Menu

Tukioikeuksien siirto

Tällä sivulla avaamme tukioikeuksien siirtoon liittyviä asioita, kuten miten ne tehdään, miten toimitaan eri tilanteissa ja mitä tulee ottaa huomioon. 

Olemme tehneet pikaoppaan yleisimpiin siirtotilanteisiin, sen voit avata tästä tai katsoa ohjeita alempaa.

Yleistä tukioikeuksien siirroista

Tukioikeuksia voidaan siirtää ainoastaan aktiiviviljelijöiden välillä (poislukien perintö-, ennakkoperintö- tai spv-tilanteet). Hallinnan siirron yhteydessä ei myöskään tarvitse enää siirtää vastaavaa määrää peltoa. Siirtohakemuksen 103B voi tulostaa tästä.

Liitteeksi tarvitaan myös luovuttavan tilan lomake 103A, jonka saa Vipu-palvelusta tai maaseututoimesta. Tässä on ohjeistus siihen, miten 103A-lomakkeen voi itse löytää Vipu-palvelusta.

Siirtohakemuksen viimeinen jättöpäivä on yleensä kesäkuun puolivälissä, tarkka päivä kannattaa tarkistaa vuosittain, sillä siirtohakemuksella ei ole myöhästymispäiviä. Muistathan, että molemmille lomakkeille tulee molempien osapuolten allekirjoitukset.

Hallinnansiirto (vuokraus)

Tukioikeuksien hallinnansiirrossa tärkeintä on ilmoittaa vuokra-aika. Tukioikeuksia ei voi vuokrata toistaiseksi, eli lomakkeelle on ilmoitettava hallinnansiirron alkamis-ja loppumispäivä. Suullisissa sopimuksissa siirtoaika on vuoden kerrallaan. Siirtolomakkeiden lisäksi on liitteeksi tarvittaessa toimitettava peru-, kauppa- tai lahjakirja tilakaupoista. Vastaanottavalta tilalta ei tarvita kuin yhden osallisen allekirjoitus, esim. pariskunnan hallinnoidessa tilaa. Luovuttavalta tilalta tarvitaan aina kaikkien omistajien/perikunnan jäsenten allekirjoitukset.

Myynti/osto/lahjoitus

Tukioikeuksien omistuksen siirrossa tärkeintä on ruksia oikea omistuksen siirron syy, sekä kenelle tukioikeuksien hallinta omistuksen siirron myötä jää. Ja jos koko tilan tukioikeudet myydään, tulee myös muistaa ruksia "Koko tilan siirto"-kohta luovuttajan tietojen kohdasta. Siirtolomakkeiden liitteeksi tulee myös aina liittää peru-, kauppa- tai lahjakirja. Huomioikaa myös, että tukioikeuksia ei voi siirtää maatalous- tai kiinteistöyhtymän nimiin. Tukioikeudet rekisteröidään aina henkilöiden tai oikeushenkilöiden nimiin.

Tukioikeuksien hallintaoikeus-kohdassa hallinta jää kolmannelle osapuolelle silloin, kun vuokrattu tukioikeus myydään.

Tukioikeuksien hallintaoikeus-kohdassa hallinta jää luovuttajalle silloin, kun luopuja myy tukioikeuden vastaanottajalle, mutta haluaa kuitenkin jatkaa vuokralaisena X ajan. Tällöin lomakkeelle on kirjattava vuokrauksen alkamis- ja päättymispäivät. Hallinta siirtyy sitten vastaanottajalle automaattisesti vuokrauksen päätyttyä.

Tukioikeuksien hallinnansiirron viimeisen vuoden muuttaminen

Jos hallinnansiirron viimeistä voimassaolevaa vuotta haluaa muuttaa, tehdään se tavalliseen tapaan lomakkeilla 103B ja 103A. Lomakkeet täytetään kuten yleensä hallinnansiirrossa, mutta vuokra-ajaksi korjataan uusi vuokra-aika, eli mihin päivään hallinnansiirto halutaan päättää. Lisäksi olisi hyvä laittaa lomakkeen 103B-lisätietoihin alkuperäisen hallinnansiirtopäätöksen päätösnumero. Siirron osapuolia ei voi muuttaa, paitsi silloin jos jompi kumpi hallinnansiirron alkuperäisistä osapuolista on kuollut ja tilalle on muodostunut kuolinpesä. Tällöin allekirjoittajiksi tarvitaan jokainen kuolinpesän osakas.

Tiedoksi perikunnille/kuolinpesille

Tukioikeuksien omistajan kuoltua, voidaan tukioikeuksien omistajuutta jatkaa joko kuolinpesänä tai vaihtaa omistajuus perillis(t)en nimiin. 

Jos kuolinpesä halutaan pitää edelleen omistajana, jokaiseen hallinnan -tai omistuksen siirtoon tarvitaan aina jokaisen perikunnan jäsenen allekirjoitus tai valtakirja. Valtakirjassa olisi hyvä lukea, että sillä on oikeus siirtää/myydä tukioikeuksia. Tarvitsemme maaseututoimeen kuitenkin ensimmäisellä siirtokerralla vainajan perukirjan kopion (tai jos perunkirjoitusta ei ole vielä tehty, riittää virkatodistuskin). Perukirjasta emme tarvitse täydellisiä tietoja, vaan sivut, joilta käy ilmi edesmenneen henkilön perilliset, miten tukioikeuksiin kohdistuva maatila/peltolohkot jaetaan, ja perikunnan jäsenten allekirjoitukset.

Jos omistaja halutaan vaihtaa, tukioikeuksien siirto riippuu siitä, miten tukioikeudet on perinnönjaossa jaettu. Näissä tapauksissa olkaa yhteydessä maaseututoimeen.

Seuraa meitä

kuva1Somepersoona Mahku seikkailee   
                 maaseututoimen sometileillä

 Maaseutuhallintopalvelut

 Maaseutuhallintopalvelut

 Yhteystiedot

Heikinkuja 4,
04600 Mäntsälä
Sijainti kartalla

Yhteinen palvelunumeromme 
040 314 5266

Yhteinen sähköposti maaseutu(at)mantsala.fi

Liitteiden ym. lähetys osoitteeseen kirjaamo.maaseutu(at)mantsala.fi

Avoinna:
Keskiviikkoisin 9 - 15 (toistaiseksi)

Maaseutupäällikkö Noora Fager-Pintilä
puh. 040 314 5945
noora.fager-pintila(at)mantsala.fi

Maaseutuasiamies Tero Heiskanen
puh. 040 314 5940
tero.heiskanen(at)mantsala.fi

Maaseutuasiamies Tiina Günther
puh. 040 314 5944
tiina.gunther(at)mantsala.fi

Maaseutuasiamies Irina Lähteenmaa
puh. 040 314 5943
irina.lahteenmaa(at)mantsala.fi

Maaseutuasiamies Anu Kirves
puh. 040 314 5942
anu.kirves(at)mantsala.fi

Vs. maaseutuasiamies Juho Kuisma
puh. 040 314 5941
juho.kuisma(at)mantsala.fi

Mäntsälän kunnan puhelinvaihde
puh. (019)264 5000

Palaute

Saitko hyvää palvelua? Vai menikö palvelumme metsään? Kerro siitä meille!

Palautelomakkeen löydät painamalla tästä

Takaisin ylös