Menu

Tiedote 27.6.2017

”Markalla merkkareita” – nyt laitetaan 1970-luvun lapsuusmuistot pakettiin

Keski-Uudenmaan kunnalliset museot keräävät muistoja 1970-luvun lapsuudesta. Millaista oli lapsuus ennen polkupyöräkypäriä ja kännyköitä? Missä ja mitä leikittiin, mitkä olivat lempiruokia, millaisia syntymäpäiväjuhlien järjestelyt? Ja muistatteko, miten tärkeä homma oli valita irtokarkkeja kioskin valikoimista?

Keski-Uudenmaan kunnalliset museot tekevät yhdessä pedagogista tarinapakettia 1970-luvun lapsuudesta. Opetuspaketti tulee varhaiskasvatuksen ja alaluokkien käyttöön ja sen avulla innostetaan lapsia ja vanhempia ja isovanhempia yhteisiin muisteluhetkiin lapsille tutuista aiheista. Tarinoinnin yhteydessä siirtyy tietoa omasta kulttuuriperinnöstä sukupolvelta toiselle.

Museot keräävät tietoja 1970-luvun lapsuudesta kaikille halukkaille suunnatun kyselyn avulla. Myös aiheeseen liittyvät valokuvat ja esineet ovat tervetulleita ja niitä toivotaan sekä valmiiseen materiaalipakettiin että museoiden kokoelmiin, sillä 1970-lukua on paikallismuseoihin tallennettu melko vähän. 

Mukana hankkeessa ovat Hyvinkään kaupunginmuseo, Järvenpään taidemuseo, Keravan museo, Mäntsälän museotoimi, Nurmijärven museo ja Tuusulan museo. Hanke toteutetaan Museoviraston myöntämällä 40 000 euron apurahalla. Rahoituksen turvin voidaan hankkeelle palkata työntekijä, joka tuottaa opetusmateriaalin yhteistyössä varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa. Multimediapaketin lisäksi suunnitteilla on virikesalkkuja, jotka ohjaavat aikakauden peleihin ja leikkeihin.

Verkkokyselyyn pääsee vastaamaan kunkin museon internet-sivujen kautta.

https://goo.gl/forms/V8YHCCGi4OxArFtj2

Kyselyä saa jakaa myös sosiaalisen median kautta. Kyselyyn voi vastata lyhyesti tai laajasti ja halutessaan vastausta voi täydentää pidemmälläkin kirjoituksella.

Mistä hankkeen nimi ”Markalla merkkareita” juontuu?

Merirosvorahat ovat 1970-luvun lasten yhteinen makumuisto. Alkuperäiset merirosvorahat olivat melko mietoa salmiakkilakritsia, suunnilleen kahden euron kolikon kokoisia, sitkeitä makeisia. Imeskellessä oli vaarana, että iso makeinen juuttuu kurkkuun ja salpaa hengityksen. Se koitui makeisten kohtaloksi. Tilalle tuli pienempiä ja vähemmän sitkaita makeisia. Niitä syödessä tukehtumisvaara oli pienempi, mutta maku ja ennen kaikkea kesto ei ollut sama. 

”Kioskin luukku oli korkealla, mutta sen edessä oli rappu. Sille kun nousi, yletti leuka luukun alareunaan. Kädessä oli hikinen kolikko, kokonainen markka, mitä sillä ostaisi? Hedelmäkarkit olivat kyllä parempia, mutta merirosvorahoja sai imeskellä ja pyöritellä suussa pitkään. Sanoin siis kioskintädille ”Saisinko markalla merkkareita”.

 

Lisätiedot

Hyvinkään museo, Susanna Eskola tai Sari Mustajärvi, p. 040 773 6257
Järvenpään taidemuseo, Hanna Nikander, p. 040 315 2587
Keravan museo, Leena Karttunen, p. 040 318 2003
Mäntsälän museotoimi, Sirkku Mäkelä p. 040 314 5214
Nurmijärven museo, Anne Alasmaa p. 040 317 2509

Tuusulan museo, Jaana Koskenranta, p. 040 314 3460

Lehdistötiedote                                                          Julkaisuvapaa heti

 

Maanantaina 5.9. Mäntsälän rautatieasemalla juhlitaan - oma rautatieasema kymmentä vuotta!

Monen vuoden suunnittelun ja rakentamisen ja miljoonien eurojen investointien jälkeen mäntsäläläiset pääsivät vuonna 2006 oikoradan valmistumisen myötä junan kyytiin omalta asemalta. Nyt on aika juhlia 10 vuotta täyttävää oikorataa. 5.9. juhlinnan aloittaa aamun työmatkalaisille tarjottavat aamukahvit. Hernesoppatarjoilu alkaa kello 12 ja itse tapahtuma kello 13. Juontajana toimii Nicke Lignell ja esiintyjinä nähdään mm. Kalle Jussila, Mäntsälän Voimistelijat ja Mäntsälän lukion bändi. Viimeisenä ohjelmanumerona on näyttävä Jukka Juntin ja Valtteri Seppäsen Flame Encouren Tulishow. Samana päivänä klo 12 avataan myös uusi kevyen liikenteen väylä Kapulin ja Mäntsälän rautatieaseman välillä.

