Menu

Keski-Uudenmaan sote tiedottaa 26.11.2020 Keusoten alueella koronavirusepidemia edelleen kiihtymässä - suosituksia ja rajoituksia tiukennetaan

Huom!  Mäntsälän kunta tarkentaa omia rajoituksiaan ja suosituksiaan perjantain 27.11. aikana. Tiedotamme asiasta kotisivuillamme ja Facebookissa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä TIEDOTE

Uudenmaan alueen koronavirusepidemia on leviämisvaiheessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on 24.11.20 antanut ohjeet koronasuositusten ja rajoitusten tiukentamisesta myös Keusoten alueella. Tiukemmilla suosituksilla ja rajoituksilla pyritään estämään leviämisvaiheeseen ajautuminen.

Alueellamme koronatartuntojen ilmaantuvuus on noussut jyrkästi noin kahdessa viikossa 28:nnesta 68:aan / 100 000 / 14 päivää. Kolmasosa tartunnoista ei ole jäljitettävissä, jonka vuoksi rajoituksia tulee kohdentaa laajasti eri tilanteisiin, joissa ihmiset kokoontuvat yhteen.
Suositusten ja rajoitusten jatkosta viestitään 16.12, ja aina tarvittaessa, kun tilanne muuttuu. 

Yleiset suositukset
Yleinen maskisuositus jatkuu Keusoten alueella edelleen. Vahva maskin käytön suositus koskee kaikkia sisätiloja kodin ulkopuolella.
Ruoka- ja kahvitauot työpaikoilla tulee toteuttaa porrastaen, jotta vältetään työntekijöiden altistumista ja kotikaranteeniin joutumista.

Yksityistilaisuudet
Keusote suosittaa, että yksityistilaisuuksia ei pidetä eikä niihin osallistuta 26.11.-18.12. Poikkeuksena suositukseen ovat muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää (enintään 10 henkilöä). 

Yleisötilaisuudet
Yleisötilaisuuksien rajoitusten muutoksista tiedotetaan erikseen, kun pian ilmestyvä EteläSuomen aluehallintoviraston uusi määräys on julkaistu.

Joukkue-, ryhmä- ja kontaktilajiharrastukset
Aikuisten joukkue-, ryhmä- ja kontaktilajiharrastustoiminnan keskeytys jatkuu edelleen toistaiseksi. Keskeytys tarkoittaa kaikkea ryhmässä tehtävää harrastustoimintaa sisä- ja ulkotiloissa. Harrastustoimintaa suositellaan mahdollisuuksien mukaan harjoittamaan etämuotoisena. Ainoastaan yli 20-vuotiaiden maajoukkuetason, SM-tason, ykkösdivisioonan tai kansainväliselle huipulle tähtäävän ammattimaisen harjoittelun kohdalla tehdään poikkeus. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan suosituksia valmistellaan ja niistä tiedotetaan erikseen.

Opetuksen järjestäminen
Keusote suosittaa julkisen ja yksityisen opetuksen järjestäjille, että korkeakouluissa ja 2. asteen opetuksessa (Yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, lukiokoulutuksessa, ammatillisessa koulutuksessa, aikuisten taiteen perusopetuksessa, vapaassa sivistystyössä ja aikuisten perusopetuksessa) siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen alkaen 30.11. ja joululomaan 2020 asti. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta. Etäopetuksen järjestelyt toteutetaan siten, että niiden negatiiviset vaikutukset opintojen etenemiselle voidaan minimoida. Välttämätöntä lähiopetusta tai siihen verrattavaa toimintaa ovat esimerkiksi osaamisen näyttö tai valintakoe. Välttämättömäksi katsotaan sellainen toiminta, joka ei ole lainkaan mahdollista etänä esimerkiksi siksi, että toiminta vaatii välineitä tai laitteita, joita opiskelija ei voi käyttää muualla kuin oppilaitoksen tiloissa.

Maskisuositus ala- ja yläkoulujen sekä päiväkotien henkilökunnalle
Keusote painottaa vahvasti ala- ja yläkoulujen sekä päiväkotien työnantajia edellyttämään kasvomaskin käyttöä henkilökunnalle 23.11. alkaen toistaiseksi. Tilanteissa, joissa työntekijällä on lääketieteellinen syy olla käyttämättä kasvomaskia, voidaan harkita visiirin käyttöä.

Maskisuositus yläkoulun oppilaille
Keusote painottaa vahvasti kasvomaskin käyttöä yläkoulun oppilaille 23.11. alkaen toistaiseksi. Kunta tarjoaa kasvomaskit oppilaille, ja ohjeistaa käytöstä erikseen. Keusote ja kunnat jakavat vähävaraisille maskeja. Maskisuositus taksin kuljettajille ja matkustajille Keusote painottaa vahvasti kasvomaskin käyttöä taksin kuljettajille ja matkustajille toistaiseksi. Suositus koskettaa myös koulukuljetuksia.

Etätyösuositus
Keusote painottaa, että etätyötä tulee suosia aina kun mahdollista.

Julkisten tilojen käyttö
Keusote painottaa vahvasti kuntia ja toiminnanharjoittajia harkitsemaan hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti kokonaan 26.11.-18.12. Lisäksi lähiliikuntapaikat, kuten tekonurmet ja tekojäät suositellaan suljettavaksi.  Julkisilla tiloilla tarkoitetaan yleisölle avoimia tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin asiakas-, osallistuja- ja odotustiloja, joissa tartuntariskiä lisääviä lähikontakteja tai muita tartunnan mahdollistavia kontakteja merkittävästi syntyy tai niitä on tilojen käyttöön liittyvin rakenteellisin sekä toiminnallisin ratkaisuin hankala välttää. Keusote suosittelee väestölle tällaisten tilojen muusta kuin välttämättömästä käytöstä pidättymistä.
Erityisesti tällaisina tiloina voidaan pitää seuraavia tiloja:
1) kuntosalit ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat, vastaavaan ryhmätoimintaan käytettävät tilat sisällä ja ulkona.
2) kirjastot, museot, uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat ja yleiset saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;
3) huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhat;
4) sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;
5) kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Keusoten sosiaali- ja terveyspalveluiden tilat
Odotustilojen käyttöä rajoitetaan 26.11. toistaiseksi. Sote-palveluissa suosittelemme ensisijaisesti etäpalvelujen käyttöä. Niissä tapauksissa, joissa läsnäkäynti on välttämätön, suosittelemme paikalle tuloa vain ennakkoyhteydenoton jälkeen, ja juuri ennen sovittua aikaa,
sekä seuraamaan ohjeistuksia paikan päällä.

Lisätiedot palvelujohtaja, Tiina Salminen, p. 050 497 2649.

keusotelogo

Takaisin ylös