Löytöretkeile luonnossa

Viimeksi muokattu: 12.1.2024
Mäntsälän moninainen luonto metsineen, jokineen, järvineen ja peltoaukeineen tarjoaa upeat puitteet elämyksille ja harrastuksille.

Retkelle!

Mäntsälänjokea myötäilevää valaistua reitistöä myöten on mukava ulkoilla joka vuodenaikana Mäntsälän keskustaajamassa. Kunnan alueella on myös muitakin hyvin päiväretkeilyyn tai lyhyempäänkin piipahdukseen soveltuvia luontopolkuja.

Haukankierros

Mäntsälän pohjoisosassa sijaitsevat Haukankierros on viiden kilometrin pituinen ulkoilureitti Saaren kylässä. Reitti on merkitty maastoon punaisilla pylväillä ja puiden rungoissa kulkijaa ohjaavat punaiset pisteet. Reitin lähtöpiste on Saaren kartanon läheisyydessä ja tilaa muutamalle autolle on osoitteessa Rantalantie 13. Reitti on mukava vaeltaa sen monimuotoisuuden ansiosta. Polku vie aarnimetsiin ja jylhille kallioille. Ilveskalliolta avautuvat laajat näkymät ja Hunttijärvessäkin voi pulahtaa uimaan. Polku on valmistunut Mäntsälän ammattiopiston Keudan luontoyrittäjien koulutusohjelman opinnäytetyönä.

Kotojärvi -Isosuo

Kotojärvi-Isosuo on retkeilijöiden suosima luonnonsuojelualue, joka koostuu lasketusta Kotojärvestä ja Isosuon keidasuosta. Kotojärven eteläosassa kunnan omistamalla tilalla on laavu, nuotiopaikka ja puukatos, jonka puuhuollosta kunta vastaa. Laavulta lähtee luonnonmukainen polku länteen Matosaareen päin ja itään päin Koljansaaren suuntaan. Alueella liikuttaessa tarvitaan useimmiten kumisaappaita.

Mäntsälän kunta rauhoitti laavun läheisyyteen sijoittuvasta metsäalueesta 5 hehtaarin alueen vuonna 2018. Kohde on nimetty Järvelän tilan mukaan Järvelän luonnonsuojelualueeksi.

Sälinkäälle vievän tien varressa sijaitsevalta parkkiapaikalta on laavulle matkaa noin 400 metriä kävellen. Lisätietoja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta.

Mäntsälän kotiseutupolut

Mäntsälän eri kyliin sijoittuvat kotiseutupolut ovat mukavia retkikohteita, joiden varrella tutustuu niin menneiden aikojen kuin nykyiseenkin kylien elämään ja ympäristöön. Poluilla esitellään muun muassa arkkitehtuuria ja historiaa sekä kulttuuria. Polkuja voi seurata jalan tai vaikkapa polkupyörällä. Tutustu eri reitteihin Mäntsälä-Seuran verkkoesitteestä.

pellolla

Virkisty vesillä!

Mustijoki kulkee Porvoon, Pornaisten ja Mäntsälän alueella ja virtaa peltojen ja metsäosuuksien läpi. Jokea myöten on mukava meloa kanooteilla, oli sitten jo kokeneempi harrastaja tai aloittelija.

Mustijoen melontareitti osuudella Mäntsälä, Kalkinkoski – Pornainen – Hinthaara – Porvoo. Reitin pituus 69 km, taso vaativa.
Kalkinkoski – Hurankoski 12 km — Hurankoski – Hirvihaarankoski 1,4 km — Hirvihaarankoski – Lukkokoski 1,5 km — Lukkokoski – Nummistenkoski 6,5 km — Nummistenkoski – Halkiankoski 4,4 km — Halkiankoski – Lahankoski 4,5 km — Lahankoski – Kirveskoski 4,3 km
Kirveskoski – Alikoski 6,6 km — Alikoski – Vekkoski 6,8 km — Vekkoski – Hinthaara 3,8 km —  Hinthaara – Tyysterinkoski 4,1 km — Tyysterinkoski – Kulloon veneranta 8,5 km — Kulloon veneranta – Emäsalon meriasema 4,4 km.

Mustijoki on luokiteltu vaelluskalavesistöksi, mikä vaikuttaa joen kalastussääntöihin. Vaelluskalavesistön koski- ja virtapaikoissa ei saa onkia lainkaan ja viehekalastukseen tarvitaan erillinen kalastuslupa.

Lisätietoja kalastuksesta Kalakortin esitteestä (pdf). Mustijoella melontaretkiä järjestää muun muassa luontoretkeily-yritys Elämyksen Taika.

Katso Mustijokea esittelevä video Youtubesta.

 

Keravanjärvi sijaitsee Mäntsälän ja Hyvinkään rajamailla Keski-Uudeltamaalta. Ulkoilualueen rannassa on matala hiekkaranta, joka sopii hyvin niin lapsille kuin kalastamiseenkin. Etelään avautuva ranta on myös auringonottajien suosiossa. Lisäksi Keravanjärvellä pääsee tutustumaan vanhaan metsään. Ranta-alueen takametsällä on merkittävät luontoarvot. Isojen kuusten ja haapojen lomassa voi tunnelmoida vanhan metsän tunnelmaa. Syksyllä metsästä löytyy myös marjoja ja sieniä. Lisätietoja: Uudenmaan virkistysalue yhdistys

Uimarannat: Mäntsälässä on useita uimarantoja ja -paikkoja, jossa pääsee virkistäytymään mukavasti järveen pulahtaen! Useamman rannan yhteydessä on myös erilaisia luontopolkuja ja nuotiopaikkoja. Uimarannat lisätietoineen löydät kunnan liikuntapalveluiden sivuilta.

melojat Mustionjoella