Menu

Diabeteksen hoito

Hoidon tavoitteet

Mustijoen terveysasemilla on tavoitteena tunnistaa kuntalaiset, joilla on suurentunut riski sairastua diabetekseen. Keskeisinä hoito- ja ohjauskeinoina on varhainen puuttuminen poikkeaviin laboratoriokoetuloksiin, riittävän liikunnan tukeminen, oikeanlainen ravinto sekä painonhallinta. Diabetesta sairastavien hoito jaetaan alueen sairaanhoitajan ja lääkärin sekä diabetestiimin välillä. Kaikkien diabetesta sairastavien kohdalla pyrkimyksenä on mahdollisimman normaalielämä, johon kuuluvat sairauden hallinnan tunne ja oireiden vähentäminen. Yhdessä pyrimme sairauden pahenemisen ehkäisemiseen ja lisäsairauksien ehkäisemiseen. Diabeteksen hoito on yhteistyötä, johon jokainen sairastunut voi vaikuttaa. Henkilökuntamme auttaa ja tukee sairauden eri vaiheissa ja omahoidossa.

Diabeteksen hoito vastaanotolla

Terveysasemien vastaanoton sairaanhoitajat hoitavat tablettihoitoiset tyypin II diabeetikot.
Lisäksi vastaanottojen sairaanhoitajat antavat diabeteksen riskiryhmiin kuuluville tietoa sairauden ennaltaehkäisystä sekä ohjaavat ravitsemukseen ja elämäntapaan liittyvissä asioissa.

Sähköinen ajanvaraus Mäntsälän terveysaseman hoitajille tästä
tai arkisin klo 8-14  puh. 040 314 5830
Sähköinen ajanvaraus Pornaisten terveysaseman hoitajille tästä
tai ma-ke klo 8-16 ja to-pe klo 8-13 puh. 040 314 5810

Diabetestiimi

Diabetestiimiin kuuluvat kaksi diabeteshoitajaa ja diabeteslääkäri.
Diabetestiimin tehtäviin kuuluu omahoidon ohjaus ja omahoidon toteutumisen arviointi sekä määräaikaistarkastukset. Seurantakäynnit sovitaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Diabetestiimin kautta pystytään tarpeen mukaan toteuttamaan verensokerin viikkoseuranta (ns. sensorointi) tyypin I diabeetikoille sekä jalkaverenkierron mittaus (ns. ABI-mittaus ) tyypin I ja II diabeetikoille. Päätökset tutkimusten  toteutuksesta tekee lääkäri.
 
Diabeteshoitajat hoitavat Mäntsälässä ja Pornaisissa asuvia tyypin I ja insuliinihoitoisia tyypin II diabeetikoita.

Diabeteshoitotarvikejakelu:
katso hoitotarvikejakelu

 eTerveys3

 

Ilmoitustaulu

Ajanvaraus diabeteshoitajille:

Marja-Leena Rintala
puhelinaika: ma–ke 12.30-13 puh. 040 314 5074

Noora Ranta
puhelinaika: ma–to klo 12.30–13.30
puh. 040 314 5562

Silmänpohjakuvaukset:

Mäntsälässä viikoilla 11, 24, 41 ja 49.
Pornaisissa viikolla 13.
Silmänpohjakuvaukset tekee Hus-Kuvantaminen. Asiakas varaa itse ajan valitsemaansa kuvauspaikkaan saatuaan lähetteen diabeteshoitajalta, sairaanhoitajalta tai lääkäriltä.potilasohje.pdf

Takaisin ylös