Menu

Asiakkaalle

Kokoelmissa on tarjolla kirjoja, kielikursseja, nuotteja ja partituureja, musiikkiäänitteitä, äänikirjoja, dvd-elokuvia ja konsoli- ja lautapelejä, liikuntavälineitä ja ukuleleja kotiin lainattavaksi tai kirjaston tiloissa käytettäväksi. Lisäksi kirjastosta voi lainata Nivoksen kulutusmittareita. Lainattaviin mittareihin kuuluu energiankulutusmittari, pintalämpömittari, kosteusmittari, valaistusvoimakkuusmittari ja rakenneilmaisin.

Lehtilukusalissa on luettavissa sekä kotimaisia että ulkomaisia sanoma- ja aikakauslehtiä. Uusinta numeroa lukuun ottamatta aikakauslehdet ja useimmat sanomalehdet ovat lainattavissa. Lisäksi kotimaisia e-lehtiä voi lukea kirjaston laitteilla tai liittämällä oman laitteen kirjaston langattomaan verkkoon. Lisää tietoa kirjaston tarjoamista e-aineistoista saat kohdasta E-kirjasto.

Palveluihin kuuluu myös tiedonhaku koti- ja ulkomaisista elektronisista tietokannoista, joustava kaukolainaus RATAMO-kirjastoista sekä kaukolainaus muista kirjastoista.

Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Kirjastokortin saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Allekirjoittamalla lomakkeen uusi asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä.

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin täysi-ikäisen takaajan kirjallisella suostumuksella. Kirjastokortin haltija vastaa kortillaan lainatusta aineistosta. Takaaja vastaa alle 15-vuotiaan kortilla lainatuista aineistoista.

Päiväkoti, perhepäivähoitaja, koulu tai muu laitos voi saada yhteisökortin. Yhteisökortin saaminen edellyttää vastuuhenkilön nimeämistä. Yhteisökortti oikeuttaa vain yhteisökäyttöön tarkoitetun aineiston lainaamiseen.

Samalla kirjastokortilla voi käyttää kaikkien Kirkes-kirjastojen (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula) kirjastopalveluita.

Kadonnut kirjastokortti

Ilmoita kadonneesta kirjastokortista kirjastoon välittömästi, kun huomaat kortin katoamisen. Kortin haltija tai alle 15-vuotiaan kortin takaaja vastaa kaikesta kirjastokortilla lainatusta aineistosta, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Kadonneeksi ilmoitettu kortti asetetaan lainauskieltoon väärinkäytösten estämiseksi. Lainauskielto voidaan purkaa, kun kortti palautuu omistajalleen.

Tunnusluku

Verkkokirjaston kaikkien ominaisuuksien käyttöön tarvitaan käyttäjätunnus ja tunnusluku. Käyttäjätunnus on kirjastokorttisi numero. Tunnusluvun saa kirjastosta esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Alle 15-vuotiaan kirjastokortin voi liittää huoltajan tietoihin verkkokirjastossa. Kortin liittämiseen tarvitaan lapsen kortin tunnusluku.

Omatoimikirjasto

Omatoimiaikana kirjastoon pääsee näyttämällä kirjastokorttia ja antamalla tunnusluvun ulko-ovella olevaan kirjautumisyksikköön. Tunnusluku on sama, jolla asioidaan verkkokirjastossa. Koodin voi noutaa asiakaspalvelutiskiltä kirjaston palveluaikoina. Varauduthan esittämään kuvallisen henkilöllisyystodistuksen tunnuslukua noutaessasi.

Omatoimikirjastolla on omat käyttösäännöt, joihin asiakas sitoutuu käyttäessään omatoimikirjastoa.

Omatoimikirjaston käyttösäännöt (PDF)

Asiakastietojen muutos

Asiakas vastaa siitä, että hänen kirjastojärjestelmässä olevat yhteystietonsa ovat ajan tasalla. Kirjasto ei saa tietoa osoitteenmuutoksesta postilta tai maistraatilta.

