Menu

Sähköinen asiointi terveyspalveluissa

Tälle sivustolle on koottu kaikki Mustijoen sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttämät sähköiset palvelut. Sähköisten palveluiden tarkoitus on tukea asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa ja tehdä asioinnista vaivatonta.

Palveluiden kautta voit mm. varata vastaanottoaikoja, seurata terveyshistoriaasi ja terveydentilaasi, uusia reseptejä sekä löytää asiointiin tarvittavat lomakkeet.

Osa palveluista vaatii asiakkaan suullisen luvan ennen käyttöönottoa. Tästä saat lisätietoa kunkin palvelun omilta sivuilta. Kirjautumista edellyttävät palvelut vaativat lisäksi pankin myöntämät verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Sähköisten palveluiden asioinnista voit lähettää palautetta osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

1. Ajanvaraus hoitajalle

Mäntsälän ja Pornaisen terveysasemien sairaanhoitajien vastaanottojen sähköinen ajanvaraus

2. Ajanperuutus

Mikäli et pääse lääkärin tai sairaanhoitajan ajanvarausvastaanotolle tai et tarvitsekaan vastaanottoaikaa, peruthan lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanottoajan edellisenä päivänä mieluummin sähköisesti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai soittamalla ajanvaraukseen. Peruuttamattomasta lääkärin vastaanottoajasta peritään 50,80 euron maksu.

3. Ajanvaraus 24 h

Asiointipalvelun kautta saat mm. yhteyden vastaanottopalveluihin, tekemällä itsellesi hoidontarpeen arvioinnin. Lue lisää asiointipalvelusta:


klinik pro banneri maentsaelae 20180507

4. Sähköisen reseptin uudistamispyynnöt ja omien potilastietojen katselu

Potilasta hoitava lääkäri tekee päätöksen reseptin eli lääkemääräyksen uusimisesta. Jos lääke on määrätty muualla kuin Mäntsälän tai Pornaisten terveysasemalla, lääkäri ei voi uusia reseptiä ilman tietoja henkilön sairauden seurannasta ja muista käytössä olevista lääkkeistä. 

31.5.2017 lähtien tallennetut tiedot näkyvät suun terveydenhuollon palvelussa.

kanta

Reseptit ovat voimassa yhden vuoden tai kaksi vuotta sen kirjoittamis- tai uusimispäivästä alkaen. Reseptiä noudettaessa on varauduttava esittämään kuvallinen KELA-kortti tai muu henkilöllisyystodistus. Lisätietoa uusittavista resepteistä saa hoitajan vastaanotolla.

Reseptejä ei voida uusia kiireellisen hoidon vastaanotolla.

Apteekeissa sekä julkisessa terveydenhuollossa on käytössä sähköisesti tehtävä lääkemääräys (eResepti). Suurimmat edut asiakkaalle eReseptin käytössä ovat reseptin säilyminen turvassa, reseptin helppo saatavuus, lääkitystietojen ja lääkehoidon parempi hallinta ja sitä kautta potilasturvallisuuden merkittävä parantuminen.

Sähköisen reseptin uusinta (eResepti)

Sähköisen reseptin uusimispyyntö tehdään Omakannan kautta. Lue lisää Kanta-sivuilta. Uusimista voi pyytää myös terveysaseman hoitajan vastaanotolla, soittamalla kiireettömän linjan ajanvaraukseen puhelinajalla tai apteekista. Apteekissa hoidettu reseptin uusimispyyntö välitetään terveydenhuoltoon.

Asiakas saa tiedon uusitusta eReseptistä matkapuhelimeensa tekstiviestinä, jos hän on antanut matkapuhelinnumeronsa terveydenhuollon käyttöön ja suostumuksen tekstiviestin lähettämiseen. Suostumus kysytään erikseen jokaisella eReseptin uusimiskerralla.