Vuonna 2006 valmistunut oikorata oli yksi Suomen suurimmista julkisen rakentamisen kohteista vuosikymmeniin. Ennen kuin avajaisia päästiin suunnittelemaan, oli kuljettu pitkä tie, joka ei todellakaan ollut suora – oikaisuja ei tehty.

Vuonna 1974 liikenneministeriö asetti työryhmän selvittämään Helsingin ja itäisen Suomen välisen oikoratayhteyden optimaalista ratasuuntaa ja taloudellisia vaikutuksia. Selvityksiä, keskusteluja ja eri linjausten lobbausta riitti vuosiksi. Päätös rakentamisesta saatiin viimein vuonna 2001 ja oikoradan rakentaminen päästiin aloittamaan vuonna 2002.

Syyskuussa 2006 sitten Suomi sai 1950-luvun jälkeen ensimmäisen uuden ratapaikkakunnan: Mäntsälän.

Koko hanke oli maksanut 331 miljoonaa euroa. Sillä oli saatu 74 km rataa, josta 63 km uutta rataosuutta, kaksi uutta asemaa ja 82 siltaa, joiden joukossa on myös Suomen pisin ratasilta.

Uuden rataosuuden rakentaminen tiheästi asuttuun eteläiseen Suomeen vaati myös uhrauksia. 27 asuinrakennusta, kaksi maatilan päärakennusta ja yksi teollisuuskiinteistö jäi ratalinjauksen alle. Kaikkiaan maata lunastettiin 430 hehtaaria.

Nyt oikorata täyttää jo 10 vuotta ja synttäreitä juhlitaan 5.9.2016. Mäntsälän Oikorata 10 vuotta ja Kapuli-rautatieaseman välisen kevyen liikenteen avajaiset -tapahtumassa on hyvää paikallista ohjelmaa kello 12-17 välillä.

Aseman K-market tarjoaa kaikille aamun työmatkaliikenteessä oleville matkustajille kahvia kello 5.30-10 välillä.  Tarjoilut kaikille jatkuvat ilmaisella hernesoppalounaalla kello 12-16 aseman pihalla.

Samaan aikaan, kun hernesoppaa ruvetaan tarjoilemaan rautatieasemalla, avataan kello 12 Kapulin päässä Tokmannin takana 3 km mittainen kevyen liikenteen väylä, joka päättyy rautatieasemalle. Kaikkia päiväliikkujia toivotetaan tervetulleeksi avauskulkueeseen kävellen, sauvaillen ja pyöräillen. Kunta ja Yrityskehitys haastavat erityisesti virkamiehet, yrittäjät, eri-ikäiset kuntalaiset ja myös kuntavieraat ulkoillen mukaan! Avauksen jälkeen liikuntapalvelut ohjaa pienen verryttelyn, jonka jälkeen juhlakulkue kohti rautatieasemaa lähtee liikkeelle.

Asemalla alkaa varsinainen juhlaohjelma kello 12.00. Mäntsälän Vireus virittelee ihmisiä liikkumaan asemalle pystytetyssä Sirkus Siriuksen teltassa. Kalle Jussila, mäntsäläläinen tangolaulaja tuo juhlatunnelmaa laulaen matkustajille ja yleisölle kahteen eri otteeseen. Jos sää on vähänkään viileä, niin Mäntsälän Voimistelijat saavat kyllä paikalle saapuneet lämpiämään Waka-Waka tanssillaan, johon voivat kaikki osallistua mukaan. Lukiolaiset nuoret ovat tapahtumassa mukana auttamassa monessa pisteessä: aamukahvin jaossa asemalaiturilla, nuorisopalvelujen järjestämässä lasten kasvomaalauspisteessä ja katutaidepisteessä, jossa voi katuliiduilla piirtää taideteoksia aseman kiveykseen. Lukiolaisten bändi esittää myös musiikkia juhlaestradilla.  Taustamusiikista ja äänentoistosta vastaa Rexmusic Oy. Paikalla juontamassa ja ihmisiä haastattelemassa on näyttelijä Nicke Lignell. Tapahtuman ohjelmateltassa päättää näyttävä Jukka Juntin ja Valtteri Seppäsen Flame Encoren Tulishow.

Tapahtuman järjestävät Mäntsälän kunta, Mäntsälän Yrityskehitys ja Nivos Oy. Tapahtumaa sponsoroi aseman K-Kauppa.

 

Lisätietoja:

Vesa Huhtikangas / MYK, vesa.huhtikangas(at)yrityskehitys.net puh 050-381 9204

Tarja Kuusela-Nissinen / Mäntsälän kunta, tarja-kuusela-nissinen(at)mantsala.fi puh 040-314 5397

Sirkku Mäkelä / Mäntsälän kunta, sirkku.makela(at)mantsala.fi puh. 040-314 5214

 

Takaisin ylös