Ikäihmisten liikunta – säännöllinen liikkuminen parantaa elämänlaatua

Viimeksi muokattu: 4.4.2023

Säännöllinen liikunta omalla tasolla ja oman mielenkiinnon kohteiden mukaan on tärkeä tekijä toimintakyvyn ja itselle mielekkään elämän tukemisessa. Liikunta ja fyysisesti aktiivinen elämä ovat tärkeitä tekijöitä toimintakyvyn ylläpitämisessä sekä erilaisten sairauksien ehkäisemisessä. Liikunnan merkitys vain korostuu ihmisen ikääntyessä. Aktiivinen elämä ja säännöllinen liikunta parantavat itsenäistä selviytymistä ja yleisesti elämänlaatua. Ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista ja liikuntaa, tämä on hyvä muistaa. Liikunnan aloittaminen tulisi aina aloittaa oman tason mukaan, omaa vointia ja kehoa kuunnellen. Liian rankka ja usein toistuva raskas liikunta ei sekään ole hyväksi, jos keho ei pääse lepäämään ja palautumaan.

Itselle sopiva ja säännöllinen liikunta vähentää ja hidastaa vanhenemisen väistämättä tuomia muutoksia sekä edistää terveyttä ja fyysistä toimintakykyä. Liikunta myös parantaa kehonkoostumusta. Iän mukana lihasmassa ja -voima heikkenevät luonnostaa, mutta liikunta hidastaa tätä muutosta ja auttaa ylläpitämään tai jopa parantamaan lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Liikunta tekee myös hyvää luustoterveyden näkökulmasta, ylläpitäen luuston massaa ja vahvuutta. Hyvän toimintakyvyn ja itsenäisen elämän keskiössä on raajojen liikelaajuudet, siksi onkin tärkeä ylläpitää liikunnan avulla liikkuvuutta, notkeutta ja nivelten hyvinvointia. Tämän lisäksi olisi erityisen tärkeää ylläpitää hyvää tasapainotaitoa, asennonhallintaa ja havaintomotoriikkaa, koska näillä tekijöillä on merkittävä osa kaatumisien ehkäisyssä. Säännöllinen liikunta tekee kaiken muun lisäksi hyvää hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakyvylle ja hapenottokyvylle, ja myös aivot tykkäävät liikunnasta.

Kuinka aloittaa

Aktiivisempaa liikkumista ja liikuntaa ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Kaikki liike ja liikunta ovat aina kotiinpäin. Liikkumisen aloitus tulisi tehdä omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Kotityöt ja pihatyöt ovat mitä loistavinta liikuntaa, eikä näiden merkitystä tule väheksyä. Sopivan liikuntatavan löydettyä on tärkeä päästä säännöllisyyteen. Yksittäiset liikkumis- ja liikuntakerrat ovat tärkeitä, mutta säännöllisyys takaa liikunnan terveyshyödyt pitkällä aikavälillä. Liikunta voi myös olla oiva keino ylläpitää sosiaalisia suhteita. Liikunta on usein myös mielekkäämpää, kun pääsee yhdessä tekemään muiden kanssa.

Liikkumisen lisäksi venyttelyä on tärkeä tehdä säännöllisesti. Venyttely ehkäisee lihaskipua ja jäykistymistä ja edistää lihasten ja nivelten pysymistä joustavina. Yllättäen venyttely auttaa lisäksi ehkäisemään iän tuomaa lihasmassan vähenemistä. Liikkuvuuden lisäksi venyttely parantaa lihasvoimaa, varsinkin ikääntyneillä ihmisillä. Venyttelyssä on tärkeä huomioida etenkin suuret lihasryhmät: selkä, taka- ja etureidet, pakaralihakset ja kyljet. Tämän lisäksi niska- ja hartiaseudun lihaksista on hyvä pitää huolta, etenkin jos istuu paljon. Liike on lääke ja kehonhuolto kantaa pitkälle.

Huhtikuun liikuntakampanja

Kevätauringon sulattaessa kadut ja tiet, on taas mukava liikkua ulkona auringon lämmöstä nauttien. Lähdetään siis yhdessä ulos ja liikkumaan. Kävely, pihatyöt, yhteiset pelit ja leikit – sinä päätät. Ulkoilma liikkuen piristää mieltä varmasti.

Jaa halutessasi oma huhtikuun ulkoilukeinosi sosiaalisessa mediassa käyttäen seuraavia hashtageja:

#liikkuvamäntsälä #liikutaanyhdessä #parastaarkea #huhtikuu

 

Liikutaan yhdessä kohti parasta arkea!

Liikunnallisin terveisin,

Karoliina 😊