Menu

eArkisto

Klikkaamalla kuvaa pääset sivulle www.kanta.fi

Tutustu palveluun

Tutustu palveluun ja kuittaa informaatio saaduksi Omakanta-sivustolla osoitteessa www.kanta.fi. Se nopeuttaa Sinulle annettavaa palvelua.

Potilastiedon arkisto

Potilastiedon arkisto on valtakunnallinen palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat käyntisi aikana syntyneet hoitotiedot. Arkiston kautta potilastietosi ovat Sinun ja niiden terveydenhuollon yksiköiden käytettävissä, jotka niitä Sinua hoitaessasi tarvitsevat.

Mustijoen perusturva liittynyt Potilastiedon arkistoon

Mustijoen perusturva (Mäntsälä/Pornainen) on aloittanut potilastietojen tallentamisen Potilastiedon arkistoon 4.6.2014 klo 00:00. Kun potilaan tiedot ovat tallennettu Kanta-palveluihin kuuluvaan Potilastiedon arkistoon, voi potilas itse käydä katsomassa omat hoitoon liittyvät, liittymisen jälkeen tallennetut tiedot internetistä Omakanta -palvelusta. Tiedot ovat potilaan suostumuksella terveydenhuollon käytettävissä muuallakin.

Mustijoen perusturvan suun terveydenhuolto liittynyt Potilastiedon arkistoon

Mustijoen perusturvan  suun terveydenhuolto (Mäntsälä ja Pornainen) on liittynyt Kelan ylläpitämään Potilastiedon arkistoon tänään keskiviikkona 31.5.2017 klo 11.00.

Jatkossa myös suun terveydenhuollon potilastiedot ovat katsottavissa Omakanta-palvelun kautta internetissä (www.kanta.fi). Terveystietoja näkyy palvelussa siitä päivästä eteenpäin, jolloin hoitava yksikkö on liittynyt Potilastiedon arkistoon ja aloittanut potilastietojen tallentamisen sinne. Potilastiedon arkistoon liittymistä (31.5.2017) aiemmat, vanhat terveystiedot eivät ole toistaiseksi nähtävissä Omakannan kautta.Tiedot ovat potilaan suostumuksella terveydenhuollon käytettävissä muuallakin.

Potilastiedon arkisto otetaan käyttöön vaiheittain

Potilastiedon arkisto otetaan käyttöön vaiheittain eri puolilla Suomea. Potilastiedot kertyvät arkistoon sitä mukaa kun arkiston käyttöönotto Suomessa laajenee. Ennen Potilastiedon arkiston käyttöönottoa syntyneitä potilasasiakirjoja ei viedä arkistoon alkuvaiheessa, jonka vuoksi kaikki potilastietosi eivät ole heti käytettävissä arkistossa, eivätkä tiedot näy Omakanta-palvelussa.

Potilastiedon arkiston käyttö alkoi Mäntsälässä kesäkuussa, Hyvinkää ja Järvenpää liittyivät syyskuussa.

Lisää tietoa saat Kanta-sivustolta www.kanta.fi

Hoidon laatu ja tiedonkulku paranevat

Kun potilastietosi ovat yhdessä paikassa, hoitoosi liittyvä tiedonkulku paranee. Sinua hoitavat lääkärit ja hoitajat näkevät potilastietosi arkistosta. Näin voidaan välttää päällekkäisiä tutkimuksia ja hoitoja ja varmistaa oikea hoito kaikissa terveydenhuollon yksiköissä. Mikäli annat suostumuksesi, tietosi ovat käytettävissä myös valtakunnallisesti esim. mökkikuntasi terveyskeskuksessa. Potilastiedon arkistosta on eniten hyötyä Sinulle ja terveydenhuollon yksiköille, kun potilastietosi ovat kaikkien Sinua hoitavien käytössä.

Vaikutat itse siihen, kuka käyttää potilastietojasi – tutustu palveluun osoitteessa kanta.fi

Potilastiedon arkistoon tallennetut potilastiedot ovat Sinun ja hoidon antaneen terveydenhuollon yksikön käytettävissä.  Tietojen luovuttaminen muille terveydenhuollon yksiköille edellyttää, että olet antanut siihen suostumuksen. Suostumuksen tai kiellon omien potilastietojesi käyttämisestä voit tehdä Omakanta-sivustolla tai Sinua hoitavassa terveydenhuollon yksikössä. Suostumus ja kielto ovat voimassa toistaiseksi ja voit perua ne milloin tahansa.

Tietosi ovat turvassa

Kaikkia arkistossa olevia potilastietojasi käsitellään luottamuksellisesti ja turvallisesti. Kaikki tiedonsiirto terveydenhuollon ja valtakunnallisen arkiston välillä tapahtuu salattuna. Kukaan ulkopuolinen ei pääse näkemään tietojasi.  Arkistoon tallennettuja potilastietojasi saavat käsitellä ainoastaan ammattihenkilöt, jotka osallistuvat hoitoosi. Ennen tietojen luovuttamista varmistetaan, että Sinun ja tietojen hakijan välillä on hoitosuhde.

Voit seurata potilastietojen käsittelyä jälkikäteen. Kaikesta potilastietojesi käytöstä kirjataan lokitiedot, jotka mahdollistavat jälkivalvonnan.

Tutustu myös

Tarkemmin Potilastiedon arkistosta:
http://www.kanta.fi/fi/earkisto-esittely
 
Tarkemmin Omakannasta:
http://www.kanta.fi/fi/omakanta
 
Potilastiedon arkiston video:
eArkiston esittely

Potilastiedon arkiston hyödyt:

  • Tiedot ovat turvassa.
  • Tiedonkulku paranee.
  • Aikaisemmat tutkimustulokset voidaan hyödyntää ja välttää turhia hoitotoimenpiteitä.
  • Mahdollistaa toimivat hoitoketjut kaikkien hoitoyksiköiden välillä.
  • Tukee potilaan mahdollisuutta valita hoitoyksikkönsä.
  • Ajantasainen tieto luo potilasturvallisuutta.

Omakanta pähkinänkuoressa:

  • Valtakunnallinen kansalaisille tarkoitettu henkilökohtainen nettipalvelu, johon kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella.
  • Palvelussa voit katsella sähköisiä lääkemääräyksiäsi, tehdä sähköisen lääkemääräyksen (eResepti) uusimispyynnön ja katsella potilastietojasi.
  • Palvelussa voit tehdä suostumuksen tai kiellon potilastietojesi luovuttamisesta toiselle organisaatiolle.

 

 

Takaisin ylös