Menu

Mäntsälän sivistyspalvelualue tiedottaa 13.10: Opetuksen ja varhaiskasvatuksen koronasuosituksia ja -linjauksia päivitetään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tiistaina 12.10. julkaisseet uudet suositukset koronaan liittyen. Alueelliset ja paikalliset viranomaiset tarkentavat ja täsmentävät annettuja valtakunnallisia suosituksia paikallinen epidemiatilanne huomioiden. KEUSOTEn alueella kouluissa ja varhaiskasvatuksessa noudatetaan toistaiseksi aiemmin annettuja suosituksia, esimerkiksi Keusoten maskisuositusta 8.10

KEUSOTE on ilmoittanut tiedottavansa uudelleen mahdollisesti perjantaina kasvomaskien käyttöön liittyen. Syysloman jälkeen on mahdollista odottaa myös muiden valtakunnallisen suosituksen kohtien alueellista tarkastelua.

THL:n ja OKM:n valtakunnallisessa suosituksessa korostetaan edelleen väljyyden ja hygieniasuositusten huomioimista ja tarpeettomien fyysisten kontaktien välttämistätartuntojen ja altistusten ehkäisemiseksi. Erityisen tärkeää on, ettei kouluihin ja varhaiskasvatukseen tulla oireisena tai sairaana. Uudessa valtakunnallisessa suosituksessa on myös lievennyksiä elokuussa annettuun suositukseen verrattuna. Uusi suositus ei kuitenkaan sisällä yleistä kansallista maskisuositusta, koska tartuntariski varhaiskasvatuksessa ja kouluissa on ollut pieni.

Mäntsälän sivistyspalvelualue on lisäksi linjannut, että kun toimitaan terveysturvallisuus huomioiden

  • leirikouluja on mahdollista järjestää syysloman jälkeen
  • ulkomaille suunnattuja leirikouluja ei suositella
  • painotetun opetuksen (yrittäjyys- ja tiku-luokka) pääsykokeet voidaan toteuttaa lähitapaamisina. Järjestelyssä huomioidaan erityisesti tartuntatautilain 58c§:n säädökset 
  • koulutilojen käyttö muuhun toimintaan (esimerkiksi kouludisko tai myyjäisten järjestäminen, koulun iltakäyttö): tilan käyttäjällä on vastuu terveysturvallisuuden toteuttamisesta. Sivistyspalvelualue ei suosittele kiinteästi kouluun liittyvien toimijoiden (esimerkiksi vanhempainyhdistyksen) sellaisen toiminnan järjestämistä, jonka toteutuminen ei ole erityisen välttämätöntä ja jossa tartuntamahdollisuudet ovat ilmeisiä. Tätä linjausta tarkastellaan uudelleen syysloman jälkeen, kun yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuudesta on saatu lisätietoa.

Annettujen suosituksen tarkoituksena on tukea varhaiskasvatuksen ja koulutuksen turvallista järjestämistä sekä tilojen turvallista käyttöä koronaepidemian aikana. Suosituksia noudattamalla voidaan estää tartuntoja ja vähentää altistumisia. Jos alueellisia tartuntarypäitä ilmenee, epidemiaa torjutaan ensisijaisesti paikallisilla ja alueellisilla toimilla tartuntatautilakiin perustuen.

Jos koulussa tai varhaiskasvatuksessa todetaan koronavirustartunta, tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koulussa tai varhaiskasvatuksessa todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, altistuneet jäljitetään ja asetetaan tartuntatautilain nojalla karanteeniin. Koronavirustartunnan saaneen on siten oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta tartuntatautilääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

KEUSOTE tiedotti maanantaina 11.10., että varhaiskasvatuksessa vähennetään karanteeniin asettamista. Jos varhaiskasvatuksessa koronatartunnan saanut on yksittäinen lapsi, tiedotetaan pienen riskin altistumisesta ryhmää ja huoltajia, mutta karanteeneja ei enää aseteta.

KEUSOTE muistuttaa, että koronatestissä käymistä suositellaan alle 12-vuotiaille seuraavissa tilanteissa:

  • Lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.
  • Lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Oireettomia altistuneita tai karanteeniin asetettuja ei enää pääsääntöisesti testata.

Altistuneille 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille suositellaan testiin hakeutumista kaikissa tilanteissa.

KEUSOTEn alueella varhaiskasvatuksen työntekijöillä ja vanhemmilla on ollut mahdollista suojautua kahdella rokoteannoksella vakavaa koronavirustautia vastaan. Rokotussarjan aloittaminen on edelleen mahdollista.

Lähteet ja linkkiosoitteet:

Koronaturvallisuudesta paikallisia toimia korostava uusi suositus varhaiskasvatukseen, oppilaitoksille ja korkeakouluille - OKM - Opetus- ja kulttuuriministeriö (minedu.fi) 12.10.2021

Suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana (minedu.fi) 12.10.2021

Kasvomaskisuositus-ohje ja kasvomaskien jakelu vähävaraisille - (keski-uudenmaansote.fi) 8.10.2021

Keusoten koronatestauskriteerit 

Tartuntatautilaki https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161227#L6P58c

https://www.keski-uudenmaansote.fi/ajankohtaista/koronatilannekatsaus-11.10.21--epidemiatilanne-jatkuu-haastavana/ 11.10.2021

Takaisin ylös