Nivos ja Netta auttavat Mäntsälään asettuneita pakolaisia

3.5.2022 Ukraina

Nivos Oy on lahjoittanut Mäntsälään Ukrainan sotaa paenneiden perheiden ruoka-apuun 3 000 euron arvosta lahjakortteja. Lahjoitus tulee todella tarpeeseen, sillä monen sotaa paenneen säästöt ovat huvenneet jo pakomatkalla. Mäntsäläläinen Netta Vainio on viritellyt lähiseudullaan sekä raha- että tavara-avun keräykset. Nyt he haastavat muitakin auttamaan myös paikallisella tasolla.

Henkilöstöjohtaja Nyrki Laine (kuvassa toinen oik.) Nivokselta kertoo, että henkilöstön parissa virisi heti sodan alettua kova auttamishalu. Alkuun kerättiin rahaa SPR:lle ja sen jälkeen mietittiin, miten muuten sotaa pakenevia ihmisiä voisi auttaa. Kunnan työllisyys- ja maahanmuuttopalveluiden esihenkilö Tiina Hastin kanssa käydyn neuvonpidon jälkeen todettiin, että tässä vaiheessa paras tapa auttaa on lahjakortit, joilla täällä olevat perheet voivat hankkia arkitarpeita.  Nivoksenkin päässä tuntui luontevalta suunnata apu  jo kuntaan asettuneille ihmisille. Nyt jaossa on sata 30 euron arvoista lahjakorttia K-ryhmän myymälöihin ja apu suunnataan harkintaperustaisesti.
(Kuvassa maahanmuuttopalveluiden Tiina Hast, Lasse Moberg ja Minna Kaunisto sekä Nivoksen Nyrki Laine ja Marko Ahl).

Ukrainasta sotaa paenneita perheitä on saapunut Mäntsälään maaliskuusta lähtien. Moni joutui lähtemään pakomatkalle vain pieni tavaranyssykkä mukanaan, joten pulaa on ollut kaikesta.

– Ihmiset ovat kyllä todella ilahduttavasti auttaneet ja osallistuneet muun muassa kunnan ja seurakunnan käynnistämään tavara- ja vaatekeräykseen, kertoo Tiina Hast. Keräyspisteenä toiminut Ekotori alkaa olla täynnä erilaista arjen tarviketta, ja pakolaisperheiden asuntoja on saatu niiden avulla hyvin varusteltua.

Mutta päivittäiseen ruokaan ja esim.  hygieniatarvikkeisiin tarvitaan myös rahaa, ja kun esimerkiksi pakolaisille myönnettävää vastaanottorahaa on joutunut odottamaan useita viikkoja, on rahallinen apu tullut todella tarpeeseen.

– Kotimajoittajat ovat olleet ukrainalaisille suurena apuna ja tukena, mutta turvallinen ja lämmin majoitusmahdollisuus ei ole aina riittänyt, Tiina Hast sanoo.

Kunnan maahanmuuttopalvelut kiittää kaikkia monin eri tavoin ukrainalaisille lahjoittaneita ja apuaan tarjonneita kuntalaisia ja yrityksiä. Lahjoituksista ja avusta on ollut suuri hyöty ja ilo saajille.

Paikallinen yhteistyö sujunut mallikkaasti

Mäntsälään saapuu edelleen viikoittain Migrin osoittamana uusia tulijoita. Kunta on vuokrannut konserniin kuuluvalta Mäntsälän Kodit Oy:ltä pakolaisten käyttöön asuntoja ja yhteistyössä Keudan kanssa on järjestetty lounasruokailumahdollisuus. Seurakunnat ovat olleet mukana auttamistyön järjestämisessä ja kansalaisopiston kanssa viritellään mm. kielikurssia.

– Täytyy todeta, että Keski-Uudellamaalla on yllättävään tilanteeseen pystytty vastaamaan todella hyvin, kiittelee Hast. Mäntsälässä yhteistyö eri toimijoiden välillä on toiminut ja asiat edenneet tarvittaessa ripeässä aikataulussa.

Netta Vainio on kerännyt sekä tavara- että rahalahjoituksia eteläisen Mäntsälän alueelta.

Neljän oman ja kahden ”extralapsen” äiti ja tehopakkaus Netta Vainio ei myöskään ole aikaillut avun organisoinnissa. Hän käynnisti melkeinpä heti sodan alettua tarvikekeräyksen ja myöhemmin myös rahalahjoituskeräyksen sodan uhrien auttamiseksi.

– Perheenäitinä on helppo samaistua ahdingossa olevien perheiden tilanteeseen ja haluan auttaa, Vainio kertoo motiiveistaan.

Hän organisoi keräykset Facebookin kautta ja kierteli ympäri eteläistä Mäntsälää tavaralahjoituksia noutamassa.

 

– Meidän perheautoon mahtuu paljon, mutta sen jouduin sanomaan, että jätekuskiksi en rupea. Hyvä sääntö onkin muistaa, että älä lahjoita mitään, mitä et itsekin haluaisi käyttää.

Rahakeräys tuotti liki 600 euron potin ja rahat ovat menneet todella akuuttiin tarpeeseen. Tällä hetkellä Vainio virittelee jo uusia auttamisprojekteja.

– Ukrainasta tulleille olisi myös todella tärkeää tavata toisiaan ja saada näin vertaistukea. Äitien pitää voida jutella ja lasten leikkiä keskenään. Tähän on joitakin yhteistyökuvioita kehitteillä.

Netta välittää lämpimät kiitoksensa kaikille rahaa ja tavaraa hänen kauttansa ukrainalaisille lahjoittaneille.

Tukea voi antaa monin tavoin

Nivoksen toimitusjohtaja Marko Ahl toivoo, että muutkin Mäntsälän alueen yhteisöt ja yritykset intoutuisivat mukaan auttamistalkoisiin. Lahjoitettavan summan ei tarvitse olla suuri ja vaihtoehtoisesti voi lahjoittaa myös vaikkapa osaamista tai aikaa.

– Nytkin olisi käyttöä henkilölle, joka osaisi asentaa saatuihin kierrätystietokoneisiin uudet ohjelmistot, jotta niillä pääsee nettiin ja voi hoitaa muitakin asioita, kertoo projektityöntekijä Lasse Moberg.

Apua ja tukeaan voi osoittaa monella muullakin tavalla. Voit tarjota aikaasi tai osaamistasi auttamalla vaikkapa arjen asioinnissa tai olemalla ystävä. Liikunta, musisointi, pelaaminen tai mikä tahansa mukava yhteinen vapaa-ajan tekeminen kaipaa myös aktiivisia vetäjiä ja kavereita.

Jos haluat auttaa rahalahjoituksella tai viritellä yhteistä tuki- tai vapaa-ajan toimintaa, ota yhteyttä pakolaisohjaaja Minna Kaunistoon puh. 040 314 6753 tai minna.kaunisto@mantsala.fi.

Teksti ja kuvat: Jaana Jetzinger

 

Lue myös