Unelmoidaan uudesta -hanke

21.9.2022
Millaista kirjastoa Mäntsälässä tarvitaan? Osallistu unelmointiin! Tule mukaan työpajoihin ja kerro tarpeistasi ja toiveistasi verkkokyselyllä.
Ohita upote

Unelmoidaan uudesta -hankkeen esittelyvideo.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Millaiset kirjastopalvelut ja toiminnot auttaisivat sinua oppimisessa, harrastamisessa, työskentelyssä tai kansalaistoiminnassa? Mäntsälässä halutaan saada kuntalaisten tarpeet ja toiveet kerätyksi yhteen Unelmoidaan uudesta -verkkokyselyllä ja työpajoilla.
Read here in english!

Tule mukaan unelmoimaan! Voit osallistua kahdella tavalla:

Osallistu verkkokyselyyn ja kerro unelmasi kirjaston palveluista ja toiminnoista (n.10 min). Vastaajien kesken arvotaan kolme Mäntsälä -yllätyskassia, jotka sisältävät mm. 2 elokuvalippua ja upouusia Mäntsälä-tuotteita!
Osallistu tästä linkistä su 23.10.2022 mennessä: Linkki verkkokyselyyn (linkki vie ulos sivustolta)

Ilmoita kiinnostuksesi tulla mukaan kolmeen Unelmoidaan uudesta – työpajaan (to 27.10.2022 klo 17.30-20, ti 22.11.2022 klo 17.30-20 ja to 19.1.2023 klo 17.30-20) Mukaan valitaan joukko erilaisia mäntsäläläisiä.
Ilmoittaudu tästä linkistä su 9.10.2022 mennessä: Linkki työpaja-ilmoittautumiseen (linkki vie ulos sivustolta)

Unelmoidaan uudesta -verkkokyselyllä ja työpajoissa kuvitellaan yhdessä mitä kaikkea tulevaisuuden kirjasto Mäntsälässä voisi tarjota. Millainen kirjasto tukisi parhaiten mäntsäläläisten sujuvaa arkea, yhteisöllisyyttä ja kehittymistä?

Mukaan unelmointiin halutaan paljon erilaisia näkökulmia. Tuloksena on yhteinen suositus kirjaston varsinaisen tilasuunnitelman tekijöille ja päätöksentekijöille, jos päätös uudesta kirjastosta tai kirjastotilojen siirtämisestä tehdään.

Taustatietoa hankkeesta

Syyskuussa 2021 tehdyssä valtuustoaloitteessa pyydettiin Mäntsälän kunnanvaltuustoa aloittamaan selvitystyö kirjaston siirtämisestä väljempiin tiloihin.

Mäntsälän kirjasto on toiminut nuorisotiloiksi tarkoitetuissa tiloissa väliaikaisesti vuodesta 1993 ja se oli vuoden 2021 kansallisten kirjastotilastojen (linkki vie ulos sivustolta) mukaan asukaslukuun suhteutettuna Suomen pienin kirjasto.

Nykyisissä tiloissa kirjaston on vaikea tarjota kirjastolain edellyttämiä tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn tai kansalaistoimintaan.

Kirjastolain (linkki vie ulos sivustolta) tavoitteena on edistää väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin; tiedon saatavuutta ja käyttöä; lukemiskulttuuria ja monipuolista lukutaitoa; mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen; sekä aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta.

Unelmoidaan uudesta -työpajoissa ja verkkokyselyssä ei suunnitella uutta kirjastorakennusta tai vanhojen tilojen peruskorjausta, eli osallistujien ei tarvitse olla rakentamisen tai suunnittelun ammattilaisia. Tuotoksia käytetään tilasuunnittelun tukena, jos päätös uudesta kirjastosta aikanaan tehdään.

Unelmoidaan uudesta -hankkeen rahoituksen on myöntänyt Aluehallintovirasto ja sen käytännön toteuttajana toimii Osana yhteistä ratkaisua Oy yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa.

Lisätietoja:
Anu Järvi-Uutela, kirjastopalvelujohtaja, Mäntsälän kunta, anu.jarvi-uutela(at)mantsala.fi
Tanja Korvenmaa, fasilitoija, Osana yhteistä ratkaisua Oy, tanja(at)osana.fi