Kirjastokortti ja palvelut

Viimeksi muokattu: 28.7.2022
Tältä sivulta löydät tietoa kirjastokortista ja kirjaston palveluista
 • Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton

  Kirjastokortin saat täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Allekirjoittamalla lomakkeen uusi asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä.

  Alle 15-vuotias saa kirjastokortin täysi-ikäisen takaajan kirjallisella suostumuksella. Kirjastokortin haltija vastaa kortillaan lainatusta aineistosta. Takaaja vastaa alle 15-vuotiaan kortilla lainatuista aineistoista.

  Päiväkoti, perhepäivähoitaja, koulu tai muu laitos voi saada yhteisökortin. Yhteisökortin saaminen edellyttää vastuuhenkilön nimeämistä. Yhteisökortti oikeuttaa vain yhteisökäyttöön tarkoitetun aineiston lainaamiseen.

  Samalla kirjastokortilla voi käyttää kaikkien Kirkes-kirjastojen (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula) kirjastopalveluita.

  Tunnusluku

  Verkkokirjaston kaikkien ominaisuuksien käyttöön tarvitaan käyttäjätunnus ja tunnusluku. Käyttäjätunnus on kirjastokorttisi numero. Tunnusluvun saa kirjastosta esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

  Alle 15-vuotiaan kirjastokortin voi liittää huoltajan tietoihin verkkokirjastossa. Kortin liittämiseen tarvitaan lapsen kortin tunnusluku.

  Kadonnut kirjastokortti

  Ilmoita kadonneesta kirjastokortista kirjastoon välittömästi, kun huomaat kortin katoamisen. Kortin haltija tai alle 15-vuotiaan kortin takaaja vastaa kaikesta kirjastokortilla lainatusta aineistosta, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

  Kadonneeksi ilmoitettu kortti asetetaan lainauskieltoon väärinkäytösten estämiseksi. Lainauskielto voidaan purkaa, kun kortti palautuu omistajalleen.

  Tulostettavat ilmoittautumislomakkeet

  Voit tulostaa kirjaston ilmoittautumislomakkeen alla olevista linkeistä ja täyttää sen valmiiksi. Alle 15-vuotiaille on oma lomakkeensa. Huomioithan, että kirjastokortin saaminen vaatii kuitenkin aina käynnin kirjastossa, jossa asiakkaan tai asiakkaan huoltajan tulee esittää voimassaoleva kuvallinen henkilöllisyystodistus.

 • Lainat ja uusiminen

  Asiakkaalla voi olla lainassa enintään 70 teosta Kirkes-kirjastoista. Tähän määrään voi kuulua enintään 30 cd-levyä, 30 LP-levyä, 15 dvd-levyä, 15 blu-ray-levyä, 15 videokasettia, 15 cd-rom-levyä ja 5 konsolipeliä.

  Kirjastoaineiston laina-ajat vaihtelevat aineistolajin mukaan 1-4 viikon välillä. Yleisimmät laina-ajat ovat:

  Kirjat, äänikirjat ja nuotit 4 viikkoa
  Lehdet, cd-levyt, cd-romit, blu-ray- ja dvd-levyt, konsolipelit, uutuuskirjat ja liikuntavälineet 2 viikkoa
  pikalainat 1 viikko
  Esineiden (esimerkiksi kulutusmittarit) laina-aika voi vaihdella.

  Asiakas vastaa siitä, että aineisto palautuu ajoissa ja että hän tietää, milloin aineiston eräpäivä on. Jos laina-aikaa tarvitsee lisää, lainat voi uusia ennen laina-ajan päättymistä. Jos lainoista ei ole varauksia, ne voi uusia viisi kertaa. Pikalainoja ei voi uusia eikä varata.

  Lainat voi uusia verkkokirjastossa, puhelimitse, sähköpostilla tai käymällä kirjastossa. Pikalainoja ei voi uusia. Laina-aikoja ei pidennetä esimerkiksi lomamatkan takia.

  Palautukset

  Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkeutuessa. Palautusluukkuun jätetyt palautukset ovat lainaajan vastuulla kunnes ne kirjaston palveluaikana käsitellään.

