Isojärven kunnostuksesta keskustellaan 27.10.2022 Mäntsälän kunnantalolla

13.10.2022 ympäristö

Mäntsälän kunnantalon valtuustosalissa (os. Heikinkuja 4) järjestetään Isojärven kunnostukseen liittyvä kaikille avoin keskustelutilaisuus torstaina 27.10.2022 klo 17-19.

Mäntsälän kunnantalon valtuustosalissa (os. Heikinkuja 4) järjestetään Isojärven kunnostukseen liittyvä keskustelutilaisuus torstaina 27.10.2022 klo 17-19. Tilaisuuden keskustelun aiheina ovat Isojärvestä lähtevän Onkimaanjoen kosteikkosuunnitelma ja Halkianojan kunnostussuunnitelma. Mäntsälän kunnantalolla järjestettävä tilaisuus on kaikille avoin.

Mäntsälän kunta on tilannut Halkianojan kunnostussuunnitelman KVVY Tutkimus Oy:ltä. Uomalla on tehty kesän ja syksyn aikana maastomittauksia. Tarkoitus on löytää toimia, joilla voidaan vähentää Halkianojan tulvatilannetta ja samalla parantaa rehevöityneen Isojärven tilaa ja virkistyskäyttöä, sanoo ympäristösuunnittelija Liisa Garcia Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta. Kunnostustoimien tavoitteena on saada ravinteet pysymään pelloissa, mistä hyötyvät niin viljelijät kuin järvi.

Kunnostussuunnitelma on tehty myös Isojärvestä lähtevän Onkimaanjoen suulle. Suunnitteilla on tehdä riistakosteikko, joka lisää ranta-alueen luonnon monimuotoisuutta. Kosteikkoon on suunnitteilla mahdollinen pohjapato, jolla pystyttäisiin vaikuttamaan järven aliveden korkeuteen. Isojärvi on erittäin matala, rehevöitynyt ja tasapohjainen järvi, jonka kunnostuksessa oleellista olisi saada pidettyä veden korkeus riittävänä kuivan kauden aikana.

Mäntsälän kunta sai rahoitusta Isojärven valuma-aluekunnostuksen suunnitteluun ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Rahoituksen myönsi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, maa- ja metsätalouden vesienhallinta. Rahoittajina toimivat myös Mäntsälän ja Pornaisten kunnat.

Lisätietoa Isojärven valuma-alueen kunnostustoimista antavat ympäristösuunnittelija Liisa Garcia, puh. 040 314 4740, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi ja kuntakehitysjohtaja Vesa Gummerus, puh. 040 314 5467, sähköposti etunimi.sukunimi@mantsala.fi.

(Kuva: Liisa Garcia)

Read also