toimitilassasi ja miten mahdollisesti muutoin koirien kanssa asiointi on huomioitu.

 

Kuvat: Jaana Jetzinger, Pauliina Anttila.

Koirallista elämää Mäntsälässä - tutustu asukastarinoihimme

Kiva tutustua!