Menu

Tukioikeuksien siirto

Tällä sivulla avaamme tukioikeuksien siirtoon liittyviä asioita, kuten miten ne tehdään, miten toimitaan eri tilanteissa ja mitä tulee ottaa huomioon. 

Yleistä tukioikeuksien siirroista

Tukioikeuksia voidaan siirtää ainoastaan aktiiviviljelijöiden välillä (poislukien perintö-, ennakkoperintö- tai spv-tilanteet). Hallinnan siirron yhteydessä ei myöskään tarvitse enää siirtää vastaavaa määrää peltoa. Siirtohakemuksen 103B voi tulostaa lomakepalvelusta. Liitteeksi tarvitaan myös luovuttavan tilan lomake 103A, jonka saa Vipu-palvelusta tai maaseututoimesta. Siirtohakemuksen viimeinen jättöpäivä on yleensä kesäkuun puolivälissä, tarkka päivä kannattaa tarkistaa vuosittain, sillä siirtohakemuksella ei ole myöhästymispäiviä. Muistathan, että lomakkeille tulee molempien osapuolten allekirjoitukset.

Olemme tehneet pikaoppaan yleisimpiin siirtotilanteisiin, sen voit avata tästä tai katsoa ohjeita alempaa.

Tässä on myös hyvä ohjeistus siihen, miten 103A-lomakkeen voi itse löytää ja ottaa Vipu-palvelusta.

Hallinnansiirto

Tukioikeuksien hallinnansiirrossa tärkeintä on ilmoittaa vuokra-aika. Tukioikeuksia ei voi vuokrata toistaiseksi, eli lomakkeelle on ilmoitettava hallinnansiirron alkamis-ja loppumispäivä. Suullisissa sopimuksissa siirtoaika on vuoden kerrallaan. Siirtolomakkeiden lisäksi on liitteeksi tarvittaessa toimitettava peru-, kauppa- tai lahjakirja tilakaupoista. Vastaanottavalta tilalta ei tarvita kuin yhden osallisen allekirjoitus, esim. pariskunnan hallinnoidessa tilaa. Luovuttavalta tilalta tarvitaan aina kaikkien omistajien/perikunnan jäsenten allekirjoitukset.

Myynti/osto/lahjoitus

Tukioikeuksien omistuksen siirrossa tärkeintä on ruksia oikea omistuksen siirron syy, sekä kenelle tukioikeuksien hallinnansiirto omistuksen siirron myötä jää. Ja jos koko tilan tukioikeudet myydään, tulee myös muistaa ruksia "Koko tilan siirto"-kohta luovuttajan tietojen kohdasta. Siirtolomakkeiden liitteeksi tulee myös aina liittää peru-, kauppa- tai lahjakirja. Huomioikaa myös, että tukioikeuksia ei voi siirtää maatilayhtymän tms. nimiin, vaan oikeudet siirretään aina henkilöiden nimiin.

Tukioikeuksien hallintaoikeus-kohdassa hallinta jää kolmannelle osapuolelle silloin, jos luopuja on vuokrannut tukioikeuden aiemmin jollekin, ja haluaa nyt myydä kyseisen tukioikeuden kolmannelle osapuolelle eli vastaanottajalle. Tosin vastaanottaja voi olla myös vuokraaja, mutta siinäkin tapauksessa hallinta jää kolmannelle osapuolelle. Näin menetellen aiemmin tehtyä hallinnansiirtoa ei tarvitse perua. Hallinta siirtyy vastaanottajalle sitten automaattisesti vuokrauksen päätyttyä.

Tukioikeuksien hallintaoikeus-kohdassa hallinta jää luovuttajalle silloin, kun luopuja myy tukioikeuden vastaanottajalle, mutta haluaa kuitenkin vuokrata sen vielä itselleen X ajaksi. Tällöin lomakkeelle on myös kirjattava vuokrauksen alkamis- ja päättymispäivät. Hallinta siirtyy sitten vastaanottajalle automaattisesti vuokrauksen päätyttyä.

Tukioikeuksien hallinnansiirron viimeisen vuoden muuttaminen

Jos hallinnansiirron viimeistä voimassaolevaa vuotta haluaa muuttaa, tehdään se tavalliseen tapaan lomakkeilla 103B ja 103A. Lomakkeet täytetään kuten yleensä hallinnansiirrossa, mutta vuokra-ajaksi korjataan uusi vuokra-aika, eli mihin päivään hallinnansiirto halutaan päättää. Lisäksi olisi hyvä laittaa lomakkeen 103B-lisätietoihin alkuperäisen hallinnansiirtopäätöksen päätösnumero. Siirron osapuolia ei voi muuttaa, paitsi silloin jos jompi kumpi hallinnansiirron alkuperäisistä osapuolista on kuollut ja tilalle on muodostunut kuolinpesä. Tällöin allekirjoittajiksi tarvitaan jokainen kuolinpesän osakas.

