Menu

Ikäihmisten ennaltaehkäisevä hyvinvointitoiminta

29.9.2016

Neuvokas Ikä - hanke päättyi 19.6.2016.

tiedostot/NEUVOKAS IK HANKKEEN LOPPURAPORTTI 16 6 16.docx

Ikäihmisten ennaltaehkäisevä hyvinvointitoiminta jatkuu Mäntsälä - Pornainen alueella.

Mäntsälässä neuvontapiste on Ankkurin tiloissa maanantaisin klo 9-10.

Pornaisissa neuvontapiste on Pornaisten kunnan kirjaston tiloissa, joka kuukauden kolmantena torstaina klo 9-10.

Neuvontapuhelimeen 040 3146 703 vastataan ma - pe klo 9-10.

Hyvinvointitapaamiset tehdään tänä vuonna 75 vuotta täyttävien luokse.

Hankkeen aikana alkanut elämänhallinnanryhmä jatkaa toimintaansa vertaisohjaajan vetämänä. Ryhmään on saatu myös uusia jäseniä, joka oli myös hankkeen yksi tavoite.

Ryhmä kokoontuu kerran viikossa pääsääntöisesti  Monitoimitalolla.

Vuokko Leirimaa

Hyvinvointikoordinaattori

puh. 040 3145 890

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

26.2.2016

Neuvokas Ikä - hankkeen eteneminen

Vireuksen kanssa yhteistoiminnassa alkanut 12 hengen elämänhallinnan ryhmä on käynnistynyt 4.2.16. Ryhmä kokoontuu kevään aikana 12 kertaa. Ensimmäisellä kerralla on harjoiteltu yhteistyötä - ja ryhmäharjoituksia sekä on tehty ryhmäläisille henkilökohtaiset tavoitteet. Kevään aikana ryhmässä tullaan käsittelemään mm. ikääntyvän liikunta- ja ruokavaliosuositukset, uni ja palautuminen. Hyvän ryhdin peruspiirteet, kehon hallinta ja tasapaino, kehon ja mielen huolto. Edellä mainittuihin aiheisiin liittyy käytännön harjoittelua monipuolisesti ryhmässä ja henkilökohtaisten harjoitteiden avulla. Ryhmän päätös ja arviointi on 6.6.16.

Neuvokas Ikä hankkeen ja Muistiyhdistyksen yhdessä järjestämä yleisötilaisuus 15.2.16 keräsi Mäntsälän kunnantalon valtuustosaliin 120 kuulijaa .

Tilaisuudessa saatiin tärkeää tietoa miten ikääntymiseen kannattaa varautua asumisen, terveyden edistämisen, liikunnan ja ravitsemuksen suhteen. Tietoa saatiin myös vapaaehtoistoiminnasta ja hoitotahdosta, edunvalvontavaltuutuksesta ja edunvalvonnasta.

Ankkurin tiloissa toimintansa aloittavan neuvontapisteen avajaisissa 22.2.16 kävi n. 30 kuntalaista. Neuvontapiste on auki arkimaanantaisin klo 9-12. Neuvontapisteessä ohjausta  ja neuvontaa antavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Ohjaus ja neuvonta tapahtuu ilman ajanvarausta ja on maksutonta.

Tänä vuonna 75 vuotta täyttäville mäntsäläläisille ja pornaislaisille tehtävät hyvinvointitapaamiset jatkuvat. Hyvinvointitapaamisen tarkoituksena suunnitella tulevaisuutta, mitä kenenkin on hyvä huomioida ikääntymisen varalle.

Ikäihmisten ennaltaehkäisevien toimintojen tiimoilta voitte olla yhteydessä

Vuokko Leirimaa

Projektisuunnittelija

puh. 040 3145 890 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

20.1.2016

Neuvokas ikä - hanke on edennyt toteuttamisvaiheeseen

Tammikuun 2016  alussa ovat ensimmäiset tänä vuonna 75 vuotta täyttävät kuntalaiset saaneet kirjeen, jossa heille ehdotetaan kotona tapahtuvaa hyvinvointikäyntiä. Hyvinvointitapaamiset on jo aloitettu ja jatkoa seuraa.

