Aikuisten liikunta – kun elämä vie kaiken ajan eikä liikkumaan ehdi

Viimeksi muokattu: 7.3.2023

Liikkua pitäisi, mutta itse elämä vie kaiken ajan. Liikkumattomuus on iso yhteiskunnallinen ongelma, joka käy kalliiksi niin valtiolle, kunnille että työnantajille sekä ennen kaikkea yksilölle itselleen heikon yleiskunnon ja elinvoiman johdosta. Eläminen kuitenkin pitää sisällään paljon eri velvoitteita ja vastuita, ja yksilön tulisi venyä jopa mahdottomiin suorituksiin saadakseen työ- ja perhe-elämän toimimaan. Arkiliikunta on toimiva keino ujuttaa liikkumista päivään, ilman että arjen korttitalo romuttuu.

Jotta arkiliikuntaa olisi mahdollista lisätä, on elinympäristöllä suuri vaikutus. Etenkin aktiivinen liikkuminen töihin, kauppaan tai harrastuksiin sopivan pituisilla matkoilla olisi iso liikuntateko ja jo tällä voisi kattaa liikkumissuosituksen. Jotta aktiivinen liikkuminen olisi houkuttelevaa tulee ympäristön olla tätä tukeva. Kävely- ja pyöräteiden kunnossapito on iso tekijä, kun lähdetään edes harkitsemaan aktiivisesti työ- tai harrastusmatkojen taittamista. Myös asianmukaisten ja turvallisten pyörätelineiden olemassaolo tulee olla kunnossa. Jos ympäristö on turvaton, esteettisesti ei mielekäs ja pyöriä varastellaan parkista, harva lähtee toteuttamaan aktiivista kulkemista. Myös työpaikan tarjoamat mahdollisuudet turvalliseen pyöräparkkiin, pukuhuoneeseen ja suihkuun tulee huomioida, jotta aktiivinen kulkeminen töihin olisi useamman työntekijän valinta. Hyvä arki pitää sisällään mahdollisuuden ulkoilla ja liikkua mielekkäästi ja turvallisesti omassa elinympäristössä.

Aktiivisen kulkemisen lisäksi arki tarjoaa monia muita mahdollisuuksia monipuoliseen liikkumiseen. Siivoaminen, pihatyöt, taukojumppa kotona tai töissä, touhuhetki lasten kanssa, venyttely- tai jumppahetki telkkarin ääressä ja monet muut teot arjen keskellä ovat oiva tapa pitää itsensä aktiivisena. Kaikki käy ja mitä tehokkaammin arjen hetket saa hyödynnettyä, sitä monipuolisempaa oma liikkuminen on ja sitä huomaamattomammin liikkumissuositus täyttyy. Yksinkertaisin keino lähteä liikkeelle on vähentää istumista ja paikallaan oloa.

  1. Ota tavaksi nousta kävelemään, kun puhut puhelimessa
  2. Sovi kaverin kanssa liikuntatreffit. Sovittua tapaamista ei tule niin helposti peruttua.
  3. Kulje portaita. Ajattele, että hissi on tavaroiden kanssa kulkemista varten.
  4. Touhua lasten tai lemmikin kanssa.
  5. Kulje työmatkasi kävellen tai pyörällä. Keho ei tunnista oletko työmatkalla vai kuntopyörällä.
  6. Tee kevyitä liikkeitä tai venytyksiä samalla, kun katsot televisiota.
  7. Ylitä ulko-oven kynnys. Se on korkein este. Ihan sama mitä ulkona teet, kunhan päätät astua pihalle.
aurinkoisella säällä luistelu, aikuinen ja lapsi käsikädessä

Liikunnalla on kaiken muun terveyshyödyn lisäksi vaikutusta aivoterveyteen

Säännöllinen ja riittävä liikunta ei ole tärkeää vain elintapasairauksien ennalta ehkäisemisessä sekä sydän – ja verenkiertoelinten toimintojen vahvistamisessa, vaan liikunta on tärkeää jo aivojen toimintaa ajatellen. Liikunta lisää verenkiertoa elimistössä, siis myös aivoihin, jolloin aivojen hapensaanti tehostuu. Täten liikunnalla on edistäviä vaikutuksia muun muassa aivojen tiedonkäsittelyyn, tarkkaavaisuuteen ja muistiin. Säännöllinen liikunta aikaansaa pysyviä positiivisia muutoksia aivojen toimintakykyyn ja terveyteen. Tästä on hyötyä muun muassa muistisairauksien ja tiedonkäsittelyn toimintakyvyn heikkenemisen ennaltaehkäisyssä iän karttuessa.

Tämän lisäksi liikunnalla on mieltä piristäviä vaikutuksia sekä ikävien tai ahdistustavien ajatusten vähentymisen vaikutus. Säännöllinen liikunta siis tukee mielenhyvinvointia ja voi auttaa mielialaan liittyvän oireilun vähenemiseen. Liikunnalla tuntuu olevan myös suotuisia vaikutuksia unen laatuun ja määrään. Säännöllinen liikunta voi edistää nukahtamisajan lyhentymistä, pidentää yöunen määrää sekä parantaa unen laatua. Myös arjen resilienssi ja stressinsietokyky voi parantua säännöllisen liikunnan ja hyvän fyysisen kunnon vaikutuksesta. Rauhallinen luonnollinen ympäristö yhdessä liikunnan kanssa voi tehostaa näitä liikunnan aikaansaamia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Luonnossa liikkuminen onkin oiva tapa pitää yllä aktiivista arkea sekä edistää omaa hyvinvointia. Elinympäristöllämme on siis suuri vaikutus siihen, kuinka hyvin voimme huolehtia itsestämme ja hyvinvoinnistamme.

Maaliskuun liikuntakampanja

Maaliskuu tuo tullessaan ihanan kevätauringon. Päivistä saa enemmän irti, kun valoisaa aikaa on talven pimeyden jälkeen taas enemmän. Annetaan valon piristää meitä ja lähdetään sen voimalla liikkeelle. Haastan kaikkia valitsemaan yhden liikkumisen lisäämisen keinon yllä olevan tekstin #seitsemänvinkkiäliikkumiseen-kohdasta ja toteuttamaan tätä tekoa koko maaliskuun ajan. Yllätyt varmasti!

Jaa halutessasi oma maaliskuun liikkumisen lisäämisen keinosi kuvan kera sosiaalisessa mediassa käyttäen seuraavia hashtageja:

#liikkuvamäntsälä #liikutaanyhdessä #parastaarkea #maaliskuu

 

Kaikkien, jotka maaliskuun aikana ovat jakaneet kuvan käyttäen yllä olevia hashtageja kesken arvotaan kävelysauvat. Kävely luonnossa ja lähiympäristössä on oiva keino nauttia kevätauringosta ja lisätä hyvinvointia ja elinvoimaa omaan arkeen.

 

Liikutaan yhdessä kohti parasta arkea!

Liikunnallisin terveisin,

Karoliina 😊