Uusittu eResepti on nähtävissä myös Kanta-sivuilla Omien tietojen katselussa (omilla verkkopankkitunnuksilla). Asiakkaalle ilmoitetaan, jos eReseptiä ei uusita. Mikäli alkuperäisen eReseptin kirjoittamisesta tai uusinnasta on yli 16 kk, niin silloin sitä ei voida uusia.

Paperireseptien uusinta

Uusitut paperireseptit voi noutaa Mäntsälän terveysaseman potilastoimistosta n. seitsemän (7) arkipäivän kuluttua. Reseptit voidaan myös postittaa kotiin edellyttäen, että reseptin mukana on nimellä ja postimerkillä varustettu kirjekuori.

Reseptin uusinta puhelimitse

Potilas voi esittää reseptin uudistamispyynnön myös puhelimitse soittamalla kiireetömään ajanvaraukseen puhelinajalla. Hoitaja varmistaa potilaan henkilöllisyyden tarkastamalla perustiedot (hetu, osoite ja puhelinnumero).  Puhelimella voi pyytää vain omien reseptien uusimista tai alaikäisen lapsen reseptien uusimista tai sitten uusimista voi pyytää henkilö, jolle asianomainen henkilö on tehnyt kirjallisen suostumuksen reseptiasioidensa hoitoon ja allekirjoitettu lomake on toimitettu terveysasemalle.

http://www.kanta.fi/omakanta ja http://www.kanta.fi/ohjeita-uusimispyynnon-lahettamiseen

5. eTerveys -palvelu

e-Terveys -palvelussa voit:

 • varata aikoja, joista halutessasi saat myös tekstiviestimuistutuksen
 • lähettää ja saada viestejä
 • päivittää yhteystietosi
 • tilata hoito-ja diabetestarvikkeita
 • täyttää ja lähettää lomakkeita

eterveys3

Osa eTerveyspalveluiden käytöstä vaatii asiakkaan suullisen luvan ennen palvelun käyttöä. Lupa vaaditaan diabeteshoitajan, äitiys- ja lastenneuvolan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sähköisissä palveluissa. Luvan voit antaa vastaanotolla tai puhelimitse. Antamasi lupa kirjataan potilastietojärjestelmään.

Sähköistä asiointia käytetään web-portaalin kautta. Käyttääksesi palvelua sinulla tulee olla pankin myöntämä henkilökohtainen verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne. Sähköisen asioinnin tiedot tallentuvat sähköiseen terveyskertomukseen ja ovat osa Mäntsälän kunnan / Mustijoen sosiaali- ja terveyspaveluiden terveydenhuollon henkilörekisteriä kuten asiakkaan muutkin tiedot.

Teknisissä ongelmissa voit ottaa yhteyttä sovellustukeen ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-14 puh. 040 314 5881 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Sähköisen asioinnin (eTerveys) käyttöohje

Alaikäisen tai täysi-ikäisen puolesta asiointi

Mikäli et pysty asioimaan henkilökohtaisesti, voit täyttää kirjallisen puolesta asioinnin valtuutuksen ja palauttaa terveysasemalle. Puolesta asioijan tiedot tallennetaan potilastietojärjestelmään/potilasrekisteriin, koska vahva sähköinen tunnistautuminen tarkistaa henkilötunnuksen potilastietojärjestelmästä. Valtuutuksen voi peruuttaa milloin tahansa ja siitä tulee ilmoittaa Mäntsälän/Pornaisten terveysasemalle. Voit tulostaa asiointivaltuutuksen ja palauttaa allekirjoitettuna Mäntsälän tai Pornaisten terveysasemalle.
• Kirjallinen alaikäisen puolesta asioinnin valtuutus löytyy tästä
• Kirjallinen puolesta asioinnin valtuutus löytyy tästä

Vastaanoton sairaanhoitajille voit:

