Kunta tukee Ukrainaa lahjoituksella

7.4.2022 Ukraina

Useat Suomen kunnat ovat lähteneet tukemaan Ukrainaa tässä kriisissä. Mäntsälän kunnanhallitus päätti viime kokouksessaan 14.3.2022 osallistua Ukrainan tukemiseen eurolla per kunnan asukas, ja lahjoitussumma on yhteensä 21 000 euroa. Myös Ukrainasta Suomeen pakenevien mahdolliseen hätämajoituksen tarpeeseen varaudutaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt valtavan humanitaarisen kriisin, ja sotaa paenneiden ihmisten hätä on koskettanut suomalaisia syvästi ja laajalti. Myös useat Suomen kunnat ovat lähteneet tukemaan Ukrainaa tässä kriisissä. Mäntsälän kunnanhallitus päätti viime kokouksessaan 14.3.2022 osallistua Ukrainan tukemiseen eurolla per kunnan asukas, ja lahjoitussumma on yhteensä 21 000 euroa. Myös Ukrainasta Suomeen pakenevien mahdolliseen hätämajoituksen tarpeeseen varaudutaan.

Kuuma-kunnissa yleinen linjaus on ollut, että Ukrainalle tukea annetaan euro per asukas. Mäntsälän lahjoitus kohdennetaan Suomen Punaisen Ristin hätäapukeräykseen. Punainen Risti toimittaa apua Ukrainassa ja sen lähialueilla sitä tarvitseville. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita sekä annetaan psykososiaalista tukea ja ensiapukoulutusta.

Mäntsälässä on myös tehty kartoitusta ja suunnitelmaa sen varalle, että kuntaan tulisi Ukrainasta turvapaikanhakijoita tai pakolaisia. Suunnitelmia on tehty mm. hätämajoituksen suhteen ja tällä hetkellä vaihtoehtona on Saviahon päiväkoti Hyökännummella.

Maahanmuuttovirasto (Migri) johtaa Suomessa vastaanottotoimintaa ja siihen varautumista. Maahanmuuttovirasto voi myöntää ukrainalaisille oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella enintään yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Tilapäisen suojelun oleskelulupahakemusta varten on rekisteröidyttävä joko poliisille tai rajaviranomaiselle.

Seuraamme Mäntsälässä tilanteen kehittymistä ja teemme Migrin lisäksi laaja-alaisesti yhteistyötä muun muassa alueen muiden kuntien, seurakunnan sekä kunnassa toimivien kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

YK:n arvion mukaan Ukrainan sodan vuoksi 12 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa lähikuukausina. Suuri osa väestöstä kärsii muun muassa veden, ruuan ja lääkkeiden puutteesta eikä pysty hoitamaan sodan aiheuttamia vammojaan. Kodeistaan paenneet ihmiset tarvitsevat suojelua ja hätämajoitusta.

Lue myös