Menu

Mäntsälän Ampumaurheilukeskukseen nouseva suojavalli minimoi ympäristövaikutukset

Lehdistötiedote 5.11.2019

Kreate rakentaa Mäntsälän Hirvihaaran Ampumaurheilukeskukseen ympäristöviranomaisen velvoittaman suojavallin, joka vaimentaa melua sekä estää haulien leviämisen ympäristöön ja vesistöihin. Kiertotalouden hyödyntäminen kohteessa tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja myös materiaalikokeiluihin, mikä puolestaan tukee uusien kestävien ratkaisujen syntymistä infrarakentamiseen.

Kreate etsii aktiivisesti kiertotaloutta tukevia ratkaisuja hyödyntäen niitä niin omissa projekteissa kuin tarjoten yhteistyökumppaneille. Näin kävi myös suojavallin rakentamiseen velvoittavan Mäntsälän Ampumaurheilukeskuksen ympäristöluvan kanssa, mikä puolestaan johti yhteistyöhön Mäntsälän Ampumaratayhdistyksen kanssa.

– Haluamme edistää kiertotaloutta infrarakentamisessa ja teemme aktiivisesti töitä sen eteen. Nyt syntynyt yhteistyö tarjoaa mielenkiintoisia aihioita monipuoliseen materiaalien koetoimintaan. Infrarakentajana pystymme skaalamaan näitä ratkaisuja isommassa kuvassa tie- ja pohjarakentamisen projekteissamme, mikä puolestaan edistää kiertotaloutta infrarakentamisessa, valottaa Kiertotalous- ja ympäristörakentaminen yksikön johtaja Tuomo Joutsenoja.

– Valitsimme Kreaten nimenomaan vankan kiertotalousosaamisen takia. Materiaalien kierrättäminen ja luonnon vaaliminen ovat meille tärkeitä asioita. Metsästäessään jäsenemme ovat tottuneet toimimaan luonnon ehdoilla, joten luonnon ja kiertotalouden painottaminen päätöksessä oli luontevaa, kertoo Mäntsälän Ampumaratayhdistyksen puheenjohtaja Per-Henrik Ekholm.

per henrik ekholm ja tuomo joutsenoja kattelevat sopimuksen syntymisen merkiksi
Per-Erik Ekholm ja Tuomo Joutsenoja kättelevät sopimuksen syntymisen merkiksi

Kymmenen eduskuntatalollista tavaraa luo tiukan aikataulun

Hankkeessa kunnostetaan olemassa olevaa maata ja estetään lyijyn päätyminen ampumarata-alueen ulkopuolelle. Ympäristöluvan perusteella rakennettavan vallin korkeus on oltava ampumapaikkoihin nähden 25 metriä, joten ympäröivään maantasoon nähden valli voi olla korkeimmillaan jopa 35 metriä. Leveimmillään valli on noin 100 metriä ja pituutta sillä on lähes kilometrin verran.  

– Alue on pinta-alaltaan 12 jalkapallokentän kokoinen ja tilavuudeltaan rakentamiseen kuluu noin kymmenen eduskuntatalollista materiaalia, avaa hankkeen projekti-insinööri Sami Häkkinen.

Mäntsälän Ampumaratayhdistys käynnisti ympäristöluvan hakemisen jo vuonna 2004 ja on teettänyt vuosien varrella useita kalliita tutkimuksia melumittauksista melumallinnuksiin. Massiivisen vallirakenteen kulut ovat miljoonaluokkaa ja ympäristöluvassa valmistumiselle asetettu määräaika 2028 vaati kokeneen infrarakentajan toteuttamaan ja tukemaan hanketta.

– Vallin rakentamiseen kuluu yli miljoona kuutiota tavaraa ja rakentamisessa on omat haasteensa. Emme olisi pystyneet toteuttamaan vallia ilman Kreatea, joka paitsi toteuttaa kohteen asiantuntevasti myös hoitaa hankkeen rahoituksen. Ympäristöluvan mukaisesti vallin rakentaminen on edellytys toimintamme jatkamiselle, Ekholm valottaa.

Kreate on ennakkoon tutkinut ympäröivää maa-ainesta ja rakentamisen vaikutuksia alueella oleviin muihin rakenteisiin ja rakennuksiin.

– Kohteesta tekee haastavan pilaantunut maa-aines sekä rakenteen stabiliteetin takaaminen. Lisäksi ampumaradan on oltava käytössä koko ajan, mikä asettaa rajoituksia rakentamisen aikataululle, listaa Häkkinen.

