Lupa-asiat

Viimeksi muokattu: 5.7.2024
Suomessa turvapaikka- ja oleskelulupiin sekä kansalaisuuteen liittyviä lupa-asioita hallinnoi Maahanmuuttovirasto (Migri). Digi- ja väestötietovirastosta (DVV) saat henkilötunnuksen ja kotikunnan. Kansaneläkelaitokselta (Kela) voit hakea etuuksia ja Kela-korttia.
 • Oleskelulupa

  Jos tulet Suomeen EU-maiden ulkopuolelta yli 90 päiväksi, sinun on haettava oleskelulupaa. Työntekoa varten saatat tarvita oleskeluluvan myös silloin, kun oleskelet Suomessa alle 90 päivää. Voit hakea oleskelulupaa Suomeen Maahanmuuttovirastosta.

  Voit hakea oleskelulupaa työn, opiskelun, perhesiteen, paluumuuton tai muun syyn perusteella. Maahanmuuttoviraston hakemusopas auttaa sinua selvittämään, minkä oleskeluluvan tarvitset.

  Lue lisää oleskeluluvasta: https://migri.fi/oleskelulupa

  EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

  Jos olet Euroopan unionin jäsenvaltion, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen ja oleskelet Suomessa yhtäjaksoisesti pidempään kuin 3 kuukautta, sinun tulee hakea EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä.

  Jos olet Pohjoismaan (Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska) kansalainen, riittää, että rekisteröit tietosi Digi- ja väestötietovirastoon.

  Lue lisää EU-kansalaisen oleskelusta Suomessa: https://migri.fi/eu-kansalainen

  Matkustusasiakirjat

  Muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja ovat matkustusasiakirjoja, jotka Maahanmuuttovirasto myöntää kansalaisuusvaltiosi passin sijasta. Ne eivät ole virallisia henkilöllisyystodistuksia. Lue lisää matkustusasiakirjoista: https://migri.fi/matkustusasiakirjat

  Virallista henkilökorttia haetaan poliisilta. Lue lisää henkilökortista: https://poliisi.fi/henkilokortti

  Suomen kansalaisuus

  Voit hakea Suomen kansalaisuutta, kun olet täysi-ikäinen ja täytät tietyt edellytykset. Nämä liittyvät esimerkiksi asumisaikaan, kielitaitoon ja puhtaaseen rikosrekisteriin. Lue lisää kansalaisuuden hakemisesta: https://migri.fi/suomen-kansalaisuus

 • Rekisteröityminen väestötietojärjestelmään

  Kun muutat ensimmäistä kertaa Suomeen, sinun pitää rekisteröityä väestötietojärjestelmään Digi- ja väestötietovirastossa (DVV). Henkilötietosi ja osoitteesi tallennetaan DVV:lle ja saat suomalaisen henkilötunnuksen.

  Lue lisää rekisteröitymisestä: https://dvv.fi/ulkomaalaisena-suomessa

  Kotikunnan hakeminen

  Voit hakea kotikuntaa, kun oleskelusi Suomessa täyttää tietyt ehdot. Kun saat kotikunnaksesi Mäntsälän, olet oikeutettu kunnan palveluihin kuten terveydenhuoltoon, koulutukseen ja varhaiskasvatukseen. Voit myös hakea ulkomaalaisen henkilökorttia, kun sinulla on kotikunta.

  Lue lisää kotikunnan hakemisesta: https://dvv.fi/kotikunta

  Kotikunnan hakemiseen liittyviä ohjeita Ukrainasta saapuville löydät suomeksi ja ukrainaksi.

  Muutto Suomen sisällä

  Jos muutat Suomen sisällä, tee muuttoilmoitus DVV:lle ja Postille: https://www.posti.fi/fi/henkiloille/muuttoilmoitus

 • Jos muutat Suomeen vakinaisesti ja olet saanut Maahanmuuttovirastosta oleskeluluvan, voit hakea Kelan etuuksia ja Kela-korttia. Lue lisää Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/ulkomailta-suomeen-pikaopas

  Kelan KV-keskus palvelee kaikkia Suomeen tai ulkomaille muuttavia ja muissa kansainvälisissä tilanteissa olevia asiakkaita. KV-keskuksen yhteystiedot: https://www.kela.fi/kv-keskus

  Kelan etuuksien hakulomakkeet eri kielillä

  Kelan etuuksien hakulomakkeet löydät suomeksi ja englanniksi.

  Nämä lomakkeet löytyvät myös venäjäksi:

  Ohita upote

  Ukrainalaisille suunnattu ohjevideo Kelan tuista ja niiden hakemisesta

  Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.