Menu

Mäntsälän etälääkärin kiirevastaanotto käynnistyi 1.3.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä aloitti etälääkäritoimintakokeilun Mäntsälän kiirevastaanotolla perjantaina 1.3.2019. Syynä uuden toimintamallin nopeaan käyttöönottoon oli pula päivystävistä lääkäreistä. Näin toimimalla pystyimme turvaamaan hoidon äkillisesti sairastuneille kuntalaisille. Jos etälääkäritoimintaa ei olisi aloitettu, niin Mäntsälän kiirevastaanotto olisi jouduttu sulkemaan ja potilaat ohjaamaan Hyvinkäälle. Etälääkärin kiirevastaanotto toimii perjantaisin klo 15–18 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 8–18.

Etälääkärin vastaanotolla hoidettiin ennätykselliset 110 potilasta

Maaliskuun ensimmäinen viikonloppu oli Mäntsälän kiirevastaanotolla normaalia vilkkaampi. Lääkärille ohjattuja potilaita on keskimääräisesti viikonlopun aikana yhteensä noin 40, tänä viikonloppuna lähes kolminkertainen määrä.

Toimintamallin uudistamisen johdosta 35 kuntalaista sai hoidon myös vähemmän kiireelliseen asiaansa kotisohvalta käsin. Vanhassa mallissa heidät olisi käännytetty ottamaan yhteyttä uudelleen arkena apua saadakseen.

Yleisimpiä etälääkärin vastaanotolla hoidettavia vaivoja olivat ylähengitystieoireet, tuki- ja liikuntaelinvaivat ja pienet vammat. Valtaosa näistä hoidettiin kokonaan etänä, ja lääkäri kirjoitti tarvittaessa sähköisen reseptin, sairauslomaa sekä teki hoitosuunnitelman jatkotoimenpiteistä. Lisäksi osaan potilaista etälääkäri oli vielä uudestaan yhteydessä saman tai seuraavan päivän aikana voinnin seuraamiseksi.

Kuntalaisia on ohjeistettu soittamaan hoitajalle numeroon 040 314 5500 ennen kiirevastaanotolle tuloaan. Viikonlopun potilaista valtaosa toimi hienosti näin, mikä nopeutti hoidon aloitusta. Samalla vähennettiin turhaa terveysasemalle matkustamista, kun potilas pystyi odottamaan kotona lääkärin yhteydenottoa. Kiirevastaanotolla oli viikonloppuna paikan päällä kaksi hoitajaa tekemässä ensiarviota ja toteuttamassa etälääkärin ohjeistamaa hoitoa.

Hyvinkään sairaalassa seurataan mäntsäläläisten päivystyskäyntejä. Viime viikonloppuna kävijämäärissä ei nähty muutoksia aikaisempaan verrattuna.

Kiitoksia, kyselyjä ja keskustelua

Kiirevastaanoton hoitohenkilökunnan ja etälääkäripalveluja tuottavan yrityksen mukaan etävastaanotosta ja lääkärin toiminnasta on viikonlopun potilailta saatu suoraan myönteistä palautetta.

Kuntayhtymä aloitti myös heti maanantaina potilaiden kokemuksien kartoittamisen etälääkärin vastaanotosta. Osalta viime viikonlopun potilaista on kysytty kokemuksia ja mielipiteitä etälääkärin vastaanotosta ja sen toimivuudesta.

Uusi toimintamalli herättää paljon kysymyksiä, erilaisia mielipiteitä ja kannanottoja, joista on hyvä yhdessä keskustella. Tämän takia järjestämme mäntsäläläisille asukasillan torstaina 14.3.2019 klo 18–19.30 Mäntsälän terveysaseman tiloissa. Tervetuloa kuulemaan toiminnan sisällöstä ja keskustelemaan!

Lisätietoja:

Avopalvelujen päällikkö
Susanna Pitkänen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 040 314 3601

Alueen paikallislehdet

Mäntsälän Uutiset 
Lue lehteä ilmaiseksi

Etelä-Suomen Sanomat

Keski-Uusimaa

Takaisin ylös