Menu

Kirjaston digitaalinen kotiseutukokoelma

Mäntsälän kunnankirjasto on kerännyt kotiseutukokoelmaansa vuosien saatossa runsaasti paikallishistoriallista aineistoa ja paikkakuntaan liittyvää tieto- ja kaunokirjallisuutta. Kotiseutukokoelma ei ole ollut asiakkaiden lainattavissa, mutta joistakin teoksista on myös lainattavat kappaleet erillisessä Mäntsälä-kokoelmassa. Näiden lisäksi kirjastolla on hallussaan arvokas, Mäntsälän kirjaston (perustettu v. 1847) perustajan rovasti Abraham Ehnroosin kirjakokoelma, jossa on teoksia 1700- ja 1800 luvulta, vanhimmat niteet jopa 1600-luvun puolelta.

Kirjaston digitaalinen kotiseutukokoelma avaa kotiseutuaineistoja kuntalaisten ja muun yleisön käyttöön. Digitaaliseen kokoelmaan on valikoitu aineistoa sekä kotiseutukokoelmasta että Ehnroosin kokoelmasta. Aineistot on jaoteltu teemojen mukaan omiin alakokoelmiinsa. Mukana on esimerkiksi koulujen historiaa, harrastusseurojen historiikkeja, tietoa Mäntsälän kartanoista ja kunnalliskertomuksia. Kaikille aineistoille on saatu lupa digitaaliseen julkaisuun.

Digitaalisen Mäntsälä-kokoelman luominen aloitettiin vuonna 2015 Aluehallintoviraston myöntämällä hankerahoituksella ja osa digitointityöstä teetettiin Kansalliskirjaston Digitointi- ja konservointikeskuksessa Mikkelissä. Kokoelmaa kasvatetaan jatkossakin. Asiakkaat voivat lahjoittaa kirjastolle Mäntsälän historiaan liittyviä muistoja ja aineistoja. Aineistot voivat olla kirjoja, kirjoitelmia, esitteitä, lehtiartikkeleja, valokuvia tai vaikkapa videotallenteita.

Kirjaston digitaalisen kotiseutukokoelman pääsivun löydät täältä.

Teemoittain järjestettyihin alakokoelmiin pääset kätevästi seuraavista linkeistä:

Ehnroosin kirjasto Mäntsälässä
Keisarin Kalaasit Mäntsälässä
Mäntsäläläisten arkea ennen ja nyt
Mäntsälän kartanoiden ja tilojen historiaa
Mäntsälän kirjaston historiaa
Mäntsälän kirkon ja seurakunnan historiaa ja julkaisuja
Mäntsälän koulujen historiaa ja julkaisuja
Mäntsälän kunnan julkaisuja
Mäntsälän kylistä
Mäntsälän yhdistysten ja harrastusseurojen julkaisuja

Naapurikunnista myös Pukkila on koonnut omaa aineistoaan digi.kirjastot.fi-sivulle. Pukkilan kokoelmaan voi tutustua täällä.

Älä myöskään unohda Keski-Uudenmaan museoiden Muistaja-museotietokantaa! Muistajassa on Mäntsälän museotoimen digitoimaa ja julkaisemaa kulttuurihistoriallista aineistoa, esimerkiksi valokuvia eri vuosikymmeniltä.

Kirjastohaaste 2020 käynnissä!

  • 022 book30 haastekohtaa, valitse vähintään 10 itsellesi sopivaa tai suorita kaikki 🙂!
  • Linkki Haastelomakkeeseen (pdf-lomake aukeaa uuteen ikkunaan) - voit noutaa lomakkeen myös kirjastosta tai kirjastoautosta. 
  • Palauta lomake kirjastoon, kirjastoautoon tai sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@mantsala.fi 11.12.2020 mennessä ja olet mukana kirjapalkintojen arvonnassa.

Lisätietoja saat kirjaston sivuilta ja kirjastosta. TERVETULOA MUKAAN!

kulttuuriteema2020

Takaisin ylös