Löydetäänkö keinot pitää Mäntsälä-pyörät pyörimässä?

21.12.2023

Mäntsälässä tutuiksi tulleet oranssit Mäntsälä-pyörät ovat olleet osa katukuvaa jo neljä vuotta. Pyörien mahdollista jatkosopimusta varten etsitään nyt keinoja yhteiskäyttöpyörien pitämiseksi Mäntsälässä. Ehdotuksia voi tehdä Mäntsälän kunnalle tammikuun aikana.

Mäntsälän kunta on tukenut liikkumisen matkaketjuja ja kuntalaisten asiointimatkoja tarjoamalla kuntalaisten käyttöön Mäntsälä-pyörät. Kaudella 2023 pyörän on voinut ottaa käyttöön ilmaiseksi jopa kahden tunnin matkoille.

Käyttäjämäärien näkökulmasta kausi on ollut menestys ja Mäntsälä-pyöriä käytetään enenevissä määrin, selviää vuosiraportista. Jopa 378 uutta käyttäjää on löytänyt Mäntsälän yhteiskäyttöpyörät. Matkoilla rautatieasemalle ja rautatieasemalta keskustaan pyörät ovat erityisen suosittuja, lähes 3 000 matkaa on tehty suuntautuen rautatieasemalle tai sieltä pois.

– Valitettavasti pyörien määrää emme saaneet alustavien suunnitelmiemme mukaisesti lisättyä, sanotaan Kaakaulta.

Yhteiskäyttöpyöräoperaattori Kaakaulta todetaan, että Mäntsälässä pyöriä on käsitelty kuluvalla kaudella niin rajusti, että pyöriä on jouduttu korjaamaan aiempia kausia enemmän. Ilkivaltaa ei ole voitu kohdentaa suoraan käyttäjien vastuulle, vaan sitä on tehty myös pysäköidyille pyörille. – Mikäli pyörät olisivat pysyneet käyttökuntoisina koko kauden, pyörien määrää olisi lisätty Mäntsälässä kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen. Tämän kauden loputtua joudumme pohtimaan voimmeko tarjota yhteiskäyttöpyöriä enää kaudelle 2024, koska meille aiheutuvat kulut pyörien korjaamisesta ovat nousseet niin suuriksi, Kaakaulta harmitellaan.

Matkoja pyörää kohden on tehty reilusti enemmän kuin aiempina vuosina.

– Kaakaun ja kunnan välillä on pohdittu pyörien ja pyöräasemien lisäämistä Mäntsälässä, sanoo liikenne- ja ilmastoasiantuntija Elina Lämsä Mäntsälän kunnalta.

– Mikäli keksimme keinon pyörien valvontaan, pystynemme tarjoamaan kuntalaisille yhä useamman pyörän ja aseman ensi kesänä. Minulle voi suoraan esittää keinoja tai ilmoittautua yhteistyökumppaniksi, jotta saadaan pyörät pidettyä pyörimässä Mäntsälässä myös jatkossa, Lämsä lisää.

Lisätietoja antaa ja yhteistyömahdollisuudet:
Elina Lämsä, liikenne- ja ilmastoasiantuntija, elina.lamsa@mantsala.fi tai 040 314 6030

 

Tietoja Mäntsälä-pyöristä:

  • 20 yhteiskäyttöpyörää on ollut käytössä Mäntsälässä vuodesta 2020 lähtien.
  • Kunta tarjosi vuonna 2023 pyörät alle kaksi tuntia kestävissä varauksissa.
  • Pyörien käyttöönotto tapahtuu Donkey Republic -mobiilisovelluksella, johon tunnistaudutaan pankkikortilla. Sovelluksen käyttöön käy kaikki suomalaiset pankkikortit, VISA, MasterCard ja American Express.
  • Pyörien käyttöaste huhtikuussa oli jopa 2.5 matkaa päivässä pyörää kohden, mikä on hyvä tulos valtakunnallisesti kaupunki- ja yhteiskäyttöpyöriin liittyen.
  • Pyörät käydään tarkastamassa Mäntsälässä kerran viikossa.
    Ongelmista pyörän käyttöönotossa ja viallisesta pyörästä raportoidaan mobiilisovelluksen kautta tai puhelimitse klo 9.00–21.00 päivystysnumeron kautta.
  • Kunnassa pohditaan toimenpiteitä ja keinoja ilkivallan torjumiseksi tai vähentämiseksi, jotta yhteiskäyttöpyörät voidaan tarjota kuntalaisille myös jatkossa.

 

 

 

 

 

 

Lue myös