Osoitteenmuutoksen ja nimen muutoksen voi tehdä verkkolomakkeella tai paikan päällä kirjastossa. Takaaja tai huoltaja voi muuttaa myös alle 15-vuotiaan lapsen yhteystiedot. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan.

Yhteystietojen muutos -lomake

Verkkokirjasto Finna

Verkkokirjastoa voi selata ilman kirjautumista. Kirjautumista vaativia palveluita ovat muun muassa lainojen uusiminen, aineiston varaaminen sekä omien yhteystietojen tarkastelu ja muuttaminen.

Saat kaikki verkkokirjaston palvelut käyttöösi kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Tunnusluvun saa kirjastosta esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Lainat ja uusiminen

Asiakkaalla voi olla lainassa enintään 70 teosta Kirkes-kirjastoista. Tähän määrään voi kuulua enintään 30 cd-levyä, 30 LP-levyä, 15 dvd-levyä, 15 blu-ray-levyä, 15 videokasettia, 15 cd-rom-levyä ja 5 konsolipeliä.

Kirjastoaineiston laina-ajat vaihtelevat aineistolajin mukaan 1-4 viikon välillä. Yleisimmät laina-ajat ovat:

  • Kirjat, äänikirjat ja nuotit 4 viikkoa
  • Lehdet, cd-levyt, cd-romit, blu-ray- ja dvd-levyt, konsolipelit, uutuuskirjat ja liikuntavälineet 2 viikkoa
  • pikalainat 1 viikko

Esineiden (esimerkiksi kulutusmittarit) laina-aika voi vaihdella.

Asiakas vastaa siitä, että aineisto palautuu ajoissa ja että hän tietää, milloin aineiston eräpäivä on. Jos laina-aikaa tarvitsee lisää, lainat voi uusia ennen laina-ajan päättymistä. Jos lainoista ei ole varauksia, ne voi uusia viisi kertaa. Pikalainoja ei voi uusia eikä varata.

Lainat voi uusia verkkokirjastossa, puhelimitse (040 3145 376, 040 3145 379), sähköpostilla kirjasto(a)mantsala.fi tai käymällä kirjastossa. Pikalainoja ei voi uusia. Laina-aikoja ei pidennetä esimerkiksi lomamatkan takia.

Palautukset

Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkeutuessa. Palautusluukkuun jätetyt palautukset ovat lainaajan vastuulla kunnes ne kirjaston palveluaikana käsitellään.

Lainattu aineisto voidaan palauttaa maksutta mihin tahansa Kirkes-kirjastoon.

Lainauskielto

Lainauskielto astuu voimaan toisen myöhästymismuistutuksen jälkeen. Lainakielto tulee voimaan myös, kun velkasaldoa on 20 euroa tai enemmän. Lainauskielto koskee kaikkia Kirkes-kirjastoja.

Lainauskielto ei estä kirjaston tilojen tai laitteiden käyttämistä.

Lainausoikeuden saa takaisin joko palauttamalla aineiston ja maksamalla kirjaston perimät maksut tai korvaamalla kadonneen tai turmeltuneen aineiston.

Varaaminen

Jos haluat varata aineistoa verkkokirjaston kautta, kirjaudu ensin sisään verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Tunnusluvun saa kirjastosta kuvallisen henkilöllisyystodistuksen esittämällä.

Varausmaksu

Varaus omasta varauskokoelmasta on maksuton. Järvenpään, Mäntsälän ja Tuusulan kirjaston kokoelmat muodostavat yhteisen varauskokoelman. Näillä paikkakunnilla asioiva voi siis varata maksutta sekä Järvenpään, Tuusulan että Mäntsälän aineistoa. Keravalla asioiva asiakas voi varata maksutta Keravan aineistoa. Järvenpään koulukirjastojen aineistoa ei voi varata muihin kirjastoihin.

Noutamatta jääneestä varauksesta peritään 1,50 € maksu (koskee myös lasten ja nuorten aineistoa).

