Menu

Sepänmäen käsityömuseo

Hirvihaaran kylä
Sepänmäki 10, 04680 Hirvihaara

puh. 040-3145 929 / kesäisin

Käsityömuseo sijaitsee Hirvihaaran kylässä 6 km kirkonkylästä etelään (opasteet 140, 145, 53-55 teiltä).
Näytä suurempi kartta

Lisätietoja: Sirkku Mäkelä, p. 040 3145 214 (museotoiminta) tai Tarja Kuusela, p. 040 3145 397 (kahvilatoiminta ja tapahtumien tuottaminen)

Avoinna 3.6. - 9.8.2020
Ke-Su klo 11-17 (ma-ti suljettu, juhannuksena suljettu) , tilausryhmävaraukset 15.5.-31.8.2020

Katso kunnan tapahtumakalenterista !  Mäntsälän kunta kulttuuripalvelut, Sepänmäen museon  Facebook

sepanmakiKesällä 2020 ei peritä sisäänpääsymaksua. Sisäänpääsymaksut muuten ovat:

4,50 € aikuiset
2,00 € lapset (7-15 v.), päiväkoti- ja koululaisryhmät (2,00 €/hlö, ohjaajat /aikuiset: ei maksua)
3,50 € eläkeläiset, opiskelijat, ryhmät (vähintään 10 henkilöä 3,50 €/hlö)
10,00 € perhelippu (2 aik.+2 lasta)

Museolla käy maksuvälineenä museokortti.

Opastus; kesto n. 1 t, ryhmille tilattava etukäteen Opas puh. 040-3145 929.

Kesällä 2020 ei ole opaskierroksia. Museovieraat voivat tutustua museoon omatoimisesti jaettavan käsioppaan kanssa.  Museon henkilökunta valvoo sallittua kävijämäärää ja palvelee ohjeistaen kävijöitä. Museolla voi kerrallaan vierailla enintään 50 henkilöä noudattaen turvaväliä ja yleisiä hygieniaohjeita. 

Mäntsälän Hirvihaarassa sijaitseva Sepänmäen käsityömuseo on elävä ja toimiva ulkomuseo, joka kertoo 1700-, 1800- ja 1900-luvun elämästä hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla. Eri ammatti-ryhmien työpajat ovat alkuperäisellä tavalla viehättävien asuntojen yhteydessä.

Vanhat pihamuodot ovat kauniita ja sopusuhtaisia. Mökkien välissä kiertelevät polut yhdistävät eri pihat mielekkääksi kokonaisuudeksi, johtaen kävijän mökiltä toiselle. Vanha käsityöläisten asuma-alue on entistetty museoksi: sinne on kerätty n. 8 000 käsityöhön liittyvää esinettä ja yli hehtaarin suuruisella alueella on 20 eri rakennusta ja niissä 14 verstasta tai työtilaa.

Useimmat museorakennukset ovat alkuperäisellä paikallaan, vain aikaisemmin hävitettyjen mökkien tilalle on siirretty vastaavanlaiset rakennukset. Myös mökkien nimet “Pirkkala”, “Sepäntupa”, “Jokapaikka”, “Hemmilä”, “Leppälä” ja “Koskela” ovat alkuperäisiä
paikannimiä. Näin Sepänmäki pikkumökkeineen muodostaa mielenkiintoisen asutusrypäleen, joka selvästi kertoo aidosta entisaikaisesta mäntsäläläisestä elämänmuodosta.

kahvitupaKoskelantuvan kahvila ja museokauppa on suljettu kesällä 2020.

Asiakastilauksia otetaan vastaan, ja esim. merkki- ja juhlapäivien vietto voidaan sopia kahvion normaalinaukioloajan ulkopuolelle mahdollisuuksien mukaan. Koskelan kahvituvan lisäksi museolla on Verstas Ravintola. Kahvitus ja ruokaileminen on mahdollista sisätiloissa korkeintaan noin 30 hengelle ja sään salliessa terassin käyttö lisää vielä tilat n. 20 hengelle. Kahviossa tarjoillaan kahvia, virvokkeita, leivonnaisia, makeisia ja jäätelöä. 