Vireuksen kanssa yhteistyössä käynnistyvään elämänhallinnan ryhmään on lehti-ilmoituksella ilmoittautunut enemmän halukkaita kuin ryhmään otetaan. Halukkaista valitaan 12 osallistujaa, jotka parhaiten täyttävät ryhmään pääsyn kriteerit: vähäinen liikunta, yleinen jaksaminen ja yksinäisyys. Tammikuun viimeisellä viikolla projektisuunnittelija on kaikkiin ehdokkaisiin yhteydessä, ja ilmoittaa ryhmään valitut. Elämänhallinnan ryhmä alkaa torstaina 4.2.16 Vireuksen tiloissa.

Kuinka varautua omaan tai läheisen vanhuuteen luentotilaisuus järjestetään yhdessä Muistiyhdistyksen kanssa maanantaina 15.2.16 kunnantalon valtuustosalissa. Tarkka ohjelma ja aikataulu ilmoitetaan  viimeistään helmikuun alussa mm. tällä palstalla ja paikallislehdessä.

Ankkurin tiloissa aloittavan matalan kynnyksen neuvontapisteen avajaiset pidetään maanantaina 22.2.16. Toiminta on tarkoitus jatkua kerran viikossa maanantaisin klo 9-12.

Vuokko Leirimaa

projektisuunnittelija

puh. 040 3145 890

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

14.12.2015

Perintörahalla rahoitettu Ikäihmisten ennaltaehkäisevien toimintamallien Neuvokas Ikä - hanke aktivoi ikäihmisiä ylläpitämään toimintakykyä.

Hanke aika 7.9.15 – 19.6.16

 

Mäntsälän ja Pornaisten kuntien Ikäpoliittinen visio on " Ikäihmiset ovat oman elämänsä vastuuhenkilöitä ja aktiivisia toimijoita. 

Ikäihmisten ennaltaehkäisevien toimintamallien hankkeen tavoite on luoda Mäntsälä – Pornainen alueelle toimintamallit, joiden avulla ikäihmisiä aktivoidaan ylläpitämään toimintakykyä, henkistä vireyttä ja sosiaalisia suhteita. Hanke toteutetaan kunnan sisäisin järjestelyin tehdyillä resurssien siirroilla. Hanke avustus on suuruudeltaan 45 000 euroa.

Hanke koskee kaikkia Mäntsälä – Pornainen ikäihmisiä ja heidän omaisiaan. Hyvinvointia edistävistä palveluista on säädetty vanhuspalvelulain 12§:ssa. Vanhuspalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia neuvontapalveluja.

Väestö ikääntyy Suomessa lähivuosina nopeasti ja etenkin ikärakenteen muutos on julkiselle taloudelle ja päätöksenteolle suuri haaste.

Ennaltaehkäisevään toimintaan panostetaan ja yhteistyöverkostoa vahvistetaan ennaltaehkäisevien toimintojen toteuttamiseen. Kunnan ei tarvitse toteuttaa kaikkia toimintoja vaan sillä on myös koordinoiva rooli. Palvelut tuotetaan yhteistyössä seurakunnan, yksityisten palveluntuottajien ja kolmannen sektorin kanssa.

Ennaltaehkäisevät toimintamallit Mäntsälä – Pornainen alueella

  1. Hyvinvointia edistävät kotitapaamiset aloitettaan vuonna 2016 75 vuotta täyttäville mäntsäläläisille ja pornaislaisille ikäihmisille, jotka eivät ole säännöllisten palvelujen tai omaishoidon tuen piirissä.

  2. Matalankynnyksen Neuvontapiste on suunnitteilla keskeiselle paikalle kuntakeskuksiin.

  3. Elämänhallinnan ryhmän on tarkoitus alkaa alkuvuodesta 2016 kuntosali Vireuksen tiloissa, samoin yhteistyö seurakunnan kanssa syrjäytyneiden ja leskeksi jääneiden kotitapaamisten merkeissä.

  4. Kuinka varautua omaan tai läheisen vanhuuteen luentotilaisuus 2x/vuodessa. Ensimmäinen tilaisuus on helmi – maaliskuun vaihteessa 2016.

 

Lisätietoja:

Projektisuunnittelija Vuokko Leirimaa, puh. 040 3145 890, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

Takaisin ylös