 •  varata ajan sairaanhoitajan päivystysvastaanotolle (flunssa, korvatulehdusepäily, silmätulehdus, sairasloman tarve)
 •  varata ajan sairaanhoitajan vastaanotolle (injektiot, rokotukset ja ompeleiden poistot)
 •  varata ajan sairaanhoitajan neuvontaan (diabetesvastaanotto, elintapaneuvonta, sydän- ja verisuonisairauksien kontrollikäynnit)
 •  varata ajan sairaanhoitajan vastaanotolle astman vuosikontrolliin

Diabeteshoitajille voit luvan annettuasi:

 • varata ajan I- tai II- tyypin diabeetikon määräaikaiskäynnille
 • viestiä diabeteshoitajasi kanssa
 • täyttää ja lähettää verensokeri- ja verenpaineen kotimittauslomakkeita
 • voit täyttää ja lähettää Hoitotarvike- ja diabetestarvike tilauslomakkeita

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan voit:

 • varata ajan ensimmäiselle käynnille terveydenhoitajalle 1 h
 • varata ajan kontrollikäynnille terveydenhoitajalle 30 min

Äitiysneuvolaan voit luvan annettuasi:

 • viestiä terveydenhoitajasi kanssa

Lastenneuvolaan voit luvan annettuasi:

 • varata ajan 1-,2-, 3-, 4-, 5- ja 6-vuotistarkastukseen
 • viestiä terveydenhoitajan kanssa

  3- ja 4-vuotistarkastukseen kuuluvat tulostettavat lomakkeet löytyvät täältä. Vanhempia/huoltajia pyydetään täyttämään lomakkeet etukäteen ja tuomaan mukanaan lapsen neuvolatarkastukseen.

Kouluterveydenhuoltoon voit luvan annettuasi:

 • varata ajan terveydenhoitajalle
 • varata ajan koululääkärille ikäluokkaa koskeviin terveystarkastuksiin (kouluterveydenhoitaja ohjeistaa lisää)
 • viestiä terveydenhoitajan kanssa

Työterveyshuoltoon voit:

 • varata ajan työterveyshoitajalle terveystarkastukseen tai lyhyelle terveydenhoito- tai sairausvastaanottokäynnille (20 min.)
 • jos kyseessä on sairausvastaanottokäynti, tarkista työnantajaltasi tai työterveyshuollosta, kuuluuko sairaanhoito työterveyshuollon sopimuksen piiriin.
 • viestiä työterveyshoitajasi kanssa
 • täyttää ja lähettää terveystarkastukseen liittyviä lomakkeita
 • täyttää ja lähettää verensokeri- ja verenpaineen kotimittauslomakkeita

6. eAsiointi suun terveydenhuollossa

Siirrä, peru tai tarkastele suun terveydenhuollon varauksiasi ilman jonottamista. Ajanvarausmahdollisuus avautuu 3 kk ennen suunniteltua tarkastusaikaa. Voit myös hallinnoida alle 10-vuotiaiden huollettaviesi aikoja. Palvelu koskee toistaiseksi vain Mäntsälän hammashoitolaa.

easiointi

7. eOmahoito

eomahoitobanneri

eOmahoitokirjastossa voit perehtyä maksuttomasti kansallisiin suosituksiin perustuvaan terveyden edistämisen ja sairauden hoidon tietoon, saaden tukea mahdolliseen elämäntapamuutokseen sekä oma- ja itsehoitoon.

8. Sähköinen terveystarkastus

starbanneri

Tervetuloa edistämään terveyttä ja hyvinvointia sähköisesti tehtävän terveystarkastuksen avulla. Tarkastuksen avulla saat tietoosi mahdolliset elinajan ennustetta heikentävät asia. Sähköisen terveystarkastuksen ohella saat tarvittaessa tukea elämäntapamuutokseen sekä oma- ja itsehoitoon, valitsemalla käyttöösi elämäntapamuutoksessa sinua opastavan ja ohjaavan valmennusohjelman.

9. Terveyskylä

https://www.terveyskyla.fi/ 
Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Tarjoamme tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Palvelun sisällä toimii virtuaalitaloja eri elämäntilanteisiin ja oireisiin.

10. Terveyskirjasto

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti

Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Takaisin ylös