Lounastarjoilua on tapahtumapäivinä ja muulloin tilauksesta sopimuksen mukaan: Koskelan Kahvitupa. Tarjouspyynnöt kesä aikana museon puhelimeen, p. 040-3145929. (Huom. kesätapahtumat 2020 on kaikki peruttu.)

Tule ja nauti omasta paikalliskulttuurista museon vanhassa maalaispihapiirissä - kahvikupin ääressä!

 

Sepänmäen museon kesätapahtumat 2020 on kaikki peruttu.

Perinteisiä työtapoja aidossa ympäristössä. Käsityönäytöksissä seppä, puuseppä, kehrääjä, nyplääjä, kutoja ja energiaparantaja esittelevät taitojaan. Tule tutustumaan paikalliseen, omaleimaiseen koko perheen kulttuuripaikkaan! KESÄESITE 2020

 • PERHEIDEN KEVÄTPÄIVÄ helatorstaina 21.5. klo 10-14 Vapaa pääsy tapahtumaan. Tapahtumassa on lounaskahvila auki. Järjestäjänä MLL Mäntsälä TÄMÄ TAPAHTUMA ON PERUTTU KORONAEPIDEMIAN VUOKSI.

 • AVOIMET KYLÄT TAPAHTUMA HIRVIHAARAN KYLÄSSÄ:TAITEEN JA KÄDEN TAIDON PÄIVÄ  la 13.6.2020 klo 11-15. Perinteisiä kädentaitajia on näyttämässä kädentaitoja ja vanhoja työtapoja käsityöläisten asumuksissa, sekä tämän päivän käsityötä ja askartelua museolla. Kävijöillä on mahdollisuus kokeilla omia kädentaitojaan ja osallistua materiaalimaksuin erilaisiin taidepajoihin. Kahvia, herkkuja, lettuja ja makkaraa myydään museoalueella. Liput 5€, lapset <12 V ilmaiseksi (Lisätietoja: Hirvihaaran kyläyhdistys, Mäntsälä Seura ja Mäntsälän Taideyhdistys) TÄMÄ TAPAHTUMA ON PERUTTU.

 • RUNON JA SUVEN PÄIVÄNÄ la 6.7.2020 klo 11-14 Eino Leinon päivänä museoalueella on kesäistä ohjelmaa koko perheelle runojen parissa. Verstaassa on runokahvila. Museoalueelle ilmainen sisäänpääsy. Lisätietoja: kulttuuripalvelut puh. 040-3145 397. TÄMÄ TAPAHTUMA ON PERUTTU.

 • SEPÄNMÄEN MAALAISMARKKINAT su 9.8.2020 klo 10-14 (Lisätietoja: Kunnan kulttuuripalvelut) Myyjien ilmoittautumiset 3.6.2019 alkaen, heinäkuussa kunta on kiinni ja peruutuspaikat jaossa elokuun alussa. Myyjäpaikat museon opas puh. 040-3145 929. Perinteisillä Sepänmäen maalaismarkkinoilla on n. 50 myyjää myymässä erilaisia käsitöitä ja leivonnaisia vanhan ajan tapaan.  Museoalueella markkinameininkiä  - musiikkia, hyvää syötävää, kahvia, jäätelöä ja ostettavana paljon erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Ilmainen pääsy museolle. Maalaismarkkinat Facebookissa. TÄMÄ TAPAHTUMA ON PERUTTU KORONAEPIDEMIAN VUOKSI.

 

Tapahtumissa on lounaskahvila ja museokauppa avoinna. Herkkuja myydään myös ulkona tapahtuma-alueella!

Katso tulevan kesätapahtumat myös kunnan tapahtumakalenterista !