Seutuvarausmaksu

Seutuvaraus koko Kirkes-kokoelmasta maksaa 1,50 € / kpl. Seutuvaraus kohdistuu kaikkien neljän Kirkes-kunnan aineistoon (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula) poislukien Järvenpään koulukirjastojen aineisto.

Noutamatta jääneestä seutuvarauksesta peritään 1,50 € maksu (koskee myös lasten ja nuorten aineistoa).

Ratamo-varaus

Kirkes-kirjastoilla ja Ratamo-kirjastoilla on sopimus, joka tarjoaa näiden kirjastojen asiakkaille mahdollisuuden varata aineistoa kaukolainaa edullisemmin. Ratamo-varaus maksaa 2 € / laina. Voit tehdä Ratamo-varauksen kirjastossa.

Hankintaehdotus

Voit tehdä omalle kirjastollesi hankintaehdotuksen kirjasta tai muusta aineistosta, jota kotikirjastostasi ei löydy. Hankintaehdotukset toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Aina aineistoa ei ole saatavilla tai sen hankkiminen on hyvin vaikeaa.

Varmista verkkokirjastosta ennen ehdotuksen tekemistä, ettei toivomaasi teosta löydy Kirkes-kirjaston kokoelmista. Aineiston tulo kirjastoon kestää tavallisesti 1-6 kuukautta.

Lomake hankintaehdotuksille

Kaukolainat

Jos haluat lainata aineistoa, jota ei löydy Kirkes- tai Ratamo-kirjastoista, voit tehdä kirjaston kautta kaukolainapyynnön. Kaukolainat ovat maksullisia.

Ennen kuin teet kaukolainapyynnön, tarkista henkilökunnalta tai verkkokirjastosta, että aineistoa ei löydy Kirkes-kirjastoista.

Pääsääntöisesti kaukopalvelumaksu on 7 € / kaukolaina sekä mahdolliset kopiokulut. Ulkomailta lainattaessa asiakas maksaa tilauksen kaikki kulut.

Kaukolainoissa noudatetaan aina omistajakirjaston asettamia laina-aikoja. Kaukolainojen korvausmaksut perustuvat omistajakirjaston korvausmaksuihin, ja saattavat olla huomattavasti korkeammat kuin Kirkes-kirjastojen korvausmaksut.

Kaukolainat tulee palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on noudettu.

Kaukolainapyynnön voi tehdä kirjastossa tai verkkolomakkeella.

Lomake kaukopalvelupyynnöille

Kaukopalvelu muille kirjastoille

Muut kirjastot voivat tilata asiakkailleen aineistoa kaukopalvelun kautta. Kaukopalvelupyynnöt lähetetään sähköpostitse kirjasto(a)mantsala.fi.

Maksut

Lainaus on maksutonta. Kirjasto perii kuitenkin maksuja myöhästyneistä lainoista, noutamattomista varauksista sekä joistakin palveluista.

Myöhästymismaksut

Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta perimme myöhästymismaksun ja muistutusmaksun. Myöhästymismaksut alkavat kertyä eräpäivän jälkeisenä päivänä. Ensimmäinen muistutus lähetetään pääsääntöisesti 14 päivää eräpäivän jälkeen, mutta pikalainoista se lähetetään heti eräpäivän jälkeisenä päivänä. Lasten aineistosta peritään ainoastaan muistutusmaksut.

Aikuisten aineisto: 0,50 € / kpl / viikko

Pikalainat: 0,50 € / kpl / päivä

Myöhästymismaksujen enimmäiskorvaus on 40 € / palautuskerta / lainaaja, jos asiakas palauttaa tai uusii kaikki lainansa kerralla ja maksu hoidetaan heti.

Muistutusmaksu 1 € / lähetetty muistutus

Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut Internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi tai että eräpäivämuistutus ei ole tullut perille esim. asiakkaan sähköpostiasetusten tai asiakastiedoissa olevan vanhentuneen osoitteen vuoksi.

