Menu

Lasten ja perheiden palveluja halutaan kehittää entistä paremmiksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kerää tietoa lasten ja perheiden hyvinvoinnista ja palvelukokemuksista, jotta palveluja voidaan kehittää entistä paremmiksi. THL toteuttaa tänä vuonna 4-vuotiaiden lasten perheille kohdennetun Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut (LTH) –tutkimuksen, joka on osa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE).

LTH-tutkimuksen tavoitteena on tuottaa monipuolista seurantatietoa pienten lasten ja perheiden hyvinvoinnista, terveydestä sekä palvelujen käytöstä ja palvelukokemuksista. Tietoa kerätään vanhemmilta, lastenneuvolan terveydenhoitajilta ja rekistereistä. Vanhemmat saavat tutkimusmateriaalin ja voivat antaa suostumuksen tutkimukseen lapsen 4-vuotistarkastuksen yhteydessä lastenneuvolassa helmi-lokakuun välisenä aikana. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

”Olemme kiinnostuneita siitä, mitä lapsiperheille oikeasti kuuluu. Jokaisen vanhemman osallistuminen kyselyyn on erityisen tärkeää, jotta tulokset kuvaavat todenmukaisesti perheiden hyvinvointia ja palvelukokemuksia. Vastaamalla lomakkeeseen vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisia palveluja perheille omalla alueella tarjotaan”, sanoo erikoistutkija Maaret Vuorenmaa.

Valtakunnallinen LTH-tutkimus toteutetaan tulevaisuudessa säännöllisesti joka toinen vuosi ja se kohdistuu vuorotellen 4-vuotiaiden ja 4 kk:n ikäisten lasten perheisiin.

Kunnat, tulevat maakunnat ja kaikki palvelut, joissa lapsiperheitä kohdataan, voivat hyödyntää tietoa palvelujen ja toiminnan kehittämisessä ja sote-seurannassa. Tietoa käytetään myös valtakunnallisessa ohjauksessa ja seurannassa sekä politiikkapäätösten arvioinnissa.

Lisätietoja

Verkkosivut: www.thl.fi/lth

Maaret Vuorenmaa

erikoistutkija

THL

puh. 029 524 7008

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Reija Klemetti

tutkimuspäällikkö

THL

puh. 029 524 7265

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Rika Rajala

tutkija

THL

puh. 029 524 7408

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Takaisin ylös