Menu

Keski-Uudenmaan sote tiedottaa 21.11.20 / Koronatilanne huonontunut merkittävästi Keusoten alueella

Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymä

Koronaepidemiatilanne Keusoten alueella huononee nyt nopeasti. Ilmaantuvuus on noussut ennätykselliseen lukuun 59/100 000 /2 vko. Keusoten alueella otetaan käyttöön 23.11. tiukemmat suositukset ja rajoitukset koronavirusepidemian laajenemisen ehkäisemiseksi. 

Ohjeiden noudattaminen on välttämätöntä, jotta tilanne ei muutu hallitsemattomaksi.  Mm. yli 20-vuotiaiden aikuisten ryhmäharrastusten tauottamisella 13.12 saakka pyritään estämään alueemme joutumisen leviämisvaiheeseen, kuten pääkaupunkiseudulla on tapahtunut.

On tärkeää huomata, ja suositukseemme on tarkennettu, että Keusoten alueella ryhmäharrastuksilla tarkoitetaan muitakin kuin ryhmässä tehtäviä urheiluharrastuksia.  Urheilussa ainoastaan maajoukkuetason, SM-tason, ykkösdivisioonan tai kansainväliselle huipulle tähtäävän ammattimaisen harjoittelun kohdalla tehdään poikkeus. Taksin kuljettajien ja matkustajien maskisuositus koskee myös koulukuljetuksia. Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella pidettäväksi lainkaan, ja pienempienkin tilaisuuksien tarpeellisuutta on nyt syytä harkita tarkkaan.

Lauantain 21.11. aikana uusia koronavirustartuntoja on todettu 21. Tartunnat kunnittain: Hyvinkää 7, Järvenpää 5, Mäntsälä 2, Nurmijärvi 2, Tuusula 5. Kokonaistartuntojen määrä 769. Tartunnat ovat peräisin perhepiiristä, ystävien tapaamisista pääkaupunkiseudulla, risteilyiltä, illanvietoista, työpaikoilta, kouluista ja salibandystä. Osa tartunnoista on sellaisia, että niitä ei voida jäljittää.

Vaikka oireet ovat lievät, on syytä mennä testiin nopeasti, ja jäädä pois työstä tai koulusta, sekä välttää sosiaalisia kontakteja jatkotartuntojen ehkäisemiseksi. 

Lisäksi alueellamme on todettu tänään joukkoaltistumisia, joista tarkemmin tiedotteet verkkosivuillamme. 

·        Järvenpään Seurakuntaopistolla joukkoaltistuminen koronavirukselle

·        Järvenpäässä Jampankaaren Vaahterakodissa altistumisia koronavirukselle

·        Järvenpään Yhteiskoulussa, Juholan yksikössä uusi joukkoaltistuminen koronavirukselle

Mikäli epäilet altistuneesi, seuraa terveydentilaasi aktiivisemmin ja vältä liikkumista koulussa, työpaikalla tai julkisissa tiloissa oireisena. Mikäli ilmenee lieviäkin oireita, hakeudu koronavirustestiin, ja jää kotiin, kunnes saat negatiivisen koronavirustuloksen. Yleistietoa karanteenista löydät verkkosivuiltamme osoitteesta www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus.

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Keusoten alueen asukkaat voivat tehdä koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi. Alaikäisten ajanvaraus näytteenottoon tapahtuu Koronahoitopuhelimen kautta, p. 019 226 0099, 8-20. Koronavirustestiin Keusoten alueella pääsee myös Nettipalvelun kautta osoitteessa www.keusote.fi/nettipalvelu tai soittamalla Koronahoitopuhelimeen.

Lisätiedot kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen, p. 040 182 5797.

Tietoa koronaviruksesta:

·        Uudet rajoitukset ja suositukset https://www.keski-uudenmaansote.fi/ajankohtaista/keusoten-alueen-suositukset-ja-rajoitukset-koronavirusepidemian-laajenenmisen-ehkaisemiseksi/ 

·        Keusoten suositus kasvomaskin käytöstä https://www.keski-uudenmaansote.fi/ajankohtaista/koronatartunnat-keski-uudenmaan-soten-alueella-kiihtymisvaiheessa--maskisuositus-kayttoon/

·        Kysymyksiä ja vastauksia maskisuosituksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille/kysymyksia-ja-vastauksia-maskisuosituksesta

·        Tietoa kankaisista kasvomaskeista ja käyttöohjeita https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/tietoa-itse-tehdyista-kasvomaskeista

·        Ajankohtaista Keusoten alueen koronavirustartunnoista www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus

·        Kansallinen koronavirusseuranta ja ohjeet kansalaisille, www.thl.fi

·        Yleiset hengitystieinfektion kotihoito-ohjeet https://www.terveyskyla.fi/keuhkotalo/tietoa-keuhkosairauksista/hengitystieinfektiot/itsehoito

·        Koronahoitopuhelin, p. 019 226 0099, 8 – 20

·        Koronaoirearvio ja ajanvaraus näytteenottoon koronabotti.hus.fi

·        24h yhteydenotto terveyspalveluihin https://pro.klinik.fi/contact/keusote

keusotelogo

Takaisin ylös