Maksujen maksaminen

Myöhästymis- ja varausmaksuja voi maksaa paikan päällä kirjastossa tai verkossa. Verkkomaksaminen tapahtuu kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Verkkomaksamista varten asiakastiedoissa tulee olla sähköpostiosoite, jonka voi itse lisätä kirjauduttuaan verkkokirjastoon. Myöhässä olevien lainojen maksut näkyvät maksuissa vasta niiden palauttamisen tai uusimisen jälkeen.

Verkkokirjastossa voi maksaa sekä omia että huollettavien maksuja. Huollettavan maksut näkyvät automaattisesti samassa maksulistassa takaajan maksujen kanssa. Huolettavan maksujen kohdalla lukee hänen nimensä.

Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Uusi kortti kadonneen tilalle on maksullinen: 3,00 € aikuisilta ja 1,50 € lapsilta (alle 15-vuotiaat).

Kuljetusmaksu

Kuljetusmaksua ei kerry 1.1.2020 alkaen.

Laskutettu aineisto

Palauttamattomasta aineistosta lähetetään lasku 3 viikon kuluttua toisesta muistutuskirjeestä. Jos laskua ei sen eräpäivään mennessä makseta, asia siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Tällöin asiakas hoitaa maksut ja korvaukset suoraan perintätoimistoon.

Myös lasten aineisto laskutetaan, mikäli sitä ei toisen muistutuksen jälkeen ole palautettu. Huoltaja vastaa alaikäisen lainoista.

Kadonneen tai turmeltuneen dvd- tai blu-ray-levyn korvaushinta on 35 € /kpl. Lehtien korvaushinta on 5 € /aikuisten lehti ja 3 € /lasten tai nuorten lehti. Muusta korvattavasta aineistosta (kirjat, konsolipelit, äänikirjat ym.) peritään täysi hankintahinta.

Asiakas voi myös sopia tuovansa tilalle uuden kappaleen korvattavaa teosta. Poikkeuksena elokuvateokset (vhs-kasetit, dvd-levyt ja blu-ray-levyt), joita ei voi tekijänoikeussyistä korvata vastaavalla. Voit olla aineistokorvausasioissa yhteydessä omaan kirjastoosi.

Kirjasto ei palauta aineistokorvausmaksua.

Kirjaston käyttökielto

Kirjaston henkilökunnalla on oikeus määrätä häiritsevä asiakas poistumaan kirjaston tiloista välittömästi. Asiakkaan häiritsevä käyttäytyminen voi johtaa käyttöoikeuden menettämiseen.

Käyttöoikeuden menetyksellä tarkoitetaan määräaikaista kieltoa kirjaston käyttöön. Asiakas voi menettää käyttöoikeuden, jos hän jättää noudattamatta kirjaston sääntöjä, turmelee tai varastaa kirjaston omaisuutta tai kiellosta huolimatta käyttäytyy häiritsevästi toista asiakasta tai henkilökuntaa kohtaan. Käyttöoikeuden menetys voi olla 1–30 vuorokautta ja se koskee myös omatoimikirjastoa. Varkaudet ilmoitetaan poliisille.

Ennen kiellon antamista on osapuolille varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Kielto annetaan kirjallisesti. Kiellon voi määrätä kirjaston johtaja tai hänen valtuuttamansa kirjaston henkilökuntaan kuuluva. Kiellosta tulee merkintä kirjaston asiakasrekisteriin. Merkintä poistetaan, kun käyttöoikeus palautuu määräajan kuluttua.

Tietosuoja

Asiakkaan henkilötiedot tallennetaan Kirkes-kirjastojen yhteiseen asiakasrekisteriin. Asiakasta koskevat tiedot ovat luottamuksellisia, eikä tietoja luovuteta ulkopuolisten käyttöön.

Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus (Tietosuojalaki 1050/2018, 29 §). Jokaisella on Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679) mukainen oikeus tarkistaa, mitä itseään tai takaamaansa lasta koskevia tietoja rekisteriin on tallennettu. Kirjastossa on kulun- ja kameravalvonta, jotka muodostavat asiakasrekisterin. Asiakasrekisterin rekisteriseloste on nähtävillä kirjastoissa tai alla.

Käyttösäännöt

Takaisin ylös