
Lukemiseen motivoivat oppimisympäristöt
Viimeksi muokattu: 23.7.2025Lukemiseen motivoimiseen kouluun on hyvä luoda ja hankkia innostavia luku- ja oppimisympäristöjä. Lukemiseen motivoivassa ympäristössä kirjat ja lukemiseen liittyvät toiminnot ovat oppilaiden saatavilla ja näkyvillä – myös digitaalisesti. Vaihtelevissa oppimisympäristöissä lukeminen saattaa innostaa ja myös vähemmän motivoitunutta oppilasta.
Esimerkkejä innostavista oppimisympäristöistä
- Lukemiseen liittyvät oppilastyöt ja julisteet näkyvät seinillä tai infonäytöillä. Kouluun voidaan suunnitella esimerkiksi kirjavinkkausseinä.
- Opettaja on omalla esimerkillään innostava lukemisen malli: lukee ääneen tunneilla, kertoo lukukokemuksistaan ja puhuu lukemisen tärkeydestä.
- Alkuopetuksessa voidaan rakentaa eteiskirjasto, josta saa päivän päätteeksi lainata itselleen kirjan yön yli ilman kirjastokorttia.
- Luokassa on kirjahylly, josta saa aina hakea kirjan aina sopivalla hetkellä.
- Kodin ja koulun -päivänä voidaan yhdessä kirjaston kanssa suunnitella pop up -kirjasto.
- Koulun käytävällä on kirjanvaihtopiste, jonne saa tuoda kirjoja ja josta saa ottaa kirjoja.
- Oppitunneilla tai välitunneilla rakennetaan lukumajoja. Oppilaat voivat tuoda kotoaan taskulampun ja viltin ja voidaan lukea taskulampun valossa.
- Oppilaiden kanssa voidaan järjestää lukupiknik lähiympäristöön: viltti, hyvää syötävää ja oma kirja.
- Digitaaliset lukusovellukset kuten Lukutähti tai Lukulumo voivat motivoida oppilaita lukemiseen.
- Liikuntasaliin voidaan rakentaa kirjasuunnistusrata, jossa on erilaisia kirjoja. Oppilailla on tehtävämonisteet, joissa on kirjoihin liittyviä kysymyksiä. Lapset kiertävät salissa ja tutustuvat samalla kirjoihin etsien kysymyksiin vastauksia. Samanlainen rata voidaan rakentaa myös QR-koodeja käyttämällä.