Seminaarissa alan huiput valottivat tietoturvaa ja tekoälyä NYT

6.10.2023 tietoturva

Palveluiden tulevaisuus -seminaarissa Mäntsälän kunnantalolla kuultiin torstaina kattava esittely ajankohtaisista tietoturvaan ja tekoälyyn liittyvistä asioista.

Seminaari oli suunnattu kunnan eri alojen asiantuntijoille ja järjestelyistä vastasi Mäntsälän kunnan tietohallinto. Tässä tiivistäen tärkeimpiä, kaikilla aloilla toimiville hyödyllisiä nostoja:

Microsoftin teknologiastrategi Marko Koivisto esitteli AI:n ja Metaversen sekä virtuaaliassistenttien hyödyntämiseen liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita. Pian lanseerattavassa MS:n Copilotissa erityistä huomiota on kiinnitetty turvallisuuteen, luotettavuuteen ja yhdenvertaisuuteen, kun sitä käytetään erilaisissa tiedon prosessoinnin ja suunnittelun tehtävissä. Tukiälyksikin kutsuttu Copilot toimii MS 365-ympäristössä ja siinä on myös Business Chat-ominaisuus.

Koivisto tähdensi perustason tekoälyosaamisen olevan tärkeää toimipa missä tahansa asiantuntijatyössä. Alkuun pääsee esim. ilmaisen Practical AI -kurssin suorittamalla (linkki vie Edukamun kurssisivulle).

– Keudaan viime marraskuussa kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä ja sen opeista kertoi Keudan operatiivinen johtaja Timo Hakkarainen. Kyberhyökkäystilanteessa erityisen tärkeää ovat ennakkoon hyvin harjoitellut toimintamallit, ajantasainen viestintä sekä nopea lisävahinkojen estäminen erikoisasiantuntijoiden avulla. Ennaltaehkäisevässä mielessä haavoittuvuuksien havaitseminen omassa työssä ja -toimintakentällä on koko organisaation yhteinen asia.

DVV:n johtava erikoisasiantuntija Kimmo Rousku kertoi kansainvälisen kyberpoliittisen tilanteen vaikutuksista organisaatioiden ja kansalaisten tietoturvaan. Rouskun mukaan jokainen digipalveluiden ja -laitteiden käyttäjä tarvitsee kaikissa ikäryhmissä jatkuvaa digiturvakoulutusta. Perusasiat pitäisi olla tiedossa ja hallussa. Kuten vaikkapa se, että kaikkien julkisen alan toimijoiden verkko-osoite päättyy aina päätteeseen .fi/ Suomen teknologinen edelläkävijyys houkuttaa kansainvälisiä rikollisia testaamaan taitojaan suomalaisia toimijoita vastaan.

Kattava tietopaketti ajankohtaisista tietoturvaan liittyvistä aiheista löytyy DVV:n Digiturvaviikkon -sivustolta  (linkki vie ko. sivulle).

Digi-ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen (kuvassa) korosti puheenvuorossaan myös elinikäisen oppimisen merkitystä. Vaikka digiähky uhkaa ja voi tuntua, ettei tietoteknisen kehityksen vauhdissa ehdi pysyä, hän kehottaa suhtautumaan esim. tekoälyyn ennemmin mahdollisuutena kuin uhkana. Mutta siten, että ymmärtää sen olevan paikallaan vain tietyissä asioissa. Vastuu ja asioiden oikeellisuuden tarkastus säilyy aina ihmisellä. ”Luomu” eli inhimillisen osaamisen ja arviointikyvyn arvo työssä tulee jatkossakin olemaan korvaamattomassa asemassa. Itseasiassa sen arvo tulee kasvamaan, Järvinen ennustaa. Häneltä on juuri ilmestynyt aihetta käsittelevä kirja ”Tekoäly ja minä”.

Seminaarin järjestäjä Tietohallinto/Mäntsälän kunta

#digipalvelut #tekoaly #tietoturva #kyberturva #digikunta #dvv #keuda #microsoftfinland

Lue myös