Mäntsälä-aineistot

Viimeksi muokattu: 8.4.2022
Kirjastosta löydät tietoa Mäntsälän historiasta, kylistä ja kartanoista. Digitaalista kotiseutukokoelmaa on kartutettu vuodesta 2015.
  • Mäntsälän kunnankirjasto on kerännyt kotiseutukokoelmaansa vuosien saatossa runsaasti paikallishistoriallista aineistoa ja paikkakuntaan liittyvää tieto- ja kaunokirjallisuutta. Kotiseutukokoelma ei ole ollut asiakkaiden lainattavissa, mutta joistakin teoksista on myös lainattavat kappaleet erillisessä Mäntsälä-kokoelmassa. Näiden lisäksi kirjastolla on hallussaan arvokas, Mäntsälän kirjaston (perustettu v. 1847) perustajan rovasti Abraham Ehnroosin kirjakokoelma, jossa on teoksia 1700- ja 1800 luvulta, vanhimmat niteet jopa 1600-luvun puolelta.

    Kirjaston digitaalinen kotiseutukokoelma avaa kotiseutuaineistoja kuntalaisten ja muun yleisön käyttöön. Digitaaliseen kokoelmaan on valikoitu aineistoa sekä kotiseutukokoelmasta että Ehnroosin kokoelmasta. Aineistot on jaoteltu teemojen mukaan omiin alakokoelmiinsa. Mukana on esimerkiksi koulujen historiaa, harrastusseurojen historiikkeja, tietoa Mäntsälän kartanoista ja kunnalliskertomuksia. Kaikille aineistoille on saatu lupa digitaaliseen julkaisuun.

    Digitaalisen Mäntsälä-kokoelman luominen aloitettiin vuonna 2015 Aluehallintoviraston myöntämällä hankerahoituksella ja osa digitointityöstä teetettiin Kansalliskirjaston Digitointi- ja konservointikeskuksessa Mikkelissä. Kokoelmaa kasvatetaan jatkossakin. Asiakkaat voivat lahjoittaa kirjastolle Mäntsälän historiaan liittyviä muistoja ja aineistoja. Aineistot voivat olla kirjoja, kirjoitelmia, esitteitä, lehtiartikkeleja, valokuvia tai vaikkapa videotallenteita.

  • Mäntsälä-aiheisia kirjoja kirjahyllyssä

    Kirjaston Mäntsälä-kokoelmaan on kerätty paikallishistoriallisia teoksia. Kokoelma sijaitsee kirjaston lehtisalissa ja on asiakkaiden lainattavissa. Kokoelman kirjat ja videotallenteet käsittelevät Mäntsälän kyliä, kartanoita ja asukkaiden elämää läpi historian.