Menu

11.1.21 Keski-Uudenmaan soten tiedote: maskin käyttösuositus 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille

Keski-Uudenmaan sote tiedottaa 11.1.2021

THL päivitti maskisuositustaan – maskin käyttöä suositellaan jatkossa 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille

Keusote suosittelee kasvomaskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä  vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.

Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta
luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.

Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.

Maskisuosituksemme löytyy verkkosivuiltamme osoitteesta https://www.keskiuudenmaansote.fi/koronavirus/maskisuositus-ohje/.

Yleisohjeet koronatilanteeseen
Mikäli epäilet altistuneesi, seuraa terveydentilaasi aktiivisemmin ja vältä liikkumista koulussa, työpaikalla tai julkisissa tiloissa oireisena. Mikäli ilmenee lieviäkin oireita, hakeudu koronavirustestiin, ja jää kotiin, kunnes saat negatiivisen koronavirustuloksen. Yleistietoa karanteenista löydät verkkosivuiltamme osoitteesta www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus. Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. 

Keusoten alueen asukkaat voivat tehdä koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi. Koronavirustestiin Keusoten alueella pääsee myös Nettipalvelun kautta osoitteessa www.keusote.fi/nettipalvelu tai soittamalla Koronahoitopuhelimeen, p. 019 226 0099, 8-20.

Lisätiedot kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen, p. 040 182 5797

Tietoa koronaviruksesta:
• Keusoten alueen koronasuositukset ja rajoitukset https://www.keskiuudenmaansote.fi/koronavirus/koronasuositukset-ja-rajoitukset/
• Keusoten suositus kasvomaskin käytöstä https://www.keskiuudenmaansote.fi/ajankohtaista/koronatartunnat-keski-uudenmaan-soten-alueellakiihtymisvaiheessa--maskisuositus-kayttoon/
• Kysymyksiä ja vastauksia maskisuosituksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-jarokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-jasuojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille/kysymyksia-javastauksia-maskisuosituksesta
• Tietoa kankaisista kasvomaskeista ja käyttöohjeita
https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/tietoa-itse-tehdyista-kasvomaskeista
• Ajankohtaista Keusoten alueen koronavirustartunnoista www.keskiuudenmaansote.fi/koronavirus
• Kansallinen koronavirusseuranta ja ohjeet kansalaisille, www.thl.fi
• Yleiset hengitystieinfektion kotihoito-ohjeet
https://www.terveyskyla.fi/keuhkotalo/tietoakeuhkosairauksista/hengitystieinfektiot/itsehoito
• Koronahoitopuhelin, p. 019 226 0099, 8 – 20
• Koronaoirearvio ja ajanvaraus näytteenottoon koronabotti.hus.fi
• 24h yhteydenotto terveyspalveluihin https://pro.klinik.fi/contact/keusote

Takaisin ylös