Menu

Sepänmäen käsityömuseo

Hirvihaaran kylä
Sepänmäki 10, 04680 Hirvihaara

puh. 040-3145 929 / kesäisin

Käsityömuseo sijaitsee Hirvihaaran kylässä 6 km kirkonkylästä etelään (opasteet 140, 145, 53-55 teiltä).
Näytä suurempi kartta

Lisätietoja: Sirkku Mäkelä, p. 040 3145 214 (museotoiminta) tai Tarja Kuusela, p. 040 3145 397 (kahvilatoiminta ja tapahtumien tuottaminen)

Avoinna 6.6. - 12.8.2018
Ke-Su klo 11-17 (ma-ti suljettu, juhannuksena suljettu) , tilausryhmävaraukset 14.5.-31.8.2018

Katso kunnan tapahtumakalenterista !  Mäntsälän kunta kulttuuripalvelut, Sepänmäen museon  Facebook

sepanmaki Sisäänpääsymaksut

4,50 € aikuiset
2,00 € lapset (7-15 v.), päiväkoti- ja koululaisryhmät (2,00 €/hlö, ohjaajat /aikuiset: ei maksua)
3,50 € eläkeläiset, opiskelijat, ryhmät (vähintään 10 henkilöä 3,50 €/hlö)
10,00 € perhelippu (2 aik.+2 lasta)

Opastus; kesto n. 1 t, ryhmille tilattava etukäteen Opas puh. 040-3145 929

kahvitupa-sisalta Mäntsälän Hirvihaarassa sijaitseva Sepänmäen käsityömuseo on elävä ja toimiva ulkomuseo, joka kertoo 1700-, 1800- ja 1900-luvun elämästä hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla. Eri ammatti-ryhmien työpajat ovat alkuperäisellä tavalla viehättävien asuntojen yhteydessä.

Vanhat pihamuodot ovat kauniita ja sopusuhtaisia. Mökkien välissä kiertelevät polut yhdistävät eri pihat mielekkääksi kokonaisuudeksi, johtaen kävijän mökiltä toiselle. Vanha käsityöläisten asuma-alue on entistetty museoksi: sinne on kerätty n. 8 000 käsityöhön liittyvää esinettä ja yli hehtaarin suuruisella alueella on 20 eri rakennusta ja niissä 14 verstasta tai työtilaa.

Useimmat museorakennukset ovat alkuperäisellä paikallaan, vain aikaisemmin hävitettyjen mökkien tilalle on siirretty vastaavanlaiset rakennukset. Myös mökkien nimet “Pirkkala”, “Sepäntupa”, “Jokapaikka”, “Hemmilä”, “Leppälä” ja “Koskela” ovat alkuperäisiä
paikannimiä. Näin Sepänmäki pikkumökkeineen muodostaa mielenkiintoisen asutusrypäleen, joka selvästi kertoo aidosta entisaikaisesta mäntsäläläisestä elämänmuodosta.

kahvitupa Koskelan kahvituvassa toimii kahvila ja museokauppa Tarinavakka

Asiakastilauksia otetaan vastaan, ja esim. merkki- ja juhlapäivien vietto voidaan sopia kahvion normaalinaukioloajan ulkopuolelle mahdollisuuksien mukaan. Koskelan kahvituvan lisäksi museolla on Verstas Ravintola. Kahvitus ja ruokaileminen on mahdollista sisätiloissa korkeintaan noin 30 hengelle ja sään salliessa terassin käyttö lisää vielä tilat n. 20 hengelle. Kahviossa tarjoillaan kahvia, virvokkeita, leivonnaisia, makeisia ja jäätelöä. 

Lounastarjoilut on tapahtumapäivinä ja muulloin tilaustarjoiluissa Koskelan Kahvitupa sovitusti: tarjouspyynnöt kesä aikana museon puhelimeen.

Tule ja nauti omasta paikalliskulttuurista museon vanhassa maalaispihapiirissä - kahvikupin ääressä!

Museo on mukana:

Museokortti-museoissa

Suomi100 juhlavuonna museoiden Yhteinen perintö -hankkeessa

Markalla Merkkareita - nyt laitetaan 1970-luvun lapsuusmuistot pakettiin

Markalla Merkkareita

Sepänmäen museon kesätapahtumat 2018

Perinteisiä työtapoja aidossa ympäristössä. Käsityönäytöksissä seppä, puuseppä, kehrääjä, nyplääjä, kutoja ja energiaparantaja esittelevät taitojaan. Tule tutustumaan paikalliseen, omaleimaiseen koko perheen kulttuuripaikkaan!

