Menu

Sivistystoimialan tiedote 22.9. THL:n päivitetyt suositukset: korona ja lapset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittänyt maanantaina 20.9. suosituksia koronavirukseen liittyen. Päivitetyt suositukset koskevat alle 12-vuotiaiden lasten testaamista, varhaiskasvatukseen ja kouluun palaamista virusinfektion sairastamisen jälkeen sekä altistuneiden määrittelyä varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Alle 12-vuotiaiden testaaminen

THL suosittelee, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana
  • lapsella on oireita ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
  • lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Rokottamattomien ja oireisten yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita. 

Varhaiskasvatukseen tai kouluun palaaminen

THL suosittelee, että lapsi ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänelle tulee tuoreeseen virusinfektioon sopivia oireita.

  • lieviä oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, kun lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin esimerkiksi nuhaa, kuumetta tai yskää.
  • Perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet.
  • Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa, vaikka oireet eivät olisikaan vielä kokonaan väistyneet.

Virusinfektioissa, myös koronassa, tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, eikä jälkioireena mahdollisesti jatkuva pieni nuha tai yskä muuta tätä. 

Linkki THL:n tiedotteeseen

Korona-altistumisen määrittelyn ohjeet

THL on myös päivittänyt ohjeita korona-altistumisten määrittelyyn varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa. Tämä ohje on luettavissa tästä linkistä.

Ohjeiden mukaisesti esimerkiksi samassa luokassa/tilassa oleskelleista kartoitetaan varsinaisesti altistuneet eli ne henkilöt, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on ollut tosiasiallisesti lähikontaktissa. Ainoastaan lähikontaktissa olleet asetetaan karanteeniin.

  • Muille samassa tilassa oleskelleille voidaan yleisesti tiedottaa pienen tartuntariskin altistumistilanteesta ja kehottaa hakeutumaan testiin omaehtoisesti, jos oireita ilmenee.   

Lisäksi tiedotetaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valmistelee parhaillaan uutta kasvomaskisuositusta, jonka julkaisua odotetaan torstaihin 30.9. mennessä. Saatujen tietojen perusteella suositus koskee erityisesti kaksi rokotetta saaneita.

Myös avoimen varhaiskasvatuksen ryhmäkokosuositusta on päivitetty. Avoimen varhaiskasvatuksen ryhmän kooksi suositellaan noin 15 henkilöä.

Takaisin ylös