Materiaalivinkit teollisuudelta ja kumppaneilta tervetulleita

Ympäristölupa velvoittaa rakentamaan vallin puhtailla, neitseellisillä maa- ja kiviaineksilla, mutta ajatuksena on päivittää ympäristölupaa kiertotalousratkaisuja tukevaksi.

– Kiertotaloushengessä meidän on tarkoitus säästää neitseellisiä luonnonvaroja ja käyttää vallirakentamiseen hyväksyttyjä uusiomateriaaleja. Kierrätysmateriaalit sopivat hyvin vallirakentamiseen, joten niitä kannattaa hyödyntää toteutuksessa ja säästää neitseellinen materiaali korkealuokkaiseen rakentamiseen, Häkkinen kertoo.

Pitkän rakennusajan aikana markkina muuttuu, uusia materiaalia löydetään ja niiden vaikutuksia sekä kestävyyttä rakenteessa pystytään tutkimaan. Kreate haastaakin kaikki innovoimaan kestävämmän infrarakentamisen puolesta.

– Vallin sijainti ja materiaalien saatavuus mahdollistavat myös muiden vallirakentamiseen soveltuvien materiaalien tutkimisen kuin pelkästään kitkamaalla ja louheella rakentamisen. Meillä on hyviä ideoita toteuttamiseen, mutta toivomme aktiivista ideointia myös talon ulkopuolelta. Esimerkiksi kumppaneilla ja teollisuudella on tuhannen taalan paikka kertoa meille ylijäämämateriaaleistaan, Joutsenoja kannustaa.

Kaikki kierrätysmateriaalit ja niiden ympäristövaikutukset tutkitaan ennen käyttöönottoa ja vain hyväksyttyjä tarkoitukseen soveltuvia materiaaleja käytetään kohteessa.

– Olemme vaativien kohteiden ratkaisukeskeinen toteuttaja ja haluamme monistaa kaikkien käyttöön kiertotalousratkaisuja, päättää Joutsenoja.

Mäntsälän Ampumaratayhdistys ry ja Kreate Oy solmivat sopimuksen suojavallin toteuttamisesta 29.10.2019. Nyt käynnissä on puunkaato ja joulukuussa on tarkoitus aloittaa rakentaminen.

Kreate Oy

Kirsi-Marjut Dickman

viestintäpäällikkö

Lisätiedot:

Tuomo Joutsenoja, yksikönjohtaja, Kiertotalous- ja ympäristörakentaminen, p. 0400 929 149 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jakelu: media ja www.kreate.fi

*****

Mäntsälän Ampumaurheilukeskus pähkinänkuoressa

Ampumarata rakennettiin Mäntsälän Hirvihaaraan vuonna 1975. Pari vuotta myöhemmin perustettiin Mäntsälän ampumaratayhdistys ry, johon kuuluu Mäntsälän kunta, Mäntsälän Urheilijat ry, Mäntsälän Kennel- ja Metsästysseura ry sekä Mäntsälän riistanhoitoyhdistys. Monipuolisessa ampumaurheilukeskuksessa on haulikko- ja luodikkoradat, pistooli- ja pienoiskivääriradat sekä villikarju- ja hirviradat. Kuudella haulikkoradalla voi ampua kaikkia Suomen metsästäjäliiton haulikkolajeja sekä Suomen ampumaurheiluliiton lajeista kaikki trap-lajit, skeet ja compak-sporting. Mäntsälän Ampumaurheilukeskus on myös yksi suurista radoista, joka pystyy järjestämään juuri trap-kisoja.

Ympäristöluvan valmistelu alkoi vuonna 2004, minkä jälkeen on tehty useita tutkimuksia, kuten kolme melumittausta ja kaksi melumallinnusta konsulttien kanssa. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus myönsi ympäristöluvan vuoden 2018 lopussa.

*****

Kreate pähkinänkuoressa

Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yrityksen huippuosaaminen tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Vaativien kohteiden erikoisosaaja panostaa kokonaisvaltaiseen laatuun ja kustannustehokkuuteen. Konsernin liikevaihto oli noin 200 miljoonaa euroa vuonna 2018 ja henkilöstömäärä noin 400.

mantsalan ampumaurheilukeskukseen rakennettava valli mukailee taustalla nakyvaa puurajaa mantsalan ampumaurheilukeskukseen rakennettava valli mukailee taustalla nakyvaa puurajaa 2
Mäntsälän Ampumaurheilukeskukseen rakennettava valli mukailee taustalla näkyvää puurajaa

Alueen paikallislehdet

Mäntsälän Uutiset 
Lue lehteä ilmaiseksi

Etelä-Suomen Sanomat

Keski-Uusimaa

Takaisin ylös