Menu

Vs. sivistysjohtajan kirje - tsempataan vielä!

Vs. sivistysjohtajan kirje pääsiäisviikolle (julkaistu Wilmassa 31.3.21)

Hyvät huoltajat ja oppilaat, opettajat ja muu henkilökunta,

Toissapäivänä vietimme jo toista peräkkäistä poikkeusajan palmusunnuntaita covid-19:n vuoksi. Pienet virpojat ilahduttivat mieltä värikkäine asuineen ja virpomavarpuineen, vaikka virpominen tapahtui ainoastaan välimatkan päästä ja palkkakin pakattiin valmiiksi muovipusseihin, jotta hygieniaohjeet tulisivat noudatetuiksi.

Ymmärrän hyvin, että turvallisuusmääräykset ja rajoitukset väsyttävät ja kyllästyttävät, mutta vielä emme voi väljentää niitä, sillä Keusoten alueen tartuntatautimäärät ovat pysyneet tammikuun lopusta alkaen korkealla tasolla. Aluehallintovirasto ja Keusote ilmoittivatkin äskettäin päätöksistä toisen asteen ja yläluokkien opetuksen jatkumisesta etäopetuksena sekä myös muiden rajoitusten jatkamisesta huhtikuun puolivälin tietämiin. Rajoitusten jatkaminen, niin harmittavaa kuin se onkin, on mielestäni hyvin perusteltua, jottei alueemme tartuntatilanne entisestään huononisi ja sairaalahoidon kuormitus yhä kasvaisi. Sellaisen kehityksen myötä joutuisimme ainoastaan nykyistä tiukempien rajoitusten piiriin.

Mäntsälässä huolestuneita yhteydenottoja on aiheuttanut erityisesti eräiden lasten ja nuorten käyttäytyminen, joka on antanut vaikutelmaa välinpitämättömästä suhtautumisesta epidemian leviämiseen. On ymmärrettävää, että nuoret hakeutuvat toistensa seuraan, vaikka suositeltavampaa olisi, että yhteydenpidossa vältettäisiin lähikontakteja. Huoltajia kannustetaankin aktiiviseen keskusteluun oman lapsensa ja nuorensa kanssa sekä hänen vapaa-ajanviettotapojensa aktiivista seuraamista. Tilanne on koronan vuoksi erityisen hankala nuorille osin siksi, että nuorisotilat ja monet kokoontumis- ja harrastuspaikat ovat kiinni.

Mikäli jaksamme yhdessä vielä muutamia viikkoja rajoittaa lähikontakteja ja noudattaa viranomaisten antamia suosituksia, saamme todennäköisesti tartuntojen määrän laskusuuntaan ja voisimme sen myötä vaiheittain siirtyä normaalimpaan elämäntapaan. Tämän ja normaalin kesän mahdollistamiseksi edellytetään meiltä kaikilta yhteistä halua ja jaksamista taudin leviämisen estämiseksi ja heikoimpien, ikääntyneiden ja muihin riskiryhmiin kuuluvien, suojelemiseksi.

Kulunut kouluvuosi on ollut haastava kaikille oppilaille ja kotijoukoille sekä koko kasvatuksen ja sivistyksen toimialan työntekijöille. Silti esitän toiveen, että kaikilla perheillä olisi mahdollisuus järjestää tuleva lasten ja nuorten viikonloppuvapaa, pääsiäisen juhlat ja tapaamiset edelleen kontakteja rajoittaen ja terveysturvallisuutta noudattaen. Erityisen tärkeää on pysytellä kotona, mikäli lieviäkin covid-19:n oireita ilmenee, sekä niiden tullessa kouluikäisten ja aikuisten viipymättä hakeutua koronavirustestiin. 

Kulunut kouluvuosi on ollut venymisen ja joustamisen vuosi. Onneksi kuljemme joka päivä kohti kesää ja valoa, kuten luonnossa jo vahvasti näkyy ja kuuluu.

Mäntsälässä tiistaina 30.3.2021

Janne Mäkinen

vs. sivistysjohtaja

Tiedotuksia ja ajantasaisia ohjeistuksia Keusoten ja Mäntsälän kunnan sivuilta 
Ajankohtaista koronaviruksesta, tietoa ja neuvoja - (keski-uudenmaansote.fi) ja
Etusivu - Mäntsälän kunta (mantsala.fi).
Koronavirustietoa eri kielillä: Coronavirus - COVID-19 / Information in other languages - (keski-uudenmaansote.fi)

Takaisin ylös