”Varhaiskasvattajan arvostus näkyy monella tapaa”

Viimeksi muokattu: 27.4.2023

Tapaan varhaiskasvatuksen erityisopettaja Susanna Haatajan kauniin aurinkoisena päivänä Hyökännummen päiväkodissa. Valoisissa ja viihtyisissä tiloissa on hiljaista, sillä lapsilla on päivälevon aika. Seiniä koristavat lasten maalaukset ja askartelut, joissa tärkeät asiat ja ajankohtaiset teemat näyttäytyvät värikkäinä ja monimuotoisina luomuksina.

Monimuotoista ja värikästä on myös täällä työskentely, kertoo Susanna. Hyökännummen lisäksi hän toimii myös Nummisten päiväkodissa osan viikkoa.

– Aivan tyypillistä työpäivää ei ole. Viikon varrelle mahtuu lapsiryhmän luotsaamista, yksittäisen lasten ja perheiden tukemista, erilaisten opetus- ja tukimateriaalien tuottamista, kehittämistyötä sekä konsultaatiota ja kollegiaalisia keskusteluja.

Susanna vaihtoi hektiseltä pääkaupunkiseudulta Mäntsälän kuntaan töihin vajaa vuosi sitten. Ja on viihtynyt erinomaisesti. Hän listaa empimättä tukun hyviä puolia, joita työskentely Mäntsälän kunnan varhaiskasvattajana on merkinnyt oman työn ja työssä viihtymisen kannalta.

Susanna halaa lapsia.

Iso hali.

10 hyvää syytä valita Mäntsälä!

1. Kunnollinen perehdytys: työni alkoi kahden viikon suunnitelmallisella ja monipuolisella perehdytyksellä.  Tapasin ja keskustelin kaikkien keskeisten työkumppaneiden kanssa ja kokonaisuudesta näytettiin myös hieno esittelyvideo.

2. Kannustava esimiestyö: minulla on töissä oikeasti nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tunne, mikä puuttui aiemmin. Esimiehet kannustavat ja huomaavat ihmisten panoksen.

3. Osaamisen arvostaminen: täällä arvostetaan osaamista. Esimiehet ovat päteviä ja kollegani ovat monipuolisia ammattilaisia. Aina löytyy joku, jolta voi kysyä vinkkiä pulmalliseen tilanteeseen.

4. Asiat edistyvät: pienestä kunnasta puuttuu ylenmääräinen byrokratia ja sen aiheuttama kankeus. Asiat etenevät, eivätkä huku kasvottoman päätöksentekoportaan syövereihin. Päätöksenteko on läpinäkyvää ja päätökset myös perustellaan.

5. Moniammatillinen yhteistyö: jos joku lapsi tarvitsee arkeensa tukea, mietimme yhdessä erilaisia keinoja. Jaamme osaamistamme luontevasti ja yhteistyö sujuu hyvin, kun suunnilleen kaikki tunnemme toisemme – myös kunnantalon hallinnossa.

6. Kiire ei purista: toki meilläkin on välillä kiire, mutta Mäntsälässä työstä puuttuu liika suorituskeskeisyys sekä se kuluttavin, eli jatkuva kiireen ja riittämättömyyden tuntu. Se todella häiritsi aiemmissa työpaikoissa. Ryhmäkootkin ovat täällä vielä hallittavan kokoisia.

7. Maanläheisyys: Mäntsälässä elämä on melko perhekeskeistä. Lasten kaverit eivät aina ole kovin lähellä, joten tekeminen keksitään itse. Joku on voinut viikonloppuna vaikkapa viettää aikaa isän kanssa traktorissa ajellen. Tämä merkitsee myös sitä, että lasten mahdolliset ongelmat tulevat jo varhain esiin. Perheissä tiedetään, mitä arkeen kuuluu.

8. Kehittämismyönteisyys: meillä arvostetaan osaamista myös siten, että haastetaan ottamaan vastuuta. Minua kuunnellaan, näkemyksiäni arvostetaan ja pääsen oikeasti kehittämään asioita jo suunnitteluvaiheessa. Myös lisäopintoihin ja muuhun osaamisen kehittämiseen saa kannustusta.

9. Ympäristö: nautin, kun ajan maalaismaiseman halki töihin; näen ja tunnen vuodenaikojen vaihtelut luonnon äärellä. Ympäristö on suuri voimavara myös lapsille ja päiväkodin toiminnalle. Hiihtoladut, luistelukentät ja retkimetsät ovat lähellä.

10. Työsuhde-edut: melko oleellinen asia on sekin, että työntekijöillä on hyvä työterveyshuolto ja vuosittain saatava kulttuuri- ja liikuntapassi on tuntuva etu ja mukava lisä palkkaan.

 

Teksti ja kuvat: Jaana Jetzinger/Mäntsälän kunta

Tervetuloa töihin Mäntsälän kuntaan! Avoimet työpaikat löydät täältä (linkki työpaikkahakuun)

Tutustu Mäntsälän varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintaan (linkki sivuille)

 

Hiukset kuntoon!

Hiukset kuntoon!