Menu

Valinnanvapauskokeilu

Keski-Uudellamaalla on meneillään sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama Uudenmaan alueellinen valinnanvapauskokeilu. Kokeilu on alkanut vuonna 2017 ja kestää näillä näkymin vuoden 2018 loppuun saakka.

Valinnanvapauskokeilun tavoitteena on kerätä tietoa ja kokemuksia valtakunnallisen sote-uudistuksen ja valinnanvapauslainsäädännön tueksi.

Kokeilussa valinnanvapauden piiriin kuuluvat sairaanhoitajien ja lääkäreiden vastaanottopalvelut ja näihin sisältyvät laboratorio- ja kuvantamispalvelut, suun terveydenhuolto sekä paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden henkilökohtainen budjetti. Asiakas voi valita palveluntuottajan kokeiluun ilmoittautuneiden yksityisten palveluntuottajien joukosta.

Vastaanottopalveluiden kokeiluun voivat osallistua kaikki Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän jäsenkuntien asukkaat ja suun terveydenhuollon kokeiluun kaikki jäsenkuntien täysi-ikäiset asukkaat.

Alueella kokeillaan paljon palveluita käyttävien valittujen asiakasryhmien kanssa henkilökohtaista budjettia. Henkilökohtainen budjetti on kunnan myöntämä rahamäärä, jolla asiakas voi ostaa asiakasohjaajan kanssa yhdessä sovittuja ja itselleen parhaiten toimivia palveluja. Henkilökohtaisen budjetin kokeilusta kiinnostuneet voivat ensisijaisesti ottaa yhteyttä oman kunnan asiakasohjaajaan. Henkilökohtaisen budjetin kokeilussa ovat Keski-Uudenmaan kuntien lisäksi mukana Sipoo, Porvoo ja Lohja.

Usein kysytyt kysymykset, palveluntuottajien valinnat ja muut lisätiedot valinnanvapauskokeilun verkkosivuilta.

Ajankohtaista

Valinnanvapauskokeilun valintaportaali

Suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilun valintaportaali

Takaisin ylös