Tiedoksi perikunnille/kuolinpesille

Tukioikeuksien omistajan kuoltua, voidaan tukioikeuksien omistajuutta jatkaa joko kuolinpesänä tai vaihtaa omistajuus perillis(t)en nimiin. 

Jos edesmennyt omistaja halutaan pitää edelleen omistajana, jokaiseen hallinnan -tai omistuksen siirtoon tarvitaan aina jokaisen perikunnan jäsenen allekirjoitus tai valtakirja. Valtakirjassa olisi hyvä lukea, että sillä on oikeus siirtää/myydä tukioikeuksia. Tarvitsemme maaseututoimeen kuitenkin ensimmäisellä kuolinpesän siirtokerralla virkatodistuksen edesmenneestä omistajasta, sekä perukirjan kopion. Perukirjasta emme tarvitse täydellisiä tietoja, vaan lähinnä ne sivut, joilta käy ilmi edesmenneen henkilön perilliset, miten tukioikeuksiin kohdistuva maatila/peltolohkot jaetaan, ja perikunnan jäsenten allekirjoitukset.

Jos omistaja halutaan vaihtaa, on maaseututoimeen toimitettava siirtolomakkeiden 103B ja 103A lisäksi virkatodistus edesmenneestä henkilöstä, ja perukirja kaikkien perikunnan jäsenten allekirjoituksilla. Perukirjasta emme tarvitse täydellisiä tietoja, vaan lähinnä ne sivut, joilta käy ilmi edesmenneen henkilön perilliset, miten tukioikeuksiin kohdistuva maatila/peltolohkot jaetaan, ja perikunnan jäsenten allekirjoitukset. Lomake 103B täytetään kuten normaalissa tukioikeuksien omistuksen siirrossa, mutta luovuttajaksi ja vastaanottajaksi laitetaan edesmenneen henkilön nimi/- kuolinpesä, jos omistus siirretään tasapuolisesti kaikkien perillisten nimiin. Lomakkeen kohdassa 3 ilmoitetaan sitten kaikkien niiden henkilöiden nimet ja hetut, joille tukioikeuksien omistus siirretään. Jos tukioikeudet on esim. perunkirjoissa jaettu jokaiselle erikseen, täytetään jokaiselle vastaanottajalle omat siirtolomakkeet 103B ja 103A eli tehdään jokaiselle omat siirrot.

Koko tilan hallinnan siirroissa huomioitavaa

Kun kaikki tilan tukioikeudet siirretään osana koko tilan hallinnan siirtoa, pitää luovuttajan ruksia lomakkeen 103B 1.kohdassa oleva kohta "Koko tilan siirto". Tukioikeuksien siirtolomakkeet tulee myös muistaa palauttaa maaseututoimeen 15 työpäivän kuluessa koko tilan hallinnan siirrosta.

Seuraa meitä

 Maaseutuhallintopalvelut

 Maaseutuhallintopalvelut

 Yhteystiedot

Heikinkuja 4,
04600 Mäntsälä
Sijainti kartalla

Yhteinen palvelunumeromme 
040 314 5266

Yhteinen sähköposti maaseutu(at)mantsala.fi

Liitteiden ym. lähetys osoitteeseen kirjaamo.maaseutu(at)mantsala.fi

Avoinna:
Koronatilanteesta johtuen, palvelemme nyt vain ajanvarauksella.

Maaseutupäällikkö Noora Fager-Pintilä
puh. 040 314 5945
noora.fager-pintila(at)mantsala.fi

Maaseutuasiamies Tero Heiskanen
puh. 040 314 5940
tero.heiskanen(at)mantsala.fi

Maaseutuasiamies Tiina Günther
puh. 040 314 5944
tiina.gunther(at)mantsala.fi

Maaseutuasiamies Irina Lähteenmaa
puh. 040 314 5943
irina.lahteenmaa(at)mantsala.fi

Maaseutuasiamies Anu Kirves
puh. 040 314 5942
anu.kirves(at)mantsala.fi

Mäntsälän kunnan puhelinvaihde
puh. (019)264 5000

Palaute

Saitko hyvää palvelua? Vai menikö palvelumme metsään? Kerro siitä meille!

Palautelomakkeen löydät painamalla tästä

Takaisin ylös