  • KOTIELÄINPÄIVÄ to 10.5.2018 klo 10-12 Vapaa pääsy tapahtumaan. Tapahtumassa on lounaskahvila auki. Järjestäjänä MLL Mäntsälä

  • SEPÄNMÄKI SOI konserttipäivä - populaarimusiikkia, kuorolaulua, bandeja, yhteislaulua, kansanmusiikkia, tanssia jne. Esiintyjiä läheltä ja kaukaa. Sepänmäki Soi -ohjelma museoalueella varmistuu huhtikuussa.  Lisätietoja kunnan kulttuuripalvelut.

  • TAITEEN JA KÄDEN TAIDON PÄIVÄ  Perinteisiä kädentaitajia on näyttämässä kädentaitoja ja vanhoja työtapoja käsityöläisten asumuksissa, sekä tämän päivän käsityötä ja askartelua museolla. Kävijöillä on mahdollisuus kokeilla omia kädentaitojaan ja osallistua materiaalimaksuin erilaisiin taidepajoihin. Kahvia, herkkuja, lettuja ja makkaraa myydään museoalueella. Liput 5€, lapset ilmaiseksi (Lisätietoja Mäntsälä Seura , Mäntsälän Taideyhdistys ja  Hirvihaaran Kyläyhdistys)

  • RAVINTOLAPÄIVÄ RUNON JA SUVEN PÄIVÄNÄ pe 6.7.2018 klo 11-15 Eino Leinon päivänä museoalueella on ravintolapäivä, jolloin eri pop-up ruokapisteissä myydään hyviä herkkuja ja lounasta museolla vieraileville. Ohjelmassa runonlausuntaa ja kesäistä musiikkia. Museoalueelle ilmainen sisäänpääsy. Huom. Pop-up ravintoloiden on ilmoittauduttava ennakkoon kulttuuripalveluihin. Runonlausujat ja trubaduurit voivat ilmoittautua etukäteen tai käydä esiintymään ex-tempore. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Kulttuuripalvelut puh. 040-3145 397.

  • SEPÄNMÄEN MAALAISMARKKINAT su 12.8.2018 klo 10-14 (Lisätietoja: Kunnan kulttuuripalvelut) Myyjien ilmoittautuminen 8.6.2016 alkaen: Tarja Kuusela puh. 040-3145 397 tai museon oppaalle puh. 040-3145929 (varasijalista). Viimeisiä jäljelle jääneitä paikkoja on  jaossa elokuun alkuun saakka (museo-opas/heinäkuu). Perinteisillä Sepänmäen maalaismarkkinoilla on n. 50 myyjää myymässä erilaisia käsitöitä ja leivonnaisia vanhan ajan tapaan.  Museoalueella markkinameininkiä  - musiikkia, hyvää syötävää, kahvia, jäätelöä ja ostettavana paljon erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Ilmainen pääsy museolle. Maalaismarkkinat   Facebookissa.

pienennetty sep mm2017 kuuselallemainoskuva

Tapahtumissa on lounaskahvila ja museokauppa avoinna. Herkkuja myydään myös ulkona tapahtuma-alueella!

Katso tulevan kesätapahtumat myös kunnan tapahtumakalenterista (kunnan pääsivulla oikea laita)!

Sepänmäen museon tapahtumatuotanto

Tapahtumallisista päivistä vastaavat Hirvihaaran kyläyhdistys ry, Mäntsälä Seura ry, Mäntsälän MLL, MäntsäläLive, Mäntsälän Taideyhdistys ry ja yksittäiset kulttuuritoimijat yhdessä kulttuuri- ja museotoimen kanssa.(Lisätiedot: Kulttuuripalvelut/kulttuurisihteeri p. 040-3145397). Tapahtumissa on mukana esiintymässä ja ohjelmaa tuottamassa useat yhdistykset, yrittäjät ja yksityiset kulttuuritoimijat.

Tiedottaminen

 png facebook logo for email marketing you can trust 1000FACEBOOK

  

 Ajankohtaista

 kulttuuriviikko ruudulla 2018 muokkaa pienemmaksi

 Yhteystiedot

Kulttuurisihteeri

Tarja Kuusela

Mäntsälän kunta,
Vapaa-aikapalvelut

Kulttuuripalvelut

Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä

puh. 040-3145 397

email: etunimi.sukunimi(at)mantsala.fi

 

Takaisin ylös