Keusote tiedottaa: Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa edelleen pulaa lääkäreistä

22.8.2023 terveydenhoito

21.8.2023
Koulu- ja opiskeluterveydenhuoltomme pitkittynyttä lääkärivajetta on pyritty helpottamaan toistuvilla rekrytoinneilla sekä ostopalveluilla. Toimenpiteistä huolimatta lääkärivajetta ei ole saatu korjattua. Tämän vuoksi koulu- ja opiskeluterveydenhuoltomme lääkäripalveluihin pääsyssä voi esiintyä viivettä.

 

Palvelusetelit valmisteilla kouluterveydenhuollon lääkärintarkastuksiin

Kouluterveydenhuollossa tehdään laaja terveystarkastus 1., 5. ja 8. luokalla. Tähän tarkastukseen sisältyy terveydenhoitajan tarkastus ja lääkärintarkastus. Lääkärivajeesta johtuen kohdistamme lääkärintarkastukset ensin niille lapsille, joilla on suurin tarve saada lääkärin vastaanottoaika. Kouluterveydenhoitajillamme on saatavilla lääkärin konsultaatiotuki päivittäin.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on valmisteltu palveluseteliä kouluterveydenhuollon tarkastuksiin. Palvelujen järjestämislautakunta on hyväksynyt palvelusetelin käyttöönoton kesäkuun kokouksessa. Palveluseteli on toimeenpanovalmiudessa ja se pyritään saamaan käyttöön syksyn 2023 aikana. Palvelusetelin avulla koululainen voisi käydä laajan terveystarkastuksen yhteydessä tehtävässä lääkärintarkastuksessa esimerkiksi yksityisellä lääkäriasemalla.

 

Lääkäripalveluihin ammattihenkilön ohjaamana

Lääkärin vastaanottokäynnille ohjaudutaan kouluterveydenhuollossa kouluterveydenhoitajan kautta ja opiskeluterveydenhuollossa opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan kautta. Opiskeluterveydenhuollon lääkäripalveluja järjestetään osin oppilaitoksissa ja osin terveysasemillamme.

Lasten ja nuorten lääkäripalveluja on kohdistettu lapsille ja nuorille, joilla on mm. keskittymispulmia, oppimisvaikeuksia tai mielenterveyden haasteita. Näille lääkärikäynneille ohjaudutaan kouluterveydenhoitajan, perheneuvolan sekä nuorisoaseman kautta.

Jos sinulla on omaan tai lapsesi terveyteen liittyviä huolia, olethan yhteydessä koulu- tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajaan.

Lisätietoja:

 Kouluterveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuolto

Lue myös