  Lainattu aineisto voidaan palauttaa maksutta mihin tahansa Kirkes-kirjastoon.

  Lainauskielto

  Lainauskielto astuu voimaan toisen myöhästymismuistutuksen jälkeen. Lainakielto tulee voimaan myös, kun velkasaldoa on 20 euroa tai enemmän. Lainauskielto koskee kaikkia Kirkes-kirjastoja.

  Lainauskielto ei estä kirjaston tilojen tai laitteiden käyttämistä.

  Lainausoikeuden saa takaisin joko palauttamalla aineiston ja maksamalla kirjaston perimät maksut tai korvaamalla kadonneen tai turmeltuneen aineiston.

  Kirjaston asiakaspalvelu

  asiakaspalveluaikana

 • Varaaminen

  Jos haluat varata aineistoa verkkokirjaston kautta, kirjaudu ensin sisään verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Tunnusluvun saa kirjastosta kuvallisen henkilöllisyystodistuksen esittämällä.

  Varausmaksu

  Varaus omasta varauskokoelmasta on maksuton. Järvenpään, Keravan, Mäntsälän ja Tuusulan kirjaston kokoelmat muodostavat yhteisen varauskokoelman. Näillä paikkakunnilla asioiva voi siis varata aineistoa maksutta. Järvenpään koulukirjastojen aineistoa ei voi varata muihin kirjastoihin.

  Noutamatta jääneestä varauksesta peritään 1,50 € maksu (koskee myös lasten ja nuorten aineistoa).

  Ratamo-varaus

  Kirkes-kirjastoilla ja Ratamo-kirjastoilla on sopimus, joka tarjoaa näiden kirjastojen asiakkaille mahdollisuuden varata aineistoa kaukolainaa edullisemmin. Ratamo-varaus maksaa 2 € / laina. Voit tehdä Ratamo-varauksen kirjastossa.

 • Jos haluat lainata aineistoa, jota ei löydy Kirkes- tai Ratamo-kirjastoista, voit tehdä kirjaston kautta kaukolainapyynnön. Kaukolainat ovat maksullisia.

  Ennen kuin teet kaukolainapyynnön, tarkista henkilökunnalta tai verkkokirjastosta, että aineistoa ei löydy Kirkes-kirjastoista.

  Pääsääntöisesti kaukopalvelumaksu on 7 € / kaukolaina sekä mahdolliset kopiokulut. Ulkomailta lainattaessa asiakas maksaa tilauksen kaikki kulut.

  Kaukolainoissa noudatetaan aina omistajakirjaston asettamia laina-aikoja. Kaukolainojen korvausmaksut perustuvat omistajakirjaston korvausmaksuihin, ja saattavat olla huomattavasti korkeammat kuin Kirkes-kirjastojen korvausmaksut.

  Kaukolainat tulee palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on noudettu.

  Kaukolainapyynnön voi tehdä kirjastossa tai verkkolomakkeella.

 • Lainaus on maksutonta. Kirjasto perii kuitenkin maksuja myöhästyneistä lainoista, noutamattomista varauksista sekä joistakin palveluista.

  Myöhästymismaksut

  Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta perimme myöhästymismaksun ja muistutusmaksun. Myöhästymismaksut alkavat kertyä eräpäivän jälkeisenä päivänä. Ensimmäinen muistutus lähetetään pääsääntöisesti 14 päivää eräpäivän jälkeen, mutta pikalainoista se lähetetään heti eräpäivän jälkeisenä päivänä. Lasten aineistosta peritään ainoastaan muistutusmaksut.

  Aikuisten aineisto: 0,50 € / kpl / viikko

  Pikalainat: 0,50 € / kpl / päivä

  Myöhästymismaksujen enimmäiskorvaus on 40 € / palautuskerta / lainaaja, jos asiakas palauttaa tai uusii kaikki lainansa kerralla ja maksu hoidetaan heti.

  Muistutusmaksu 1 € / lähetetty muistutus

  Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi tai jos eräpäivämuistutus ei ole tullut perille esim. asiakkaan sähköpostiasetusten tai asiakastiedoissa olevan vanhentuneen osoitteen vuoksi.

