Kierrätyspiste Ekotorilla avoimien ovien päivät kaikille kuntalaisille 11.4. – 14.4.2023 

5.4.2023

17.4.23 lähtien kierrätyspiste Ekotori on avoinna kaikille kuntalaisille.

Tiedote 5.4.2023

Ukrainalaisten vaateavun tarve ja kierrätyspisteen käyttö ovat vähentymässä kotoutumisen myötä ja siksi haluammekin tarjota nyt kaikille kuntalaisille mahdollisuuden hakea Ekotorilta sinne lahjoitettuja vaatteita. Ekotorille voi edelleen tarjota tavaraa, ja erityisesti polkupyörille on tarvetta. Myös korjauskelpoisia polkupyöriä otetaan vastaan. 

 

Ekotorin taustaa ja tietoa jatkosta

Mäntsälän kunnan työllisyys- ja maahanmuuttopalvelut on käynnistänyt Kierrätyspiste Ekotorin 4.4.2022 alkaen osoitteessa Yhdystie 1, 04600 Mäntsälä, Linja-autoasema.

Kierrätyspiste Ekotorille kuntalaiset ovat voineet tuoda lahjoitustavaraa Mäntsälään saapuneille tilapäistä suojelua hakeneille ukrainalaisille mm. vaatteita, kenkiä, asusteita, huonekaluja, valaisimia, mattoja, astioita, liinavaatteita, petivaatteita, lasten vaunuja ja rattaita, polkupyöriä, kodin pienlaitteita kuten hiustenkuivaajia, kahvinkeittimiä, vedenkeittimiä, sekä leluja ja pelejä. Ekotorin kautta on myös jaettu kuntalaisten hankkimia ja lahjoittamia pesuaineita, vaippoja, ym. tarvikkeita, sekä lahjakortteja, joilla on voitu tukea selviytymistä arjessa.

Maahanmuuttopalvelut on tarjonnut kuluneen vuoden aikana tietoa, tukea ja neuvontaa sekä käytännön apua muuttuvissa tilanteissa, päivähoito- ja koulut ovat vastanneet lasten hoidon ja opetuksen tarpeisiin, ja työllisyyspalvelut ja paikalliset yritykset tukeneet työllistymisessä, sekä tarjonnut erilaisia työllistymismahdollisuuksia. Seurakunta on tukenut tarjoamalla diakonia- ja keskusteluapua. Paikalliset yhdistykset ja erityisesti lukuisat vapaaehtoiset ovat pyyteettömästi auttaneet ukrainalaisia arjessa, sekä järjestäneet esim. läksy-, kieli- ja taidekerhoja, sekä yhteistyössä seurakunnan kanssa erilaisia tapahtumia ja pieniä virkistysmatkoja.

Kierrätyspiste Ekotorin käyttö on ollut alkuvuonna vähäistä. Moni ukrainalainen käy töissä tai osallistuu erilaisiin koulutuksiin, lapset ovat koulussa tai päivähoidossa, kodit on varustettu mieleisiksi, ja arki on niin sujuvaa kuin se tässä tilanteessa voi olla. Tästä johtuen olemme joutuneet rajaamaan vastaanotettavan tavaran määrää ja Ekotorin aukioloaikoja.

1.9.2022 alkaen vastaanottokeskus Kotokunta Oy on tarjonnut ohjausta ja mm. asunto- ja terveydenhuollon palvelut ja 1.3.2023 alkaen on Suomessa 12 kk oleskelleilla, tilapäistä suojelua hakeneilla mahdollisuus hakea kotikuntaa. Ukrainalaiset ovat jälleen uuden asian äärellä ja moni on muuttamassa Kotokunta Oy:n tarjoamista asunnoista omiin vuokra-asuntoihin.

Avoimet ovet Ekotorilla 11. – 14.4.23

Jottei jäljelle jäänyt lahjoitettu vaatetavara, jolle ukrainalaisilla ei ole enää tarvetta päätyisi muulla tavalla kierrätettäväksi järjestämme 11.4. – 14.4.2023 Ekotorilla kaikille kuntalaisille avoimien ovien päivät ja toivomme, että erityisesti talvivaatetavaran tarvitsijat kävisivät katsomassa, löytyykö sopivaa vaatetusta, tai muuta tarvittavaa. On hyvä ottaa mukaan omia kasseja tai muovipusseja, joihin pakata tavaraa.

Kierrätyspiste Ekotorin aukioloajat ovat ma-pe klo 11-16, sovittaessa tulemme avaamaan ovet muulloinkin, puh. 040 314 6161 tai kierratyspiste@mantsala.fi 

 

Jatkossa kierrätyspiste on avoinna kaikille kuntalaisille

17.4. alkaen kierrätyspiste toimii lähinnä käyttökelpoisen vaatetavaran vastaanottopisteenä ja on avoinna kaikille kuntalaisille. Ekotorille voi edelleen sähköpostitse tai kysymällä paikan päällä tarjota muutakin lahjoitustavaraa, jota voimme tarjota tiedossamme olevien ukrainalaisten tarpeisiin. Otamme vastaan erityisesti polkupyöriä, myös korjauskelpoisia, joita ukrainalaiset tarvitsevat.

Työllisyyspalvelut on käynnistämässä syksyllä 2023 myös kierrätyskeskustoimintaa, joka ryhtyy ottamaan vastaan lahjoitustavaraa. Kierrätyskeskus on ammatillinen oppimisympäristö, jossa toimii kierrätysmyymälä, verkkokauppa, puu- ja pyöräverstas. Infoamme tästä lähempänä syksyä.

 
”Kun lahjoitat itsellesi tarpeetonta tavaraa tuet ympäristötyötämme, autat säästämään luonnonvaroja ja rakennat kanssamme yhteistä, kestävämpää arkea, sekä autat luomaan työmahdollisuuksia.” 

Lämmin kiitos kaikille auttajille ja tavaran lahjoittajille, sekä yhteistyökumppaneille. 

Lue myös