Vuoden kulttuuritekotunnustus Minna Nummelan Nordenskiöld-esitykselle, urheilutekotunnustuksen sai Eko-trap -talkoot

6.3.2024 kulttuuri

Mäntsälän kunnan myöntämän kulttuuritekotunnustuksen 2023 on saanut Minna Nummela A. E. Nordenskiöldin Koillisväylän purjehdus -esityksestä lapsille. Urheilutekotunnustuksen sai Eko-trap -talkoot.

Kulttuuriteko tunnustuksen myöntänyt raati toteaa, että Nummelan suunnittelema ja toteuttama esitys tarjosi kokonaiselle varhaiskasvatuksen ikäluokalle elämyksellisen ja jännittävän pöytäteatterinesityksen A. E. Nordenskiöldin ja hänen miehistönsä Koillisväylä- purjehduksesta 1878–79.  Kaikille avoimet esitykset avasivat katsojille Nordenskiöldin työn merkitystä historiaan perehtyneellä ja unohtumattomalla tavalla. Esityksen erityisenä ansiona raati piti taitoa sovittaa vaativa aihe lapsiyleisön vaatimusten mukaiseksi. Esitys tuki erityisesti varhaiskasvatusikäisten lasten kulttuurikasvatusta aivan loistavalla tavalla.

Kokonaisuus oli toteutettu siten, että sen voi viedä yleisön luo mm. päiväkoteihin ja kaksi viimeistä esitystä oli Alikartanon museossa. Tutkimusmatkan huikeita vaiheita seurasivat henkeään pidätellen paitsi lapset, myös esityksissä mukana olleet aikuiset.

Kulttuuritekotunnustus: Mäntsälän kunta palkitsee vuosittain vuoden kulttuuriteon tunnustuspalkinnolla. Kulttuuriteko voi olla esimerkiksi tuote, palvelu, taideteos, tapahtuma tai esitys, joka on olemassaolollaan tai toiminnallaan kehittänyt, rikastuttanut tai monipuolistanut kunnan kulttuurisektoria. Kulttuuriteon vaikuttavuus on ollut merkittävä omassa kunnassa, mahdollisesti myös valtakunnallisesti tai kansainvälisesti ja se on koskettanut laajasti kuntalaisia tai mahdollisesti myös ihmisiä yli kuntarajojen. Tunnustuksena saajalle myönnetään 500 euron palkinto ja perinteikäs Ulla-pysti.

Kunniamaininnan kulttuuriteosta 2023 saivat:

Päivi Laalo hapanjuurileipä-kurssien pitämisestä. Perusteluissa todetaan, että Päivi Laalo on tuonut vanhaan maatalouspitäjään takaisin taitoa, joka on lähes hävinnyt. Hän on pitänyt hapanjuurileivonnan kursseja ja näin elvyttänyt vanhaa taitoa. Tämän kulttuuriteko ansaitsee kunniamaininnan kiitokseksi toimimisesta eri alueilla seurakunnassa ja kunnassa.

Sälinkää – kartanon ja torppien kylä -kirjan toimittaneet Päivi Aitkoski-Catani ja Auli Pitkänen. Perusteluissa todetaan, että tekijät ovat ovat koonneet kauniin ja tyylikkään kirjan kansien sisään valtavasti historiaa, valokuvia, tietoa ja tarinoita Sälinkään kylästä. Sälinkää on vaiherikkaan kartanon ja torpparihistoriansa vuoksi merkittävä pala Mäntsälän ja Suomen historiaa sekä edelleen kotiseutu- ja perinnekulttuurin aktiivinen ylläpitäjä seurojensa kautta.

Vuoden 2023 urheiluteko:  Eko-trap -talkoot

Mäntsälän kennel- ja metsästysseurassa on jo 1990-luvulta saakka harrastettu ekologista ammuntaa Esko ”Eko” Mannisen ideasta. Tämä trap-kilpailu sai nimekseen Eko-trap. Mäntsälän Hirvihaaran ampumaradalla käydään vuosittain Eko-trap -kilpailuja, joihin voi osallistua kuka tahansa ilman aiempaa kilpailemiskokemusta. Mukana on ensikertalaisia ja konkareita hyvässä tsemppihengessä, tunnustuksen hakemuksessa kerrotaan.

Harrastusta pidetään yhteisöllisenä ja uusia ystäviä tuovana toimintana. Kesän aikana osakilpailuita pidettiin yhdeksän ja kesän kilpailijakaarti oli moninainen osallistujien ikähaitarin ollessa 12-vuotiaasta 91-vuotiaaseen. Useat Eko-trapin kilpailijoista saavuttivat myös isompien kisojen voittoja ja tekivät kauden aikana myös Suomen ennätyksiä. Tapahtumaa toteuttamassa oli mittava talkoolaisten joukko, jonka arvokasta työtä vuoden urheilutekotunnustus osaltaan tuo esiin.

 

Lue myös