Menu

Mäntsälän kunnantalo

Mäntsälän nykyinen kunnantalo on Arto Sipisen suunnittelema ja se on valmistunut 1992. Ala-aulan lattiassa on käytetty Mäntsälän punaloimuista Aurora-graniittia.

Mäntsälässä on ehditty kunnan asioita hoitaa kaikkiaan kolmessa rakennuksessa. Vanhin on kirkonmäellä sijaitseva pitäjäntupa. Talo rakennettiin 1850-luvulla ja pitkään se täyttikin tehtävänsä. Vuonna 1926 Uusimaa-lehdessä todettiin. ”Kunnantalokin saisi olla noin suuressa kunnassa enemmän kunnioitusta herättävä”. Uuden talon rakentamista oli kunnassa harkittu jo paljon ennen Uusimaa-lehden kommenttiakin, mutta liikeneviä varoja oli kunnassa käytetty mm. kunnalliskodin rakentamiseen.

Uuden kunnantalon piirustukset hyväksyttiin alkuvuodesta 1935 ja talo vihittiin käyttöönsä 2.12.1935. Talon on suunnitellut rakennusmestari Väinö Siikonen. Punatiilinen kunnantalo sijaitsee kirkonmäellä. Rakennuksen valtuustosalin ja aulan seinä- ja kattomaalaukset on tehnyt Hannes Malisto. Uutena kolmikerroksisessa kunnantalossa oli runsaasti tilaa. Sinne sijoitettiin aluksi kunnankanslia, sähkölaitoksen toimisto ja kirjasto. Taloon muuttivat asumaan vahtimestarin lisäksi kunnankirjuri ja sähkölaitoksen johtaja.

Kunnan toimintojen lisääntyessä vuosi vuodelta talo muuttui tilavasta ahtaaksi ja yhä useammat kunnan toiminnat joutuivat etsimään toimitiloja muualta. Ennen nykyisen kunnantalon valmistumista ”hajasijoitettuna” olivat mm. maataloustoimi, tekninen toimi, koulutoimisto ja sosiaalitoimi.

Vuonna 1935 rakennettu kunnantalo peruskorjattiin vuonna 1996 kansalaisopiston käyttöön.

Takaisin ylös