  Maksujen maksaminen

  Myöhästymis- ja varausmaksuja voi maksaa paikan päällä kirjastossa tai verkossa. Verkkomaksaminen tapahtuu kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Verkkomaksamista varten asiakastiedoissa tulee olla sähköpostiosoite, jonka voi itse lisätä kirjauduttuaan verkkokirjastoon. Myöhässä olevien lainojen maksut näkyvät maksuissa vasta niiden palauttamisen tai uusimisen jälkeen.

  Verkkokirjastossa voi maksaa sekä omia että huollettavien maksuja. Huollettavan maksut näkyvät automaattisesti samassa maksulistassa takaajan maksujen kanssa. Huolettavan maksujen kohdalla lukee hänen nimensä.

  Kirjastokortti

  Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

  Uusi kortti kadonneen tilalle on maksullinen: 3,00 € aikuisilta ja 1,50 € lapsilta (alle 15-vuotiaat).

  Laskutettu aineisto

  Palauttamattomasta aineistosta lähetetään lasku kolmen viikon kuluttua toisesta muistutuskirjeestä. Jos laskua ei sen eräpäivään mennessä makseta, siirtyy asia perintätoimiston hoidettavaksi. Tällöin asiakas hoitaa maksut ja korvaukset suoraan perintätoimistoon.

  Myös lasten aineisto laskutetaan, mikäli sitä ei toisen muistutuksen jälkeen ole palautettu. Huoltaja vastaa alaikäisen lainoista.

  Kadonneen tai turmeltuneen dvd- tai blu-ray-levyn korvaushinta on 35 € /kpl. Lehtien korvaushinta on 5 € /aikuisten lehti ja 3 € /lasten tai nuorten lehti. Muusta korvattavasta aineistosta (kirjat, konsolipelit, äänikirjat ym.) peritään täysi hankintahinta.

  Asiakas voi myös sopia tuovansa tilalle uuden kappaleen korvattavaa teosta. Poikkeuksena elokuvateokset (vhs-kasetit, dvd-levyt ja blu-ray-levyt), joita ei voi tekijänoikeussyistä korvata vastaavalla. Voit olla aineistokorvausasioissa yhteydessä kirjaston asiakaspalveluun.

  Kirjasto ei palauta aineistokorvausmaksua.

 • Kirjaston henkilökunnalla on oikeus määrätä häiritsevä asiakas poistumaan kirjaston tiloista välittömästi. Asiakkaan häiritsevä käyttäytyminen voi johtaa käyttöoikeuden menettämiseen.

  Käyttöoikeuden menetyksellä tarkoitetaan määräaikaista kieltoa kirjaston käyttöön. Asiakas voi menettää käyttöoikeuden, jos hän jättää noudattamatta kirjaston sääntöjä, turmelee tai varastaa kirjaston omaisuutta tai kiellosta huolimatta käyttäytyy häiritsevästi toista asiakasta tai henkilökuntaa kohtaan. Käyttöoikeuden menetys voi olla 1–30 vuorokautta ja se koskee myös omatoimikirjastoa. Varkaudet ilmoitetaan poliisille.

  Ennen kiellon antamista on osapuolille varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Kielto annetaan kirjallisesti. Kiellon voi määrätä kirjaston johtaja tai hänen valtuuttamansa kirjaston henkilökuntaan kuuluva. Kiellosta tulee merkintä kirjaston asiakasrekisteriin. Merkintä poistetaan, kun käyttöoikeus palautuu määräajan kuluttua.

 • Asiakkaan henkilötiedot tallennetaan Kirkes-kirjastojen yhteiseen asiakasrekisteriin. Asiakasta koskevat tiedot ovat luottamuksellisia, eikä tietoja luovuteta ulkopuolisten käyttöön.

  Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus (Tietosuojalaki 1050/2018, 29 §). Jokaisella on Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen oikeus tarkistaa, mitä itseään tai takaamaansa lasta koskevia tietoja rekisteriin on tallennettu. Kirjastossa on kulun- ja kameravalvonta, jotka muodostavat asiakasrekisterin. Asiakasrekisterin rekisteriseloste on nähtävillä kirjastoissa tai alla.

  Tietosuojaselosteet Mäntsälän kunnan sivuilla.