KUUMA-kunnissa on vetovoimaa

Viimeksi muokattu: 29.9.2022
KUUMA-seudun elinvoiman tunnusluvut, Mäntsälä mukaan lukien, ovat koko maan parhaimmistoa, kertoo aluekehityksen laaja tilannekuva. KUUMA-seudun kasvun ja muuttovoiman tunnusluvut ovat maan kärkeä ja sijainti- ja saavutettavuusedut kiistattomia.

KUUMA-seudun  elinvoiman tunnusluvut ovat koko maan parhaimmistoa, kertoo aluekehityksen laaja tilannekuva. KUUMA-seudun kasvun ja muuttovoiman tunnusluvut ovat maan kärkeä ja sijainti- ja saavutettavuusedut kiistattomia. KUUMA-kuntiin kuuluvat – Mäntsälä, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Hyvinkää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Vihti ja Pornainen.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n laatima aluekehityksen laaja tilannekuva (kevät 2022) tarkastelee alueiden kehitystä 17 avainmuuttujan avulla. Avainmuuttujat kuudelta eri osa-alueelta ovat työllisyys, talous, veto-voima, yritysdynamiikka, koulutus ja hyvinvointi. MÄntsälän kunta saa pisteytyksessä erinomaiset pisteet, 1299 pistettä.

Jokaisesta muuttujasta kunta voi saada 0–100 pistettä, jossa paras arvo on 100 ja heikoin arvo on
0 pistettä. Indeksi on laskettu kaikille Manner-Suomen 293 kunnalle. Kaikki KUUMA-kunnat sijoittuvat kuntien parhaaseen viidennekseen ja useimmat vielä kuntien parhaan viidenneksen parhaimmistoon.

KUUMA-seudun muuttovetovoima on ollut kaupunkiseutujen toiseksi suurinta korona-aikana. Seudun muuttovoitto maan sisältä oli yhteensä 4 426 henkilöä vuosina 2020–2021. KUUMA-seudun muuttovoitto oli määrällisesti ja suhteellisesti toiseksi eniten Tampereen seudun jälkeen.

Väestönkasvu KUUMA-seudulla on ollut korona-aikana kaupunkiseutujen kolmanneksi nopeinta. KUUMA-seutu sai väestönlisäystä yhteensä 6 813 henkilöä, joka oli kolmanneksi eniten kaikista seuduista. Väestöpohjaan suhteutettuna KUUMA-seudun väestönlisäys on ollut korona-aikana toiseksi ripeintä Tampereen seudun jälkeen.

Koko maan 69 seutukunnasta vain 12 seudulla asukasluku ylitti 100 000 asukasta tammikuun lopussa 2022. KUUMA-seudulla asui yhteensä 331 261 asukasta tammikuun lopussa, joka oli neljänneksi eniten kaikista kaupunkiseuduista.

KUUMA-seudun vetovoimatekijöitä ovat

  • aktiivinen väestö ja osaava työvoima
  • vireä yritystoiminta
  • loistavat liikenneyhteydet ja kehittyvä joukkoliikenne
  • laaja koulu- ja oppilaitosverkosto
  • monipuolinen ja turvallinen asuminen
  • ainutlaatuinen kulttuuriperintö
  • kansainvälistyvä ilmapiiri.

Lisätietoja: Aluekehityksen laaja tilannekuva – MDI