Sepänmäen museon tapahtumatuotanto

Tapahtumallisista päivistä vastaavat Hirvihaaran kyläyhdistys ry, Mäntsälä Seura ry, Mäntsälän MLL, MäntsäläLive, Mäntsälän Taideyhdistys ry ja yksittäiset kulttuuritoimijat yhdessä kulttuuri- ja museotoimen kanssa.(Lisätiedot: Kulttuuripalvelut/kulttuurisihteeri p. 040-3145397). Tapahtumissa on mukana esiintymässä ja ohjelmaa tuottamassa useat yhdistykset, yrittäjät ja yksityiset kulttuuritoimijat.

Koronavirustietoa kuntalaisille

Ajankohtaista

Tulevia tapahtumia

 • Asianajajapäivystys kirjastossa

  Asianajajien järjestämässä päivystyksessä saa maksutonta neuvontaa oikeudellisissa asioissa.

  Ei ajanvarausta.

 • KuntoKamppailu

  KuntoKamppailu on kamppailuhenkinen ryhmäliikuntatunti, joka soveltuu kaiken kuntoisille ja ikäisille. Siinä yhdistellään tekniikoita eri pystykamppailulajeista, kuten karatesta ja potkunyrkkeilystä. ...
 • Luento Pohjois-Norjan rannikkoreiteistä valtuustosalissa

  Tietokirjailija ja luontokuvaaja Harri Ahonen luennoi kunnantalon valtuustosalissa, Heikinkuja 4, tiistaina 3.11. klo 18 alkaen. Luento on kirjaston järjestämä ja osa Lukemisen ja tarinoiden voima -te...
 • Teatterikerho

   TEATTERIKERHO Tehdään Mäntsälän oma ”putous” 10.9.-19.11.2020 Kulttuurimeijerillä (Meijerin aukio 1)4-6 lk torstaisin klo 17.00-18.20.7-8 lk torstaisin klo 18.30-20.00. Kerhossa tutustutaan e...
 • Tyynymies

  Hurmaryhmä esittää Martin McDonaghin mustaakin mustemman tragikomedian Kulttuurimeijerissä! Etsivät Ariel ja Tupolski selvittelevät raakoja veritekoja ja pidättävät teurastamossa työskentelevän kir...
 • Kirjailija Veikko Niemi tavattavissa kirjastolla

  kirjailijavieraana veikko niemi

 • Monikulttuurinen Mäntsälä ry:n sääntömääräinen syyskokous

  Monikulttuurinen Mäntsälä ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään
  keskiviikkona 18.11.2020 klo 18.30.
  Osoite Olkkari, Mustamäentie 18 A 4.
  Tervetuloa mukaan yhdistyksemme toimintaan!
 • Kirjailija Veikko Niemi tavattavissa kirjastolla

  kirjailijavieraana veikko niemi

 • Asianajajapäivystys kirjastossa

  Asianajajien järjestämässä päivystyksessä saa maksutonta neuvontaa oikeudellisissa asioissa.

  Ei ajanvarausta.

 • Die Familie Bach - Suomalainen barokkiorkesteri ja Anton Steck (viulu)

  Konsertti Mäntsälän kirkossa. Liput: www.liveto.io DIE FAMILIE BACH Isä, poika ja kummisetä   J. S. Bach – C. P. E. Bach – W. F. Bach – Telemann Anton Steck, viulu ja liidaus Suomalaine...

Tilanvarauskalenteri

HUOM! Huomioithan tilaa varatessasi, että koronatilanteesta johtuen kokoustiloihin voi toistaiseksi sijoittaa vain puolet tiloihin määritellyistä henkilömääristä, jotta turvavälit on mahdollista säilyttää!

Alla olevaa linkkiä klikkaamalla pääset kunnan tilanvarauskalenteriin.

https://mantsala.tilamisu.fi/

 

Lisätietoja kunnan tiloista: https://www.mantsala.fi/tekniset-palvelut/tilavaraukset

Kuntavideo

Tonttilaskurivideo

Ehnroosin rakentaminen

Facebook

Videoita Mäntsälästä

 

VirtuaaliMäntsälä

VirtuaaliMäntsälä

Takaisin ylös